Aukštaitijos ir Labanoro parkuose renkamas mokestis lankytojų neatbaidė | kl.lt

AUKŠTAITIJOS IR LABANORO PARKUOSE RENKAMAS MOKESTIS LANKYTOJŲ NEATBAIDĖ

  • 0

Nuo birželio įvedus naujovę - lankymosi mokestį Aukštaitijos nacionaliniame ir Labanoro regioniniame parkuose - jau surinkta apie 30 tūkst. litų, sako parko atstovai.

„Sekasi neblogai - turėjome atspausdinę apie 8 tūkst. bilietų, visi jau parduoti, užsakėme naujų. Žmonės džiaugiasi, kad tai nedidelė suma, 3,5 lito, bilietas galioja tris dienas“, - BNS sakė Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcijos direktoriaus pavaduotojas Sigitas Žvinys.

Anot jo, gyventojai už lankymąsi abiejuose parkuose gali sumokėti rajono turizmo informacijos centruose, kaimo turizmo sodybose, mokestį tai pat renka baidarių nuomotojų punktai, privačios stovyklavietės, lankytojų centrai Palūšėje ir Labanore, prekybos centruose esančiuose loterijos terminaluose, renginių bilietais prekiaujančiose įmonėse. Taip pat bilietus parduoda savaitgaliais patruliuojantys parkų direkcijos darbuotojai.

Pasak S.Žvinio, šiuo metu mokestis renkamas pasikliaujant lankytojų geranoriškumu, tačiau jau nuo kitų metų vasaros sezono pradžios asmenims, neįsigijusiems bilieto už lankymąsi parkų teritorijoje, teks mokėti baudas.

Iki šiol biudžete numatytų lėšų esą neužtekdavo nė šiukšlėms išvežti - tekdavo kreiptis į savivaldybes, o apie infrastruktūros atnaujinimą nebuvo net kalbama. Tad iš lankytojų surinktos lėšos esą leis išspręsti šias problemas.

„Labanoro regioniniame parke yra 22 stovyklavietės, kurias administruoja parko direkcija, Aukštaitijos nacionaliniame jų šiek tiek mažiau. Jos įrengtos ne iš biudžeto, o iš projektinių lėtų. Praėjo gal septyneri metai, jas reikia atnaujinti - reikia stendų, rodyklių. Už tuos surinktus pinigus bus išvežamos ir šiukšlės“, - sakė jis.

S.Žvinys priminė, kad taip pat svarstyta apmokestinti plaukimą pagrindinėmis parkų upėmis - Žeimena, Buka, Lakaja. Bet šios idėjos atsisakyta nenorint išskirti tik vienos - plaukiančių upėmis - lankytojų grupės, todėl įvestas lankytojo bilietas.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Diana Rakauskaitė informavo, kad metų gale bus įvertinta, ar pasiteisino Aukštaitijoje ir Labanore įvestas mokestis - neatmetama, kad ši naujovė jau kitąmet gali būti taikoma ir kitose šalies teritorijose.

Lankytojo mokestis Aukštaitijos nacionaliniame ir Labanoro regioniniame parkuose įvestas šių metų birželio 10 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS