Žemės ūkio ministras: įsileidus visus norinčius, nebeliktų karantino prasmės | kl.lt

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS: ĮSILEIDUS VISUS NORINČIUS, NEBELIKTŲ KARANTINO PRASMĖS

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) pabrėžia, kad viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija, esą dėl ŽŪM kaltės jau tris savaites Lenkijos ūkininkai negali atvykti į Lietuvą dirbti žemės, neatitinka tikrovės.

Ministerijos teigimu, Lenkijos atstovai prašė jų šalies ūkininkams padaryti išimtį ir leisti karantino metu įvažiuoti į Lietuvą dirbti žemės, tačiau neskubėjo pateikti prašomos konkrečios informacijos. Žemės ūkio ministras Andrius Palionis, nenorėdamas rizikuoti pasienyje gyvenančių žmonių sveikata, nusprendė šį klausimą atidėti tol, kol bus gauta informacija – kiek ir kokių ūkininkų norėtų įvažiuoti į Lietuvą.

Kaip informavo su Punsko valsčiaus viršaičiu susisiekusi žemės ūkio ministro patarėja Giedrė Pupšytė, iš karto nebuvo gauta jokios konkrečios informacijos – nei kiek ūkininkų norėtų įvažiuoti į Lietuvą, nei kiek apytiksliai turima žemės, tiesiog buvo prašoma įleisti visus norinčius. Nebuvo aišku, kalbama apie keletą ar apie šimtus ūkininkų, kuriems aktualus šis klausimas.

Kadangi koronavirusas iš pradžių buvo nustatomas tik įvežtiniais atvejais, todėl ministras A. Palionis klausimą atidėjo, kol bus gauta papildoma informacija, nes įsileidžiant visus to norinčius, nebus įmanoma sukontroliuoti jų judėjimo.

Žemės ūkio ministerija savo iniciatyva kreipėsi į pasienyje esančias Lietuvos savivaldybes, prašydama pateikti informaciją apie ten dirbančius lenkų ūkininkus arba gautus lietuvių prašymus leisti jų žemės nuomininkams atvykti dirbti žemės ūkio darbų. Savivaldybės ministerijai pranešė, kad dauguma žemių savininkų yra pasirengę padėti organizuoti darbus, pasitelkiant vietinius žmones bei techniką ir problemos nemato, juolab kai kurie Lenkijos piliečiai čia turi giminių.

Vis dėlto Lenkijos valdžios atstovai ir toliau prašė padaryti išimtį. Ministras atsižvelgė į jų prašymus, tačiau siekiant kontroliuoti užsieniečių patekimą į šalies teritoriją, paprašė pateikti konkretų skaičių asmenų, kurie turi nuosavos ar nuomojamos žemės ūkio paskirties žemės Lietuvoje.

„Prašomų dokumentų kopijų atsiuntimas nuomininkams užtruks vos kelias minutes, tačiau tokia informacija leis išvengti piktnaudžiavimų. Juk matome, kad ne visi yra sąmoningi – gali atsirasti ir tokių, kurie numos ranka į karantiną ir atvažiuos aplankyti Lietuvoje gyvenančių artimųjų. Negalime rizikuoti savo žmonių sveikata. Man keista, kai nesuprantama situacijos rimtumo ir norima pradėti daryti išimtis visiems to pageidaujantiems, nepaisant savo piliečių saugumo. Tai kokia tada to karantino prasmė? Visi dar gerai atsimename situaciją, kai pandemijos pradžioje šalys save izoliavo ir kaip mūsų žmonėms buvo sudėtinga grįžti namo. Mes taip pat turime būti atsakingi“, – sako žemės ūkio ministras A. Palionis.

Nors buvo sutarta, kad Punsko valsčius pateiks dokumentus dar praėjusį penktadienį, tačiau ministerija juos gavo tik antradienio vakarą, todėl procesas užtruks ilgiau nei planuota.

Išanalizavusi gautą informaciją, Žemės ūkio ministerija teiks siūlymą Vyriausybei leisti lenkų ūkininkams, kurie turi sutartį ar nuosavybę patvirtinančius dokumentus, dirbti žemę Lietuvoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS