Kas šįmet laimėjo Metų renovacijos projekto rinkimus? | kl.lt

KAS ŠĮMET LAIMĖJO METŲ RENOVACIJOS PROJEKTO RINKIMUS?

Balandžio mėnesį vykę kasmečiai Metų renovacijos projekto rinkimai baigėsi, skelbia Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA). Kurie projektai sulaukė daugiausia visuomenės dėmesio?

„Geriausių renovacijos projektų istorijos įkvepia ir parodo, kad susitelkę gyventojai gali pagerinti savo gerovę, aplinką, prisidėti prie energijos išteklių taupymo. Praėję metai buvo gana sudėtingi – karas Ukrainoje, išaugusi infliacija, energijos išteklių ir statybinių medžiagų kainos kėlė iššūkių tiek gyventojams, tiek rangovams. Tačiau gerieji pavyzdžiai rodo, kad viską įmanoma pasiekti bendru darbu“, – sako Pastatų energinio taupumo departamento Projektų įgyvendinimo ir priežiūros skyriaus vedėja Gintarė Burbienė.

Tarp favoritų – du daugiabučiai Klaipėdoje

Šįmet laimėtojų trejetuke rikiuojasi net du daugiabučiai Klaipėdoje, sulaukę didelio visuomenės palaikymo.

Daugiausia balsų surinko Pilies g. 3 modernizuotas daugiabutis, kuris pasikeitė nuo pagrindų: apšiltinus fasadą, atnaujinus šildymo ir kitas inžinerines sistemas, buvo pasiekta B energinio efektyvumo klasė, energijos sutaupymas kasmet siekia 74,71 proc. Gyventojus rinktis renovaciją paskatino ne tik didelių išlaidų reikalaujantys nuolatiniai remontai, bet ir priešais daugiabutį tvarkoma Piliavietė.

Trečią vietą užėmė daugiabutis Taikos pr. 34, Klaipėdoje. Modernizavus jį, pastato energinio naudingumo klasė iš E pakilo iki B, atliekant darbus buvo įgyvendintos visos numatytos energinį efektyvumą didinančios priemonės. Gyventojai priėmė bendrą sprendimą, kai šildymo kainos sparčiai kilo, taip pat norėjo sutvarkyti blogėjančią pastato būklę. Šio daugiabučio renovacija tapo pavyzdžiu ir įkvėpimu greta esančio daugiabučio gyventojams, kurie iki tol negalėjo priimti bendro sprendimo.

Plungiškiai sutaupo daugiau nei pusę energijos sąnaudų

Antroje vietoje šįmet – S. Dariaus ir S. Girėno g. 40, Plungėje, esantis daugiabutis. Gyventojai renovuoti pastatą pasirinko dėl itin didelų šildymo išlaidų ir nusidėvėjusio stogo. Po atliktų darbų pavyko pasiekti B energinio efektyvumo klasę, šiluminės energijos sutaupymai siekia 65,80 proc., o anglies dvideginio taršos išmetama beveik 3,5 karto mažiau.

Nors iš pradžių gyventojai abejojo renovacijos nauda, tačiau galutinis rezultatas džiugina iki šiol ir jie nesigaili priėmę šį sprendimą. Šiame kvartale Plungėje beveik visi daugiabučiai yra atnaujinti arba jau ruošiamasi juos modernizuoti.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šie daugiabučiai dalyvavo Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos inicijavo APVA.

Nors graži daugiabučio išvaizda po atliktų darbų ir mažesnės šildymo sąskaitos svarbu, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai prisideda tiek prie gyventojų gerovės kūrimo, tiek prie ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Nuo 2013 m., kai į daugiabučių renovacijos procesus įsitraukė šalies savivaldybės, buvo atnaujinta beveik 3,5 tūkst. daugiabučių, per 1,4 tūkst. jų šiuo metu vyksta modernizacijos procesas. Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti: https://modernizuok.apva.lt/ arba tel. 8 614 99 699.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Po renovacijos.

Darbo viena didžiausių aferų. Gyventojų apvogimas. Nes renovacijos metu visi remonto rangos darbai kainuoja 5 kartus brangiausia .Klausimas, po kiek ir kas pasidalina mažiausiai po 200 tūkstančių. O mes gyvename pelėsyje ir kiekvieną mėnesį Iki gyvenimo pabaigos įklampino mus į skolą

taip yra

renovacija tai pinygu is gyventoju pensininku plesikavimas jei gauni daugiau pensijos nera tau kompensacijos tada privercia su renovacija dalintis arba palik vaikams skola lyg tie vaikai butu milijonieriai patys zinote kokie ir ju atlyginimai renovacija tai pinygu grobikai

Edmundas Tulcevičius

Be konkurencijos laimėtų taip vadinama žydų ligoninė prie Kauno pilies . Na baikit vieną kartą užsiiminėti tais rinkimais kai miestas dūsta nuo tarpukario griūvėsių .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS