Į gimtuosius kraštus sugrįžtantys paukščiai parneša ir paukščių gripo riziką | kl.lt

Į GIMTUOSIUS KRAŠTUS SUGRĮŽTANTYS PAUKŠČIAI PARNEŠA IR PAUKŠČIŲ GRIPO RIZIKĄ

Su artėjančiu pavasariu prasideda ir paukščių migracija, o tai rimtas signalas suklusti naminių paukščių augintojams, kadangi pagrindiniai paukščių gripo nešiotojai ir platintojai – migruojantys, laukiniai vandens paukščiai.

Paukščių migracija įprastai prasideda vasario pradžioje, o intensyviausia ji būna kovo pabaigoje ir visą balandį. Šiemet Lietuvoje nustatytas tik vieno laukinio paukščių gripo atvejis gulbei, tačiau 2023 metų pabaigoje Marijampolėje į kalakutų ūkį įsisukęs virusas išgaišino virš šešių tūkst. kalakutų bei sukėlė  didelių ekonominių pasekmių visam paukštininkystės verslui.

Kaip teigia Gyvūnų sveikatingumo specialistė Kristina Stakytė, laukinių paukščių gripo plitimą, gana sunku  pastebėti  kadangi dažniausiai sergantys paukščiai neturi klinikinių požymių ir staiga negaišta. Taigi jie gali virusą pernešti dideliais atstumais ir jį platinti migracijos metu. Jei paukščių gripas patenka į dideles laukinių paukščių kolonijas ar būriavimosi vietas – paukščiai masiškai pradeda gaišti ir virusas išlieka gyvybingas iki savaitės. Židinys greitai lokalizuojasi ir nebesiplečia jei sergantys paukščiai yra laikomi vienoje vietoje, o paukščiams nugaišus imami mėginiai paukščių gripo tyrimo nustatymui. Dėl paukščių gripo vykdoma ir aktyvi stebėsena (t. y. imami mėginiai iš sveikų naminių paukščių) ir pasyvi - kai tiriami nugaišę ir naminiai, ir laukiniai paukščiai. Mėginiai turi būti paimti ir pristatomi tyrimui kaip galima greičiau. Ligai pasitvirtinus – nustatyti židiniai pažymimi įspėjamaisiais ženklais, o apie atvejus informuojamos vietos savivaldybės.

Paukščių gripas ypač pavojingas naminiams paukščiams. Jis plinta žaibiškai per laukinių paukščių išmatas ir kvėpavimo takų sekretus. Augintojams patariama imtis prevencijos priemonių, kad apsaugoti naminius paukščius:

Paukščiai turi būti perkami tik iš legalių, VMVT registruotų, augintojų;

Pavasarį negalima leisti naminių paukščių į lauką, kur juos galėtų pasiekti migruojantys paukščiai, aptverti ir apdengti jų laikymo vietą;

Nelesinti laukinių paukščių;

Laikyti naminių paukščių lesalą uždaroje vietoje;

Nenaudoti atvirų vandens telkinių paukščiams girdyti;

Jei susidūrėte su sergančiu paukščiu kuo skubiau nusiplauti, dezinfekuoti rankas ir nesilankyti naminių paukščių buvimo vietoje;

Nesilankyti vietose pažymėtose informaciniais ženklais ,,LPPG židinys“.

Jei aptikote nugaišusį vandens paukštį VMVT pataria:

nedelsiant pranešti trumpuoju VMVT telefonu 1879 (gali būti taikomi padidinti tarifai) arba +370 5 242 0108 (tinka skambinant ir iš užsienio); el. paštu info@vmvt.lt;privačiam veterinarijos gydytojui.

Įspėjama: nugaišusio paukščio neliesti ir pranešti VMVT, kad būtų galima identifikuoti galimą užkrėstą virusu vietą, bei įspėti aplinkinių teritorijų gyventojus ar ūkininkus apie grėsmę naminiams paukščiams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS