Be darbo likti bijantys ir nežinioje gyvenantys „Lifosos“ darbuotojai mitinguos prie Vyriausybės | kl.lt

BE DARBO LIKTI BIJANTYS IR NEŽINIOJE GYVENANTYS „LIFOSOS“ DARBUOTOJAI MITINGUOS PRIE VYRIAUSYBĖS

  • 14

Sankcionuotos Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ darbuotojai, akcininkams grasinant laikinai uždaryti gamyklą, bijo prarasti darbą. Kitą savaitę jie prie Vyriausybės rūmų Vilniuje žada surengti mitingą.

Įmonė patvirtino, jog bendrovės profsąjungos ir vadovybė jau susitarė, kad konsultacijos dėl darbuotojų atleidimo ir su tuo susijusių pasekmių prasidės rugpjūčio 2-ą dieną. 

Mitingas rengiamas liepos 26 dieną 12 valandą, BNS sakė Vilniaus savivaldybės atstovas spaudai Gabrielius Grubinskas.

„Leidimas išduotas Lietuvos profesinei sąjungai „Solidarumas“, dalyvių skaičius – iki 500 asmenų“, – ketvirtadienį sakė jis.

„Solidarumo“ pirmininkė Kristina Krupavičienė sako, jog mitingu, kuris rengiamas su nepriklausoma „Lifosos“  darbuotojų profesine sąjunga, siekiama apsaugoti bendrovę nuo planuojamo uždarymo, taip pat – švelnesnių tarptautinių sankcijų taisyklių.

„Grynasis mitingo tikslas yra, kad įmonė nebūtų užkonservuota ir Vyriausybė peržiūrėtų tas vadinamas sankcijų taikymo taisykles, nes yra du tipai sankcijų taikymo – įmonės, kurios yra Prancūzijoje ir kitur to paties koncerno „Eurochem“, jų taisyklės yra švelnesnės“, – ketvirtadienį BNS sakė K. Krupavičienė.

Anot jos, dėl įmonės būtini greiti sprendimai: „Sankcijos turi būti, bet dirbkime operatyviai“.

K. Krupavičienė sako, jog profesinės sąjungos reikalavimai Vyriausybei, Seimo komitetams ir europarlamentarams išsiųsti jau anksčiau, bet atsakymai iš institucijų sudaro įspūdį, kad problemos spręsti nenorima.

„Kai gauname atsakymus, pavyzdžiui, Finansų ministerija atsakė, kad mūsų užduotis buvo paskirti administratorių ir mes juos paskyrėme (...) Toks įspūdis, kad nenori“, – teigė K. Krupavičienė.

„Lifosa“ ketvirtadienį pranešė, kad palaiko darbuotojų organizuojamą mitingą, kuriame jie kels klausimus ir sieks atsakymų iš valdžios institucijų, koks likimas laukia jų darbo vietų.

„Beveik pusantrų metų „Lifosos“ darbuotojai gyvena nežinioje, nes per visą šį laiką nepavyko rasti abi puses tenkinančio sprendimo, taigi, jie nusprendė savo reikalavimus išreikšti mitinge prie Lietuvos Vyriausybės“, – teigiama įmonės pranešime.

Liepos 3-iąją bendrovę valdanti ją valdanti Rusijos kapitalo grupė „EuroChem“ pranešė, kad „Lifosa“ gali būti laikinai konservuojama, o su šalies valdžia nepavykus sutarti dėl jos veiklos normalizavimo bus konsultuojamasi dėl gamyklos likimo apskritai.

Taip nutarta po daugiau kaip metus trunkančių tiekimo grandinės sutrikimų ir žaliavų trūkumo, Vyriausybei pritaikius „Lifosai“ sankcijas ir paskyrus laikinąjį administratorių.

Konservavimo metu dalį darbuotojų žadama išsaugoti, o grupė ieškos galimybių tęsti „Lifosos“ veiklą.

„EuroChem Europe“ vadovas ir „Lifosos“ valdybos pirmininkas Marcas Hechleris (Markas Hešleris) birželio pradžioje teigė, kad gamyklos ateitis priklausys nuo to, ar ji galės būti „EuroChem“ grupės tiekimo ir pardavimų grandinės dalimi, tačiau Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojas Gintautas Paluckas tuomet sakė, kad toks variantas neįmanomas.

„Lifosa“ vadovas ir jos akcininkės „EuroChem“ darbuotojas Andrijus Savčukas birželį sakė, kad dėl daugiau nei metus trunkančių apribojimų bendrovė jau prarado apie 100 mln. eurų pajamų.

Įmonėje, „Sodros“ duomenimis, šiuo metu dirba 908 darbuotojai.

Gegužės 23-iąją „Lifosa“ sustabdė veiklą kasmetiniam planiniam remontui ir veiklą žadėjo atnaujinti vėliau.

Pernai kovo 9-ąją Europos Sąjungai paskelbus sankcijas Kremliui artimam Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai buvo įšaldytos „Lifosos“ sąskaitos, dėl to balandžio 10-ąją įmonė veiklą sustabdė ir ją atnaujino rugpjūtį, o nuo rugsėjo iki gruodžio gamyba stojo dėl amoniako trūkumo.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai bendrovei „EuroChem Group“, kurios 90 proc. akcijų valdo Kipro įmonė „AIM Capital“ – ji iki karo Ukrainoje priklausė A. Melničenkai, o šiuo metu jos naudos gavėja yra verslininko žmona Aleksandra. Jie abu įtraukti į ES sankcionuojamų asmenų sąrašą. 

Nuo gegužės 24-osios laikinąja „Lifosa“ administratore metams paskirta Gintaro Adomonio vadovaujama bendrovė „Valnetas“, dirbanti su partneriais – advokatų profesine bendrija „Noor legal“ ir finansinių technologijų įmone „Banking lab“.

„Lifosa“ pernai uždirbo 30,3 mln. eurų grynojo pelno – keturis kartus mažiau nei 2021 metais (120,7 mln. eurų), bendrovės pajamos sumažėjo beveik perpus – iki 274,5 mln. eurų (2021 metais – 526 mln. eurų).

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

svilainis

Aikit sau,miriau iš juoko pamatęs sykį kubilių ekrane.Tiesiogiai sujungus Briukselį,ekrane pasirodė raudonu snukiu lyg ką tik nuo ko tai nulipęs.Plikės šonuose styrojo plaukai lyg velnio ragai...Košmaras ,gerai ,kad anūkai nematė.

parmazonas

Paraleliai reiktų veikt ir Briukselio kryptimi.Tokie konservantiniai padarai kaip kubilius ir komsomolka jukniaučienė juk ir piršto dėl Kėdainių Lifosos nepajudins.Žėk ar neišaiškėtų,kad Lifosos smaugimas ,kaip ir tranzitas į Kionigsbergą,ne mūsų iniciatyvių bukalaurų bėgimo prieky garvežio išdava.

Anonimas

Uždarius gamyklą ir atleidus jos darbuotojus, realiai pragyvenimo netektų apie 15 tūkst. žmonių. Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Gintauto Muzniko teigimu, tai būtų didelis smūgis ir ekonominis nuosmukis ne tik Kėdainių rajonui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS