„Giraitės vandenų“ prižiūrimas ūkis plečiasi | kl.lt

„GIRAITĖS VANDENŲ“ PRIŽIŪRIMAS ŪKIS PLEČIASI

  • 4

Bendrovės „Giraitės vandenys“, geriamąjį vandenį tiekiančios iš 72 vandenviečių, eksploatuojančios ir prižiūrinčios 147 artezinius gręžinius, 49 geriamojo vandens gerinimo ir 30 nuotekų valymo įrenginius, ūkis plečiasi, o pakaunės gyventojai gauna vis geresnes paslaugas, švaresnį vandenį, labiau tausojama aplinka.

Energetiškai tvarus projektas

Pernai savivaldybės įmonė „Giraitės vandenys“ ėmėsi pirmojo energetiškai tvaraus projekto: skaitmenizavo dešimt vandenviečių ir visą Daugėliškių kaimą. Dėl šios inovacijos gruodį ir sausį nustatytos kelios vandens nutekėjimo avarijos operatyviai pašalintos.

Įgyvendinti projektą padėjo Informatikos ir ryšių technologijų centro bendrovės. Jų įdiegtos technologijos netrukus suteiks galimybę „Giraitės vandenims“ vandens apskaitą vykdyti tik nuotoliniu būdu: planuojama skaitmeninti ir kitas pakaunės gyvenvietes ir įmonės gamybos veiklą.

Suskaitmeninus vandenvietes, pakaunės gyvenvietėse bus sumažinti vandens nuostoliai, specialistai galės greičiau reaguoti į avarijas ir jas likviduoti, gyventojams nebereikės pateikti skaitiklių rodmenų.

„Modernizuodami infrastruktūrą, diegdami šiuolaikines technologijas vandentvarkoje siekiame ne tik efektyviau dirbti, bet ir palengvinti gyventojų kasdienybę, užtikrinti jiems aukštą teikiamų paslaugų kokybę“, – tvirtino „Giraitės vandenų“ vadovas Andrius Dzevyžis.

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Šarūno Šukevičiaus teigimu, viešasis sektorius Lietuvoje turi eiti skaitmenizavimo keliu. „Turime ieškoti sprendimų, kurie taupytų savivaldybės įmonių resursus, gyventojų laiką ir leistų analizuoti vykstančius procesus. Operatyvus duomenų gavimas Kauno rajono vandentiekio sistemai leis ne tik sutaupyti, bet ir pakels vandentvarkos paslaugų teikimo kokybę“, – akcentavo direktorius.

Modernizuodami infrastruktūrą, diegdami šiuolaikines technologijas vandentvarkoje siekiame ne tik efektyviau dirbti, bet ir palengvinti gyventojų kasdienybę.

Padarė daugiau, nei planavo

5 907– tokiam skaičiui Kauno rajono gyventojų pernai „Giraitės vandenys“ sudarė galimybes naudotis centralizuoto vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugomis, pagerino teikiamų paslaugų kokybę. Pakaunėje 2022 m. paklota 4,45 km vandentiekio ir 2,82 km nuotekų tinklų.

Pernai rekonstruoti vandentiekio tinklai Piliuonos k. Klevų g. ir Taikos pl. (Taurakiemio sen.), Bubių k. (Batniavos sen.), vandentiekio, nuotekų ir paviršinių (lietaus) tinklų plėtra atlikta Užliedžių k., Žvalgų g. (Užliedžių sen.), vien vandentiekio – Dievogalos k. Gamtos g., Saulėtekio g. ir Vilemų g. (Zapyškio sen.).

Nuotekų tinklų plėtra vykdyta Ežerėlio m. Miško g., Pušų g., o rekonstrukcija – toje pačioje seniūnijoje Juodalksnių g. Karmėlavos mst. Vilniaus g., prie namų Nr. 1, 2, 3, 4, 6 atlikti vandentiekio, nuotekų ir lietaus nuotekų remonto darbai. Rekonstruoti paviršinių (lietaus) nuotekų tinklai, pakloti nauji nuotekų tinklai Neveronių k. Šalmučių g. ir Purienų g. (Neveronių sen.).

Vandens gerinimo įrenginių pajėgumai išplėsti Giraitės k. ir Užliedžių k. (Užliedžių sen.), o Eikščių k. (Vilkijos apyl. sen.) pastatyti vandens gerinimo įrenginiai.

Įmonės vadovas A. Dzevyžis džiaugėsi: palankūs pernykščiai orai leido atlikti daugiau darbų, nei planuota. Geri rezultatai įpareigoja ir šiemet nenuleisti iškeltos kartelės.

Ambicingi planai

Šiemet, kai tik leis orai, darbai užvirs daugelyje seniūnijų. Vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtra numatyta Bubių k. Klevų g., Tulpių g., Daržų g., Beržų g. ir Darbininkų g. (Batniavos sen.), Raudondvario k. Karnavės g., Prokupio g., Kanapyno g. ir Paberupio g. (Raudondvario sen.), Ežerėlio m. Kauno g., Baranausko g., Žemaitės g.,

J. Janonio g., Sodų g., Upelio g., Kalno g. 5 ir Durpyno g. (Ežerėlio sen.), Vilkijos m. Šaltinio g. (Vilkijos sen.), Vandžiogalos mstl. Butkūnų g., Draugystės ir Taikos g. (Vandžiogalos sen.).

Vandentiekio tinklus „Giraitės vandenys“ šiemet plės Pagirių k. Linų g., Naujakurių g. ir Plento g. (Čekiškės sen.). Šioje atokioje gyvenvietėje centralizuoto vandens tiekimo iki šiol nebuvo.

Nuotekų tinklus suplanuota įrengti Boniškių k. Žemdirbių g., Molio g., Aušros g., Pakraščio g. ir Bokšto g. (Vandžiogalos sen.), o plėsti – Raudondvario aglomeracijoje, Raudondvario sen. Šis, didžiausias 2023 m. projektas, vykdomas su ES fondų lėšų parama. Įrengus 7,11 km naujų nuotekų tinklų, naudą pajus 294 žmonės.

Suplanuoti darbai 3 732 pakaunės gyventojams sudarys galimybę naudotis centralizuoto vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugomis, įrengtų vandentiekio tinklų ilgis sieks 6,79 km, o nuotekų – 19,5 km. „Norisi akcentuoti ne tik gyvenimo kokybės gerinimą žmonėms, bet ir tai, kad nuo teršimo bus saugoma gamta“, – sakė A. Dzevyžis.

Taip pat šiemet ketinama statyti vandens gerinimo įrenginius Urnėžių k. (Babtų sen.), nuotekų valymo įrenginius statyti Daugėliškių k. (Vilkijos apyl. sen.) ir Boniškių k. (Vandžiogalos sen.), rekonstruoti nuotekų valymo įrenginius Bubių k.(Batniavos sen.) ir Šlienavos k. (Samylų sen.).

Taip pat šiemet suplanuota atlikti vandentiekio tinklų projektavimo darbus Šilelio k. (Raudondvario sen.), Virbaliūnų k. Baltaragio g., Kalno g., Kranto g., Perkūno g., Ryto g., Tamaros g. (Batniavos sen.), Šlienavos k. Pamiškės g., Kaštonų g., Vėjo g., Medaus g., Pagirio g., Pašilės g., Parko g., Girios g., Giminių g., Samylų g. (Samylų sen.), vandentiekio ir nuotekų tinklų –Vandžiogalos mstl. Kauno g., Taikos g. (Vandžiogalos sen.).

Nuotekų tinklų įrengimo ir nuotekų valymo įrenginių projektavimas numatytas Juragių k. (Garliavos apyl. sen.), o nuotekų tinklų plėtros projektavimo darbai – Bubių k. Parko g., Darbininkų g. (Batniavos sen.) Neveronių k. Karmėlavos ir Ramučių g. (Neveronių sen.) ir Raudondvario k. Pakalnės g., Lakštingalų tako g., M. Valančiaus g., Kalnų g., Taikos tako g. (Raudondvario sen.).

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Neeee

Fui, išsikraustė mūsų nuomininkai du iš eiles pabuvę su giraites vandenims, mūsų skalbianke sulūžo po 2 metu nuo purvo Ir kainas kelia jie pastoviai, vagys zulikai galetu būt

Ne gyventoju

patogumu ir rodmenu deklaravimu,o rodmenu klastojimu centralizuotai - va kuo cia susirupinta!

Romualdas

Ha abicingi planai, prajuokino, planuose Nemuno žiedo rekonstrukcija, Kačerginėje vanduo ir nuotekos yra, o ambicingų planų artimame Gaižėnėlių kaime nuotiesti vandentiekio ir nuotekų tinklus nėra.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS