Daugiabučiuose – terpė plisti viruso židiniams | kl.lt

DAUGIABUČIUOSE – TERPĖ PLISTI VIRUSO ŽIDINIAMS

  • 13

Nors jau kurį laiką Lietuva gyvena nebe karantino režimu, vėl šoktelėjęs susirgimų koronavirusu skaičius įspėja neprarasti budrumo. Saugumo rekomendacijų specialistai ypač ragina laikytis viešosiose vietose, ne išimtis – ir mūsų gyvenamoji erdvė.

Vien kaukės nepadės

Tai itin aktualu daugiabučių namų gyventojams – aplinka, kur per dieną prasilenkia šimtai žmonių, yra puiki terpė plisti virusui bei formuotis jo židiniams.

Kauno klinikinės ligoninės gydytojos infektologės Laimos Nakutienės teigimu, remdamiesi žiniomis, kas sukelia ligą, kokiu būdu koronavirusas plinta, turime naudotis ir atitinkamomis prevencinėmis priemonėmis.

„Šis virusas daugiausia plinta oro lašeliniu būdu. Tad ar nesergantis, ar sergantis nešiotojas jį gali perduoti kvėpuodamas, kosėdamas, čiaudėdamas. Daug laiko buvo diskutuojama, ar kaukės apsaugo, ar ne, dabar jau įrodyta, kad vienkartinės kaukės, kol jos nesudrėksta, apsaugo iki 80 proc.“, – kalbėjo pašnekovė.

Tad apsaugines veido kaukes medikė rekomenduoja dėvėti ir bendrose daugiabučių namų patalpose.

„Juk mes nežinome, kokie žmonės lankosi mūsų daugiabutyje, kas pas ką atvažiavo į svečius. Žinoma, jei nesisaugosime, nepaisysime kitų rekomendacijų, vien kaukės nepadės. Užsikrėtimo riziką mažina tiek saugaus atstumo uždaroje aplinkoje laikymasis – tad nesigrūskime, nesibūriuokime, tiek patalpų vėdinimas bei jų dezinfekavimas“, – pabrėžė gydytoja infektologė L.Nakutienė.

Saugesnės alternatyvos

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento specialistai primena, kad daugiabučių namų laiptines reikėtų kasdien vėdinti mažiausiai du tris kartus bei drėgnuoju būdu valyti dažnai naudojamus paviršius: durų rankenas, laiptinės turėklus, elektros jungiklius ir kt. Uždarose vietose, tokiose kaip laiptinės, liftai, laikytis ne mažesnio kaip 1–2 m atstumo nuo kitų žmonių, o jei yra galimybė, liftu išvis nesinaudoti.

Kadangi daugiabutis namas yra visų gyventojų nuosavybė, kaimynai susirinkimuose bendrai sprendžia aktualius ir rūpimus būsto klausimus. Tačiau pandemijos metu specialistai pataria atsigręžti į saugesnes alternatyvas.

NVSC Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas atkreipė dėmesį, jog per pandemiją prioritetą vertėtų skirti gyventojų susirinkimų organizavimui atvirose erdvėse, o dar geriau – išvis atsisakyti tokio tradicinio bendrų klausimų sprendimo modelio ir naudotis nuotolinio bendravimo įrankiais.

„Kad būtų išvengta kontakto, daugiabučių namų gyventojų susirinkimus rekomenduojama rengti nuotoliniu būdu arba telefonu“, – patarė pašnekovas.

Nuo apklausų – iki sąskaitų

Karantino metu veiklos pobūdį teko pakoreguoti ir daugiabučių namų priežiūra užsiimančioms įmonėms. Kaip patikino „Mano BŪSTAS“ direktorius Mindaugas Genys, administratoriai pasirengę aptarnauti klientus saugiai, be tiesioginio fizinio kontakto, įskaitant ir sąskaitų apmokėjimo galimybę.

„Pirmosios viruso bangos metu patobulinome įmonės veiklos procesus, skirtus sklandžiam klientų aptarnavimui per atstumą, todėl šiandien esame visapusiškai pasiruošę visus klientus aptarnauti saugiai – nuotoliniu būdu“, – teigė pašnekovas.

Gyventojams rekomenduojama visus būsto priežiūros klausimus spręsti ne tik saugiai, bet ir greitai bei patogiai prisijungus prie išmaniosios būsto valdymo platformos „eBŪSTAS“.

„Savitarnos sistemoje vienoje vietoje galima rasti visą reikiamą informaciją, peržiūrėti sąskaitų ir mokėjimų istoriją, jas apmokėti, registruoti gedimus, gauti visą informaciją apie name planuojamus atlikti darbus ir dalyvauti apklausose, balsavimuose. Suprantame, kad daliai rizikos grupei priklausančių vyresnio amžiaus žmonių naudojimasis elektroninėmis priemonėmis vis dar kelia sunkumų, tačiau mūsų konsultantai visada pasirengę padėti. Tereikia paskambinti į Klientų aptarnavimo centrą 8 700 55 966, ir mūsų darbuotojai padės prisijungti prie

savitarnos svetainės arba paaiškins, kaip įdiegti „eBŪSTO“ mobiliąją aplikaciją. Venkite fizinio kontakto, naudokitės saugiomis bendravimo sistemomis – taip apsaugosime save ir kitus“, – ragino M.Geny

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Zuzana

kodel nedizefekuojamos daugiabucio laiptines Partizanu g.?????? ta nama valo valytoja, prisisemusi puse kibiro vandens , isimetusi pora skuduru, skirtu tureklu ir kt sluostymui, oapie dizinfekcija nera ne kalbos! tuo paciu vandeniu valo visas 4 laiptines, paklausta, kodel, tik dejuoja ir vis kalba , kad grindys valomos su tam tikromis pasluostemis........tai cia valymas? ir dar uz tokius pinigus????namas priklauso Dainavos bustui! AdministrTORIAUS NEPAZYSTAM.

Irena

Ką daryti žmon4ms, kurių daugiabučiuose namuose vyksta renovacija, į jų butus vaikšto darbininkai ir be pirštinių ir be veido kaukių?

Anonimas

vienkartine kauke kainuoja tiek kiek varzkes pakelis,reikia buti turtuoliu kad sau leist pirkt vienkartines kaukes ir jas keist varant per parduotuves ar siaip viesas patalpas, stai kad buvo penki centai tai dar galima buvo taip daryt
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS