Bedūmė ateitis – arčiau, nei atrodo | kl.lt

BEDŪMĖ ATEITIS – ARČIAU, NEI ATRODO

Vienos iš didžiausių tarptautinių kompanijų "Philip Morris International" (PMI) vadovas Jacekas Olczakas verslo lyderių renginyje "Baltic Investors Forum" pasidalijo kelio į bedūmę ateitį vizija. Kaip išdrįsti griauti savo industriją? J.Olczakas atsako be užuolankų: remiantis mokslo naujienomis, kurios veda prie sveikesnių alternatyvų.

Didžiulės investicijos

Beveik tris dešimtmečius PMI plėtrai atidavęs J.Olczakas prie šios pasaulinės kompanijos vairo stojo gegužę. Įmonės generalinis direktorius šiandien sako esąs įsitikinęs, kad bedūmė ateitis – paprasčiausiai neišvengiama. Jo akimis, netolimoje perspektyvoje pasaulyje turėtų nelikti kenksmingo tabako produkto – cigarečių, o suaugusieji, neketinantys mesti šio žalingo įpročio, galėtų rinktis mažiau žalingus mokslu pagrįstus produktus.

"Leiskite man aiškiai pasakyti mūsų verslo tikslą. Mūsų tikslas yra įtikinti visus suaugusiuosius rūkaliusus, kurie bet kuriuo atveju rūkys ir toliau, pakeisti degius tabako gaminius, pavyzdžiui, cigaretes, bedūmiais produktais, kurie yra daug geresnė alternatyva nei tęsti įprastą rūkymą. Toks dramatiškas paradigmos pokytis neįvyksta per dieną. Iš esmės tampame elektronikos ir technologijų valdoma įmone ir transformuojame savo verslą iš vidaus. Nežinau jokio kito verslo, kuris anksčiau būtų bandęs tokio plataus masto pokyčius", – sako J.Olczakas.

Iki šiol PMI investavo daugiau nei 8 mlrd. JAV dolerių į produktų be dūmų mokslinius tyrimus, plėtrą, komercializavimą ir gamybos galimybes. Prie šio proceso prisideda daugiau nei 400 mokslininkų, technikų ir inžinierių.

"2020 m. 99 proc. mūsų išlaidų moksliniams tyrimams ir ekspertinei veiklai buvo skirta gaminiams be dūmų, taip pat 76 proc. mūsų komercinių išlaidų", – įspūdingais skaičiais dalijasi įmonės vadovas.

Moksliniai duomenys rodo, kad pagrindinė su rūkymu susijusių ligų priežastis yra didelis kenksmingų cheminių medžiagų kiekis dūmuose, susidarančiuose deginant tabaką. Šiandien pažangiausia iš PMI alternatyvų rinkinio – tabako šildymo sistema IQOS, kuri, įmonės teigimu, išmeta vidutiniškai 90 proc. mažesnį toksinių medžiagų kiekį nei cigaretės.

Apie gerokai mažesnį bedūmių technologijų kenksmingumą kalba ir JAV Maisto ir vaistų administracija bei Vyriausybinė Anglijos visuomenės sveikatos agentūra, Nyderlandų federalinis visuomenės sveikatos ir aplinkos institutas (RIVM), Vokietijos federalinis rizikos vertinimo institutas (BfR) ir kitos panašios svarbos organizacijos.

Lietuviai – pionieriai

Praėjus šešeriems metams nuo pirmosios bedūmės alternatyvos cigaretėms pasirodymo rinkoje, šiandien tokia produkcija generuoja beveik ketvirtadalį visų PMI grynųjų pajamų. Praėjusio ketvirčio pabaigoje IQOS buvo galima įsigyti 66 rinkose, apskaičiuota, kad maždaug 14 mln. suaugusiųjų visame pasaulyje jau pasirinko šį produktą.

Japonija tradiciškai yra viena didžiausių pasaulio cigarečių rinkų, bet, praėjus penkeriems šešeriems metams nuo IQOS atsiradimo, tradicinių cigarečių rūkalių šalyje sumažėjo 30 proc. J.Olczakas akcentuoja, kad Lietuvos suaugusieji rūkaliai taip pat yra perėjimo prie IQOS pionieriai. "Nacionaliniu mastu vienas iš keturių rūkalių naudoja IQOS", – sako jis.

"Labai didžiuojuosi mūsų gamykla Klaipėdoje. Pagal gamybos pajėgumus ji yra viena svarbiausių PMI gamyklų – antra pagal dydį ES ir ketvirta pagal dydį pasaulyje. Iki šiol į Klaipėdos gamyklą jau investavome 311 mln. eurų", – išskiria J.Olczakas.

PMI yra pirmasis didžiausias tarptautinis investuotojas atkurtoje nepriklausomoje Lietuvoje, savo veiklą šalyje vykdantis nuo 1993-iųjų. 1997 m. PMI įgyvendino pirmąjį plyno lauko investicijos projektą Lietuvoje ir pastatė naują J.Olczako minimą gamyklą Klaipėdoje.

Šiandien PMI savo gamyklas palaipsniui verčia produktų be dūmų gamybos įrenginiais. Įmonės vadovas neatmeta tikimybės, kad ir Lietuvoje ilgainiui gali išdygti būtent tokia gamykla.

"Galiausiai mūsų vizija yra tokia, kad greitai alternatyvos be dūmų pakeis cigaretes. Tiesą sakant, manome, kad, tinkamai skatinant reguliavimą ir pilietinei visuomenei palaikant, tai daugelyje šalių gali įvykti per 10–15 metų", – dalijasi J.Olczakas.

Iškastinis kuras keičiamas atsinaujinančiais energijos šaltiniais, benzinas – elektra, nesąmoningas vartojimas – etišku gyvenimo būdu. Norėčiau diskusijos ir dėl perėjimo nuo cigarečių prie produktų be dūmų.

Stabdo skepticizmas

Nepaisant šviesių ateities tendencijų, kol kas šią transformaciją stabdo skepticizmas – dalis linkusi atmesti įvairių tyrimų rezultatus, kadangi juos remia verslas.

"Taip, PMI rėmė mokslą, nes reikia sudėlioti klausimus, taškus tyrimams. Kai einame į vaistinę ir perkame vaistus, nesijaudiname, kad vaistus kuriantis mokslas ateina iš farmacijos kompanijų. Nesijaudiname, nes yra atitinkamos institucijos, atitinkami mechanizmai, yra vyriausybės, kurios patikrina jų mokslą ir padaro išvadas, ar vaistai yra leidžiami, ar ne. Mokslas ateina iš kompanijų ir kalbant apie COVID-19 vakcinas. Ir akivaizdu, kompanija turi sumokėti už mokslą, bet taip mokslas tampa pasiekiamas, būna peržiūrimas ir padaromos išvados, ar sutinki, ar nesutinki su to mokslo išvadomis. Jei esi labai dogmatiškas, nenori keisti savo nuomonės, tai yra lyg intelektualinis tingumas", – mano J.Olczakas.

"Skeptikai dažnai klausia: kodėl nenustojame pardavinėti cigarečių? Man labiau patinka klausimas: kada žmonės nustos pirkti cigaretes? Pasaulyje yra daugiau nei 1 mlrd. rūkalių, o Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, 2025-aisiais šis skaičius išliks nepakitęs. Jei rytoj atsisakytume cigarečių pardavimo, rūkaliai paprasčiausiai pasirinks kitą prekės ženklą – legaliai ar neteisėtai", – neabejoja jis.

Kalbėdamas apie tai, kad rūkaliams sunku mesti senus įpročius, J.Olczakas prisimena ir logotipų bei prekių ženklų draudimą, taip pat apie kenksmingus padarinius sveikatai bylojančius įspėjimus ant cigarečių pakuočių, kurie turėtų veikti kaip atgrasymo nuo rūkymo priemonė. Tačiau ir apie tai kalbėdamas PMI vadovas atviras – esą tokios priemonės iš esmės nekeičia rūkalių įpročių.

Permainų epocha

Skepticizmas dėl PMI ir pačios tabako industrijos transformacijos yra gana paradoksalus žinant, kad šis istorijos tarpsnis tituluojamas permainų epocha.

"Iškastinis kuras keičiamas atsinaujinančiais energijos šaltiniais, benzinas – elektra, nesąmoningas vartojimas – etišku gyvenimo būdu. Norėčiau diskusijos ir dėl perėjimo nuo cigarečių prie produktų be dūmų", – sako J.Olczakas.

Pasak jo, teigiamiems pokyčiams pasiekti reikia, kad įsitrauktų  reguliavimo institucijų, nevyriausybinių organizacijų, vietos sveikatos priežiūros specialistai: "Energetikos kompanijos kviečiamos pokalbių apie klimato kaitos sprendimus. Didžiosios maisto korporacijos svarsto apie alkio ir nutukimo sprendimus. Mes nesiskiriame: ateitį be dūmų pasieksime daug greičiau, jei reguliavimo institucijos ir sveikatos priežiūros suinteresuotosios šalys paskatins tuos pokyčius."

J.Olczakas priminė, kad jau keletą metų ES buvo parduodamos tik energiją tausojančios elektros lemputės. Asbestas taip pat buvo eliminuotas dėl jo pavojaus sveikatai. PMI vadovas viliasi, kad tas pats įvyks cigarečių versle.

"Visi sutinkame, kad geriausias pasirinkimas yra nepradėti rūkyti arba visiškai mesti rūkymą ir nikotiną. Bet iš tikrųjų yra taip, kad devyni iš dešimties rūkalių ir toliau rūkys. Ir kiekvieną kartą neleisdami tiems žmonėms turėti priėjimo prie informacijos ir produkto, siunčiame signalą – mes už rūkymą. Tai skepticizmo padariniai, – sako J.Olczakas. – Daugelio šalių vyriausybės jau pakeitė tabako produktų reguliavimą atsižvelgdamos į mokslinių tyrimų duomenis. Tokios šalys kaip Bulgarija, Kipras, Graikija, Italija, Portugalija jau įteisino komunikaciją apie mokslu pagrįstą sumažintą riziką suaugusiesiems rūkaliams.

Tikiuosi, kad Europos Komisija atsižvelgs į naujausius nepriklausomus ir ekspertų peržiūrėtus mokslinius įrodymus, įvertins, kaip tabako žalos mažinimo politika gali veikti kartu su rūkymo prevencija ir skatinimu mesti rūkyti."

Ir nors šiandien PMI orientuojasi į bedūmių produktų plėtrą, J.Olczakas neatmeta tikimybės, kad gali ateiti ir toks laikas, kai žmonėms nereikės net ir IQOS – jie tiesiog nustos rūkyti. PMI jau svarsto, ką galima išvystyti su IQOS gamybai sukurtomis technologijomis, ir čia įmonės vadovas prabyla apie inhaliacijas.

"Nesiekiame tapti tyrimų institutu, bet tikime, kad žinios apie aerozolių kompozicijas, klinikinius vertinimus, klinikinių produktų vystymą, kvėpavimo takų vaistų pristatymą yra naujas PMI žingsnis. Ir jį žengti mums yra garbė ir malonumas", – tvirtina įmonės vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

to bedume

Tai jeigu Kubos mafijai dirbančiai su konsrvatorių Pavilioniu to reikia tai taip ir bus:D).Ar kas galėjo kada pagalvoti kad Lietuvoje bus reikalaujama mokyklose įvesti genderizmą arba mėgint įteisinti vaikų lyties keitimą nežinant tėvams?Kai į valdžią patenka durniai ieškantys tik pelno sau, tai jau nei viena niekšybe nesistebiu

bedume ateitis--- sio ,,,gydytojo,,,

akimis ziurint --tai narkatos pilnas svirkstas venoje....gydys--dumijancius rukorius --sintetiniais cheminiais bedumiais produktais.....kurie neturi dervu.. bet nuo ju sukelto vezio mirstama 100% daugiau

SUSIJUSIOS NAUJIENOS