Administratorius: „Lifosos“ vadovai gali veikti Rusijos oligarchų naudai | kl.lt

ADMINISTRATORIUS: „LIFOSOS“ VADOVAI GALI VEIKTI RUSIJOS OLIGARCHŲ NAUDAI

  • 3

Sankcijų suvaržytos Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ vadovybės sandoriai gali neatitikti Rusijai įvestų sankcijų ir būti ekonomiškai nenaudingi, o įmonės vadovai neteikia visų reikiamų duomenų, perspėja įmonės laikinasis administratorius, rašo portalas 15min.lt.

Vyriausybei ir žvalgybos tarnyboms adresuotame rašte, kurio kopiją gavo 15min, prašoma daugiau įgaliojimų laikinajam administratoriui ir išreiškiama nuomonė, kad „Lifosos“ veikla iki šiol smarkiai integruota į Rusijos oligarchų valdomos „EuroChem“ grupės veiklą.

Antradienį išsiųstame laiške administratoriaus „Finance guru“ įgaliotas asmuo Egidijus Kaselis rašo, kad Rusijos oligarchas Andrejus Melničenka, po to, kai jam buvo pritaikytos tarptautinės sankcijos, perleido teises į fondą, valdantį „EuroChem“ grupę, savo žmonai Aleksandrai. Tačiau praėjusį penktadienį Europos Sąjunga (ES) įvedė sankcijas ir jai, todėl „Lifosą“ kontroliuoja sankcionuoti asmenys.

Laikinasis administratorius taip pat rašo, kad administratoriui nebuvo perduota nė viena įmonės valdymo organo kompetencija ar funkcijos, be to, įmonės vadovybė ne kartą išreiškė poziciją, kad jai jokios tarptautinės sankcijos netaikomos ir jiems nesuprantamos, taigi, įmonės veikla apskritai neturėtų būti ribojama.

Ką ir iš ko pirkti arba ką bei kam parduoti įmonės vadovui iki šiol vienvaldiškai nurodo A. Melničenkos atstovai, valdantys „EuroChem“ grupės įmones.

Rašte taip pat tvirtinama, kad laikinajam administratoriui nepateikiami duomenys apie „Lifosos“ klientų galutinius naudos gavėjus. Tarkime, pirmi didelės apimties derinimui pateikti produkcijos pardavimo sandoriai siūlomi sudaryti su ofšorinių subjektų arba su Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos režimu viešai siejamų asmenų valdomomis įmonėmis.

„Jie (įmonės darbuotojai –  red. past.) žodžiu paaiškino, jog ką ir iš ko pirkti arba ką bei kam parduoti įmonės vadovui iki šiol vienvaldiškai nurodo A. Melničenkos atstovai, valdantys „EuroChem“ grupės įmones, taigi, šių klausimų įmonės vadovas pats iš esmės nesprendžia“, – nurodoma dokumente.

Rašte E. Kaselis prašo skubos tvarka įvertinti šeštojo sankcijų paketo taikymą Aleksandrai Melničenko ir laikinai sustabdyti įmonės vadovo, valdybos ir akcininkų susirinkimo įgaliojimus, o laikinojo administratoriaus įgaliojimus išplėsti, numatant teisę pačiam priimti sprendimus.

Finansų ministerija 15min teigė kol kas negalinti pasakyti, ar atsižvelgs į „Lifosos“ laikinojo administratoriaus prašymą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

O jau

girteku,rosteku,vlantanu - negali!? Ar nuosirdziau dalinasi?

Sankcijos

Jei yra ivestos sankcijos tai gamyba sioje gamykloje turi buti sustabdyta ir taskas.

Jei gali

Lietuvos Respublika - kodel gi negalima "Lifosai"!?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS