Imasi veiksmų: siūlo pertvarkyti „tolerantišką korupcijai“ Maisto ir veterinarijos tarnybą | kl.lt

IMASI VEIKSMŲ: SIŪLO PERTVARKYTI „TOLERANTIŠKĄ KORUPCIJAI“ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBĄ

  • 4

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) parengė projektą ir siūlo pertvarkyti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) struktūrą.

Ministerijos teigimu, siekiama išmontuoti dešimtmečius veikusią neskaidrią ir tolerantišką korupcijai struktūrą, pertvarkyti institucijos valdymo grandis, užtikrinant tarnybos paslaugų kokybę bei prieinamumą.

„Ši tarnyba nuo 2010 metų išgyveno penkis skandalus, susijusius su įtarimais korupcija tarnybos ar jos padalinių vadovams. Mūsų vertinimu, ši problema – sisteminė. Veikianti valdymo ir kontrolės struktūra neužkardo korupcinių procesų, atvirkščiai – užtikrina palankią terpę jiems vešėti, todėl institucija turi būti pertvarkoma nuo pat viršaus“, – pranešime teigė ministras Kęstutis Navickas.

Nurodoma, kad išorės ekspertai atliko tarnybos auditą bei analizę, pateikė rekomendacijas, o jų pagrindu siūloma keisti  tarnybos struktūrą. Ministerija įregistravo tarnybos reformos Vyriausybės nutarimo projektą.

Ši tarnyba nuo 2010 metų išgyveno penkis skandalus, susijusius su įtarimais korupcija tarnybos ar jos padalinių vadovams.

„Žinau, kad veikti šešėlyje pripratusiems pareigūnams, nesąžiningiems verslininkams ar jų globėjams iš politikos pasaulio tai labai nepatinka, todėl viešos kritikos sulaukėme dar net nepaskelbę pertvarkos projekto. Tikiuosi, kad paviešinus dokumentą diskusijos bus konstruktyvesnės“, – teigė K. Navickas.

Pasak jo, nors pagrindinis reformos tikslas yra institucijos skaidrinimas, atskiriant paslaugas ir kontrolę, tačiau kartu siekiama išsaugoti ir pagerinti paslaugų kokybę bei prieinamumą.

Projekte numatyta atskirti priežiūros funkcijas nuo paslaugų ir kitų funkcijų, centralizuoti tarnybos priežiūros rizikos vertinimo sistemą, atskirti ir centralizuoti tarnybos inspektavimą, sankcijų skyrimą ir skundų nagrinėjimą. Taip pat numatoma optimizuoti teritorinę struktūrą.

„Struktūriniai pokyčiai bus vykdomi lygiagrečiai su tarnybos procesų peržiūra, optimizavimu bei technologiniu tarnybos perginklavimu, daugiausiai dėmesio skiriant procesų skaitmenizavimui. (...) Pertvarka prisidės ir prie verslo aplinkos gerinimo – atskyrus licencijavimo ir leidimų išdavimo funkcijas nuo kontrolės funkcijų, bus skiriamas tinkamas dėmesys paslaugų kokybės gerinimui ir prisidedama prie šalies maisto pramonės eksporto skatinimo“, – sakė ministras.

Įgyvendinant reformą, bus siekiama gerinti ir darbuotojų darbo sąlygas. Šiuo metu tarnybos specialistų darbo užmokesčio vidurkis yra pakankamai žemas – apie 80 proc. darbuotojų darbo atlygis, atskaičius mokesčius, yra apie 1000 eurų. Po reformos sumažinus vadovaujančių pareigybių skaičių, bus siekiama didinti atlyginimus mažiausiai uždirbantiems specialistams.

Birželio 9 dieną ministerija paskelbė tarnybos vadovo konkursą. Nuo praėjusių metų lapkričio įstaigai laikinai vadovauja direktoriaus pavaduotoja Audronė Mikalauskienė. Ji šias pareigas užėmė po to, kai Specialiųjų tyrimų tarnyba pareiškė įtarimus korupcija tuometiniam vadovui direktoriui Mantui Staškevičiui bei dar keliems darbuotojams.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Ka CIA ta kamiete

Ka CIA ta kaimiete gali padaryt nei vizijos nei nuomones neturi, marionete ka pasako ta daro ant svetimos nelaimes i dangu joja, ir galvoja kad lb Kieta deja gyvenimas apsisuka

Onė

Aišku reikia tolerantiško,sukalbamo,ir sugebančio dalytis,kitaip bus negerai..

Pertvarkys

is tolerantiskos i reikalaujancia!?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS