„Achemos grupė“ įsteigė bendrovę jūrinės vėjo energetikos projektams įgyvendinti | kl.lt

„ACHEMOS GRUPĖ“ ĮSTEIGĖ BENDROVĘ JŪRINĖS VĖJO ENERGETIKOS PROJEKTAMS ĮGYVENDINTI

  • 2

Į atsinaujinančią energetiką aktyviai investuojantis koncernas „Achemos grupė“ įkūrė jūrinės vėjo energetikos projektams įgyvendinti skirtą bendrovę „Smeltės vėjų jėgainės“. Jos veiklai vadovaus Paulius Petraška, vadovaujamą patirtį sukaupęs kitoje koncerno bendrovėje „Renerga“, valdančioje 117,5 MW vėjų elektrinių parkus Lietuvoje ir užsienyje.

„Tikime, kad ilgametė sėkminga koncerno bendrovių patirtis energetikos ir kitose pramonės srityse – inžinerijoje, remonto ir uosto logistikos srityse – bei suplanuotos ženklios investicijos prisidės prie spartesnės žaliosios energetikos plėtros Lietuvoje. Šią „Achemos grupei“ ir visai šaliai svarbią kryptį vystome jau 24 metus, o naujų planų turime, ko gero, dar ilgesniam laikotarpiui. Jau susitinkame su potencialiais partneriais ir investuotojais, buriame komandą, kuri, taikydama geriausią praktiką ir turimą patirtį, įgyvendins planuojamą projektą“, – sakė koncerno „Achemos grupė“ valdybos narys Nerius Jasinavičius.

Tikime, kad suplanuotos ženklios investicijos prisidės prie spartesnės žaliosios energetikos plėtros Lietuvoje.

Kaip buvo skelbta anksčiau, „Renerga“ viena pirmųjų Lietuvoje 2012-2015 metais atliko Vėjo elektrinių įrengimo Baltijos jūroje LR teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje galimybių studiją ir Poveikio aplinkai vertinimą (PAV) pagal tuo metu galiojusius įstatymus. Tačiau dėl 2017 m. įsigaliojusio LR atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pakeitimo, pagal kurį PAV ir visuomenės sveikatai vertinimą galėjo atlikti tik Vyriausybės įgaliota institucija, bendrovė turėjo sustabdyti savo planus.

Šių metų birželį Vyriausybei priėmus būtinus nutarimus jūrinės vėjo energetikos plėtrai, „Achemos grupė“ atnaujino projektą. Koncerno planuose – investicijos į vėjo jėgainių parką Baltijos jūroje. Taip pat planuojama statyti ir vėjo jėgainių komponentų gamyklą Klaipėdoje. Ateityje svarstoma galimybė vykdyti inžinerinį-technologinį sausumoje ir Baltijos jūroje veiksiančių vėjo jėgainių parkų aptarnavimą. Naujos bendrovės steigimas – vienas iš žingsnių jų įgyvendinimo link.

„Atsinaujinanti energetika yra nuosekli koncerno „Achemos grupė“ vystymosi kryptis, nukreipta į naujų gamybos ir veiklos projektų įgyvendinimą Lietuvoje, plėtrą Centrinėje ir Vakarų Europoje. Ilgalaikis mūsų tikslas – pagaminti tiek elektros energijos iš atsinaujinančių šaltinių, kad ne tik patenkintume visų koncerno valdomų bendrovių poreikius, bet ir pateiktume ją kitiems vartotojams“, – sakė N. Jasinavičius.

Pernai Lietuvoje koncerno atsinaujinančios energetikos bendrovės pagamino 162,4 tūkst., o užsienyje – 144,5 tūkst. MWh žaliosios elektros energijos.

Koncernas „Achemos grupė“ valdo daugiau nei 50 bendrovių Lietuvoje ir užsienyje, veikiančių Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Suomijoje, Švedijoje, Čekijoje, Liuksemburge ir Kroatijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

pigs DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD! pasvajok

kas mums iš to?

Ar energija pigs? O gal mums viskas bus už dyka jei leisim sudarkyt jūrą už Bus kaip dabar su deginimo jėgainėm - tarša ir sudas mums o įkainiai už šilumą ir elektrą tik kyla. Ar jau valdžiagyviai užmiršo kad iš vėjų jėgainių ,,perversti" energiją naudojimui labai brangiai kainuoja?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS