ŽŪM siūlo pieno gamintojams 8 mln. eurų paramos iš valstybės biudžeto | kl.lt

ŽŪM SIŪLO PIENO GAMINTOJAMS 8 MLN. EURŲ PARAMOS IŠ VALSTYBĖS BIUDŽETO

  • 7

Siekiant stabilizuoti krizinę situaciją pieno sektoriuje, Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) siūlo pieno gamintojams iš valstybės biudžeto skirti 8 mln. eurų paramos už laikomas karves.

Planuojama išmoka siektų apie 37–38 eurus už karvę. Pripažintų žemės ūkio kooperatyvų nariams ši išmoka būtų 10 proc. didesnė, pranešė ministerija.

Pasak ministro Kęstučio Navicko, ši parama radikaliai situacijos nepakeis, tikimasi, kad klausimas bus išspręstas kovo 20 dieną vyksiančioje Europos Sąjungos žemės ūkio ir žuvininkystės taryboje, kur Lietuvos ir Latvijos žemės ūkio ministrai susitiks su ES žemės ūkio komisaru Januszu Wojciechowskiu (Janušu Voicechovskiu).

„Suprantame, kad 8 mln. eurų parama radikaliai situacijos pieno sektoriuje nepakeis, tad į šį susitikimą dedame dideles viltis“, – sako K. Navickas.

Anot ministerijos, kitą savaitę planuojamas ir Pieno tarybos posėdis, kuriame bus diskutuojama dėl rizikos fondų kūrimo,  Pieno įstatymo tobulinimo, pieno gamintojų kooperacijos skatinimo.

Eurokomisaras anksčiau ministrui pranešė, kad pieno supirkimo kainos augo dvejus metus, jos Europos Sąjungoje (ES), taip pat ir Lietuvoje buvo pakilusios iki rekordinio lygio, o dabartiniai pokyčiai nėra „rimtas rinkos disbalansas“.

Prezidento patarėjas Jaroslavas Neverovičius yra sakęs, kad K. Navickas nepakankamai greitai sprendžia problemą, o jei iš Europos Sąjungos būtų neigiamas atsakymas dėl pagalbos suderinimo, tai reiškia, kad nacionalinės priemonės „jau turėtų būti ant stalo paruoštos“.

Premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad situaciją spręsti galima ūkininkams kooperuojantis ir taip didinant jų derybinę galią.

Ūkininkų atstovai teigia, jog pirmiausia būtina išspręsti krizę trumpuoju laikotarpiu ir numatyti greitų priemonių, kad būtų išvengta ūkių bankroto.

Vidutinė pieno supirkimo kaina vasarį Lietuvoje mažėjo ketvirtą mėnesį iš eilės ir siekė 37,5 euro už 100 kilogramų – 15,4 proc. mažiau nei sausį. Ši kaina Lietuvoje buvo žemiausia nuo 2021 metų spalio.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

Melziamo pieno perteklius, todel tokios zemos kainos, nes pasiula zenkliai persokusi paklausa. Jei dar padidintu melzima, dar nukristu supirkimo kainos. O niekas nenori bankrutuoti is ju tikedamiesi kad kiti tai padarys ir kainos pakils. Todel reikalauja kad kazkodel valstybe juos “gelbetu”. Pasalpiniai valatybei nereikalingi. Bankrutuokite!

Ukininkai,

vezejai,melzia musu biudzeta jau 33 metus! Dabar dar ir energetikai prisidejo... Pelnus sau - nuostolius mums visiems!

????

" Parama" už žėmę, " parama" už karves, dar už ką ūkininkams paramų ir jiems niekada nebus gana. JOKIŲ PARAMŲ. Mažinti dirbantiems žmonėms mokesčius, o ne dalinti milijonus garsiai rėkiantiems.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS