Dėl naujos sistemos – chaosas ir buvusių skolininkų sąskaitose | kl.lt

DĖL NAUJOS SISTEMOS – CHAOSAS IR BUVUSIŲ SKOLININKŲ SĄSKAITOSE

Nemažai įmonių ar žmonių patyrė šoką, pamatę, kad jų sąskaitos bankuose užblokuotos, nors su antstoliais buvo pasiekę susitarimus dėl skolos išmokėjimo dalimis arba visiškai su jais atsiskaitė.

Sąskaitos, pasirodo, užblokuotos ar lėšos jose užšaldytos dvigubai dėl „laikinų nesklandumų“ naujosiose informacinėse  sistemose. Ją kūrė Registrų centras.

„Praėjusią savaitę pristačius Piniginių lėšų apribojimų informacinę sistemą, užtikrinančią vienodas galimybes valstybės institucijoms, įmonėms ir fiziniams asmenims atgauti skolas, dalis esamų ir buvusių skolininkų informavo apie pakartotinai įšaldytas jų bankų sąskaitose turimas pinigų sumas. Preliminariais skaičiavimais, su papildomais sunkumais gali susidurti keli tūkstančiai skolininkų“, - informavo Registrų centras. Jo atstovai pridūrė, kad „operatyviai sprendžia iškilusias problemas“.

Registrų centro atstovas spaudai Aidas Petrošius trečiadienį portalą kaunodiena.lt informavo, kad nuo ryto antstoliai gali tęsti savo darbą įprastu režimu. "Kol bus išspręstos naujosios antstolių informacinės sistemos (AIS) klaidos, antstoliai darbą tęs sau įprastoje ankstesnės versijos informacinėje sistemoje. Antstoliai taip pat tebeturi galimybę tiesiogiai per Turto arešto aktų registrą inicijuoti arba nutraukti piniginių lėšų apribojimą, kaip tai buvo daroma pastarąjį dešimtmetį", - aiškino A.Petrošius.

Jis pasakojo, kad su AIS diegimu susiję sunkumai nėra visiškai netikėti. "Tokių didelių ir sudėtingų informacinių sistemų diegimą neretai lydi pasitaikančios klaidos, diegimo sunkumai ir panašūs iššūkiai. Galima drąsiai teigti, jog šių nesklandumų būtų kur kas mažiau, jei patys antstoliai aktyviau ir geranoriškiau būtų dalyvavę AIS bei PLAIS (Piniginių lėšų apribojimų informacinės sistemos) kūrime bei sukurtų produktų testavime, kuris kaip tik ir skirtas ankstyvai problemų diagnostikai bei sprendimui", - teigė A.Petrošius.

Jo nuomone, daugumą kilusių problemų su asmenų ir įmonių sąskaitų įšaldymu lėmė ligšiolinė antstolių darbo praktika, kuomet įvykdyti antstolių reikalavimai nebuvo panaikinami Turto arešto aktų registre (TAAR), kurį tvarko Centrinė hipotekos įstaiga prie Teisingumo ministerijos.

"Ilgus metus, kol antstolių ir kitų institucijų sistemos veikė nepriklausomai viena nuo kitos, šios neužbaigtų darbų „uodegos“ liko nepastebėtos, tačiau diegiant PLAIS, kuomet buvo integruoti 19 skirtingų institucijų duomenys apie skolas ir jų išieškojimą, TAAR duomenys apie „neuždarytus“ sąskaitų areštus lėmė pakartotinį buvusių skolininkų piniginių lėšų apribojimą", - sakė Registrų centro atstovas.

Antstolių rūmų atstovė spaudai Dora Petkauskaitė portalui kaunodiena.lt teigė, kad dėl didelės skolų išieškojimo sistemos modernizavimo apimties antstolių procesiniai veiksmai perkeliami į elektroninę erdvę laipsniškai.

“Šiuo metu, kol elektroninės sistemos dar neveikia visu pajėgumu ir kol visos vykdymo procedūros nėra perkeltos į elektroninę erdvę, dalis antstolių procesinių dokumentų dėl sąskaitoms taikytų apribojimų atšaukimo, pakeitimo ar panaikinimo kredito įstaigoms siunčiama paštu”, - aiškino D.Petkauskaitė.

Registrų centras vakar teisinosi, kad sistemos įdiegimas pareikalavo „precedento neturinčio skirtingų institucijų duomenų apjungimo bei glaudžios tarpusavio sąveikos“.

Manoma, kad chaoso netrūks visą savaitę. Tačiau raminama, kad PLAIS apribotos piniginės lėšos artimiausiomis dienomis nebus nurašomos laukiant patvirtinimo, kad pastebėtos klaidos jau ištaisytos.

Nurodymus sistemai nurašyti lėšas teikia Valstybinė mokesčių inspekcija, Lietuvos muitinė, SODRA bei antstoliai. Naująją sistemą pasiekia Nacionalinės teismų administracijos, Centrinės hipotekos įstaigos, Gyventojų registro bei Juridinių asmenų registro duomenys.

PLAIS su Lietuvoje veikiančiais komerciniais bankais bei kredito unijomis susieta per Lietuvos banko LITAS-KART sistemą. Diegiant PLAIS buvo apjungti 19 skirtingų institucijų informaciniai ištekliai, susiję su asmenų lėšų apskaita ir skolų išieškojimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS