Ž. Mauricas: didelio degalų kainų kilimo neturėtų būti | kl.lt

Ž. MAURICAS: DIDELIO DEGALŲ KAINŲ KILIMO NETURĖTŲ BŪTI

„Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas nemano, kad artimiausiu metu rinkoje bus galima išvysti ženklesnių naftos kainos šuolių.

„Manyčiau, kad tikimybė nėra labai didelė, nes besivystančios rinkos dar tikrai nemato šviesos tunelio gale ir jos būtent daugiausia lėmė ir tebelemia naftos paklausos augimą, o kita didelė rinka, JAV, susiduria su antrąja koronaviruso grėsme“, – Eltai sakė Ž. Mauricas.

Jo teigimu, daug įtakos naftos kainoms turės ir vasarą dėl COVID-19 pandemijos sumažėjęs keliautojų skaičius.

„Naftos atsargos prieš prasidedant sezonui (vasaros – ELTA) yra labai didelės. Buvo vilčių, kad atsigavus ekonomikai kelionių skaičius išaugs, bet dabar, kadangi apribojimai yra netgi tarp valstijų įvedami vėl, tai tų kelionių didesnių turbūt nebus vasarą ir sezonas nemaža dalimi bus prarastas. Juolab didžiausi atvejų skaičiai yra Pietų valstijose, kur dažniausiai žmonės vykdavo. Turint tai omeny, manau, kad atsargų lygis išliks aukštas ir neleis kilti naftos kainoms“, – teigė ekonomistas.

Anot Ž. Maurico, Lietuvoje pastaruoju metu keliais centais už litrą pabrangę degalai didesnio kainos augimo taip pat neturėtų patirti.

„JAV yra labai didelė grėsmė, kad sezonas vasaros nebus kelionių kupinas, ko buvo tikimasi prieš kelias savaites. Dabar netgi yra grėsmė, kad naftos kaina gali pasikoreguoti į apačią“, – pridūrė jis.

Anot Ž. Maurico, Lietuvoje pastaruoju metu keliais centais už litrą pabrangę degalai didesnio kainos augimo taip pat neturėtų patirti.

„Nėra lengva prognozuoti, tačiau didelio kilimo, spurto nebeturėtų būti, nes optimizmas, kuris vyravo gegužę, birželio pradžioje, po truputį išblėsta“, – Eltai sakė jis.

Antradienio duomenimis, JAV „West Texas Intermediate“ (WTI) rūšies naftos kaina kelias dienas laikosi apie 40 JAV dolerių už barelį, o tarptautiniu etalonu laikomos „Brent“ rūšies naftos kaina – apie 43 JAV dolerio už barelį.

JAV naftos kaina dėl paklausos trūkumo balandį buvo kritusi iki rekordinių žemumų.

ELTA primena, kad Europos Komisija atnaujino prognozes Lietuvai, kuriose numato, jog reikšmingas energinių kainų smukimas lems, kad infliacija šiemet sudarys 0,8 proc., o dėl numatomo naftos kainų padidėjimo ir visuminės paklausos atsigavimo 2021 m. tikimasi, kad infliacija sieks 1,5 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Mauricas - melagis

Viduramziuos toki melagi turgaus aikstej ant kuolo pasodintu.

Banko

klapciukui: Kam reikia parduoti pelna nesanti banka???Gal todel kad jis issluotas ir is jo mazai naudos ateity ... ?????

Ateitis

'Luminor ' po 2-5 metu bankrutuos ,bet dar turi issivesti nekilnojama turta,o jis ne euras neissivesi tad bandosi ji prixvatint ir 'dingti',bet nuolankus banko tarnai to neizvelgia ,todel blevyzgo visoki brieda,gal pataikys .... .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS