Ž. Gavelienė: stabdomi Rusijos skrydžiai į Turkiją – galimybė Lietuvai | kl.lt

Ž. GAVELIENĖ: STABDOMI RUSIJOS SKRYDŽIAI Į TURKIJĄ – GALIMYBĖ LIETUVAI

  • 2

Rusijos sprendimas iki birželio 1 dienos stabdyti didžiąją dalį turistinių skrydžių į Turkiją atveria papildomų galimybių Lietuvos turizmo verslui, tačiau kliūtimi gali tapti nepalankus požiūris į rusišką „Sputnik V“ vakciną, teigia Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė.

„Prieš kelerius metus Rusijai nutraukus turistinius skrydžius į Turkiją, nemažai Rusijos piliečių poilsiauti į šią šalį vyko per Lietuvą. Manau, kad tie Rusijos gyventojai, kurie turi galimybę atvykti į Europą, turės galimybę ir nuvykti į Turkiją, tačiau savo kelionėms jie rinksis tas šalis, į kurias bus leidžiama atvykti pasiskiepijus „Sputnik“ vakcina“, – BNS sakė kelionių organizatorės „Estravel“ vadovė Žydrė Gavelienė.

Pasak jos, kol kas Lietuvoje diskutuojama, ar įsileisti į šalį užsieniečius, pasiskiepijusius „Sputnik V“, tuo metu Estija jau yra pareiškusi, kad priims tokius turistus.

„Leidimas atvykti pasiskiepijusiems „Sputnik“ vakcina būtų naudingas mūsų turizmo sektoriui, nes toks turistas prieš vykdamas į Turkiją ar grįždamas iš jos vieną ar kelias dienas praleistų ir Lietuvoje (...) Manau, anksčiau ar vėliau mes būsime priversti Europos vaistų agentūros sprendimu priimti pasiskiepijusius šia vakcina. Mes galime neskiepyti savo žmonių šia vakcina, bet negalima diskriminuoti žmonių, kurie yra paskiepyti kita vakcina“, – teigė Ž. Gavelienė.

Anot jos, Lietuvos kelionių organizatoriai didesnių nuolaidų iš Turkijos dėl šio Rusijos sprendimo neturėtų sulaukti, nes poilsio Turkijoje sąlygos šiemet ir taip yra labai geros.

„Tiek pažvelgus į kainas, tiek į kovidinį pasirengimą, Turkijos siūlomos sąlygos yra labai geros, aš sunkiai įsivaizduoju, kad gali būti pasiūloma dar kažkas geriau“, – sakė Ž. Gavelienė.

Tuo metu bendrovės „Tiketa Tour“ vadovas Gvidas Aukštuolis prognozuoja, kad kelionių į Turkiją kainos Lietuvos turistams gali mažėti.

„Rusijai atšaukus skrydžius į Turkiją, laimės kitos valstybės, tarp jų ir Lietuva. Viešbučiai mažins kainas, o Turkija dar labiau stengsis dėl turistų. Jau sulaukėm pasiūlymų bendradarbiauti ir su naujais viešbučių tinklais”, – BNS tvirtino G. Aukštuolis.

Pasak didžiausios kelionių organizatorės Baltijos šalyse bendrovės „Novaturas“ vadovės Audronės Keinytės, Rusijos sprendimas stabdyti skrydžius į Turkiją kelia nuostabą.

„Praėjusių metų vasarą, kai daugelis šalių dėl pandemijos buvo priėmę sprendimą skrydžių į Turkiją nevykdyti, Rusija savo piliečiams šios atostogų krypties neuždarė. Mūsų nuomone šis sprendimas grįstas labiau politiniais sumetimais, nei dėl koronaviruso pandemijos, kaip yra deklaruojama viešai“, – komentare BNS sakė A. Keinytė.

Pasak jos, balandžio 11 dienos duomenimis Turkijoje susirgimų skaičius, tenkantis 100 tūkstančių gyventojų, šiek tiek viršijo 781, tuo tarpu Antalijos regione, kuriame poilsiauja Lietuvos keliautojai, balandžio pradžioje susirgimų skaičius nesiekė 192 atvejų 100 tūkstančių gyventojų. Lietuvoje balandžio 11 dieną susirgimų skaičius viršijo 444 atvejus.

„Turkijos vyriausybė vykdo griežtą saugaus turizmo programą , kurios laikytis turi visos turizmo paslaugas teikiančios įmonės. (...) Viešbučiuose  laikomasi griežtų saugumo reikalavimų, maksimaliai mažinančių užsikrėtimo riziką, o aptarnavimo, įskaitant turizmą, srityje dirbantys asmenys skiepijami prioriteto tvarka. Kaukės yra privalomos visose viešose erdvėse ir uždarose patalpose, reikalaujama laikyti saugaus atstumo“, – tvirtino A. Keinytė.

„Nuo balandžio pradžios, kuomet pradėjome skrydžius į Turkiją, grupės mastu iškeliavo daugiau nei 800 žmonių, ir šios dienos duomenimis – nei vienam keliautojui nebuvo patvirtintas teigiamas COVID-19 atvejis prieš grįžtant į Lietuvą“, – pridūrė ji.

Rusija pirmadienį pranešė nuo balandžio 15-os iki birželio 1 dienos stabdanti didžiąją dalį skrydžių į Turkiją. Anot Rusijos vyriausybės atstovų, tokį sprendimą lėmė koronaviruso situacija, nes 80 proc. užsienyje užsikrėtusių šios šalies gyventojų lankėsi Turkijoje, tačiau, anot naujienų agentūros „Bloomberg“, tam įtakos galėjo turėti ir savaitgalį vykęs Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizitas Turkijoje.

Pernai Turkijoje, nepaisant su koronaviruso pandemija susijusių suvaržymų, lankėsi 2,13 mln. turistų iš Rusijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Rusai protingi, taip sakant imkite ir dalinkitės ta šiluma ir korona....

Katinas

Galimibe atsivežti pietuafrikos coronos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS