Kredito unija – atsakymas daugeliui būstą įsigyti norinčių gyventojų | kl.lt

KREDITO UNIJA – ATSAKYMAS DAUGELIUI BŪSTĄ ĮSIGYTI NORINČIŲ GYVENTOJŲ

  • 0

Apie nuosavus namus svajoja visi, tačiau net ir gaunant nuolatines pajamas, sklandžiai įsigyti juos pavyksta ne kiekvienam. Savarankiškai ar užsienyje dirbantys piliečiai, gyventojai iš kitų šalių, apie namą nuo pamatų, o gal negyvenamosios paskirties tipo objektą svajojantys neretai patenka į keblią situaciją. Dėl griežtos bankų politikos, daliai gyventojų paskolą būstui gauti tampa išties sunku. Atsakymu tampa lanksčiomis sąlygomis išsiskirianti kredito unija.

Vertinama individuali situacija

Akademinės kredito unijos (toliau – AKU) pardavimo ir rinkodaros vadovo Minvydo Genio teigimu, skirtingai nei bankuose, kredito unijoje reikiamą finansavimą būstui įsigyti gali gauti beveik kiekvienas, kuris atitinka atsakingo skolinimosi kriterijus. Taip pat atsižvelgiama ar praeityje klientas neturėjo reikšmingų pradelstų mokėjimų tiekėjams, kredito įstaigoms. Kredito unijoje visos situacijos yra vertinamos individualiai, o galimybę norimai paskolai gauti turi net ir tie, kuriems bankai užvėrė duris.

„Kredito uniją ir banką skiria požiūris į situacijų analizavimą. Bankai dirba pagal griežčiau reglamentuotus veikimo modelius bei principus. Kitaip tariant, neturi tiek laisvės kiekvieną situaciją analizuoti individualiai. Tuo tarpu kredito unija dirba kur kas lanksčiau. Lengviau finansuojame dirbančius savarankiškai, įmonių akcininkus, atlyginimą sau išsimokančius per dividentus, dirbame ir su tautiečiais, gyvenančiais užsienyje bei su Lietuvoje leidimą gyventi turinčiais užsienio piliečiais“, – sako AKU pardavimo ir rinkodaros vadovas.

AKU nuotr.

Bene dažniausiai dėl finansavimo būstui įsigyti į AKU kreipiasi gyventojai, dirbantys su individualia veikla, verslo liudijimu bei įmonių akcininkai, pajamas gaunantys per dividentus. Visų šių grupių atstovai, būsto paskolos kontekste, kredito unijoje yra vertinami kur kas palankiau nei bankuose.

„Tarp mūsų klientų – ir užsieniečiai, šiuo metu gyvenantys bei dirbantys užsienyje, tačiau svajojantys apie namus Lietuvoje. Dažniausiai kreipiasi tautiečiai iš Skandinavijos šalių, Jungtinės Karalystės, Vokietijos ir kitų Europos Sąjungos šalių. Vis dažniau paskolą būstui suteikiame ir mūsų šalyje nuolatinį leidimą gyventi turintiems kitų valstybių piliečiams. Pavyzdžiui, visai neseniai kreditą suteikėme kelioms šeimoms iš Ukrainos bei Kaune įsikurti norinčiam Meksikos piliečiui“, – sako M. Genys.

Kredito unijos atstovas pažymi, kad nepaisant lanksčių sąlygų, klientų finansinės galimybės grąžinti kreditą yra vertinamos kruopščiai ir atsakingai. Tokiu būdu siekiama užtikrinti, jog paskola netaptų sunkiai pakeliama finansine našta.

„Kalbant apie sąlygas, galime finansuoti iki 85 proc. išsirinkto būsto vertės. Paskolos grąžinimo terminas – iki 30 metų. Taip pat klientų patogumui, galime suteikti ir lėšų būsto įsirengimui, įtraukiant jas į bendrąją būsto paskolos sumą. Įsirengimui taip pat galime skirti iki 80–85 proc. planuojamų išlaidų“, – kredito unijos lankstumą pristato M. Genys. 

Finansavimas įvairaus tipo objektams 

AKU atstovo teigimu, neretai opia problema gyventojams, norintiems gauti paskolą, tampa ir pasirinkto objekto tipas bei būklė.

„Perkant butą ar jau įrengtą namą, ypač – naujos statybos, sunkumų gauti finansavimą kyla mažiau. Visgi jei gyventojai nori statytis namą nuo pamatų, didžiąją dalimi atvejų bankuose jie gauna atsakymą, kad objekto baigtumas turėtų siekti bent 60–70 proc. Kredito unija šiame kontekste – kur kas lankstesnė. Jei žmogus turi namų valdos žemės sklypą, projektą ir atliepia kreditui grąžinti reikalingus finansinius pajėgumus, sunkumų gauti finansavimą namo statybai nuo pamatų – nekyla“, – teigia AKU atstovas.

Panašiu principu vertinamas ir negyvenamosios ar poilsinės paskirties, pavyzdžiui sodo namų ar būsto pajūryje, įsigijimas. Taip pat kredito unija lanksčiai žiūri ir į bankuose nepalankiai vertinamus medinius, rąstinius, karkasinius namus.

„Jei objektas puikiai pritaikytas gyvenimui, tačiau yra negyvenamosios paskirties, kredito unija gali finansuoti net iki 80–85 proc. Unija gali skirti finansavimą ir prastos būklės medinio namo įsigijimui, tačiau tokiu atveju kartu finansuojame ir įsirengimą, kad būtų pagerintos pirkėjų gyvenimo sąlygos bei objekto vertė“, – sako M. Genys.

AKU nuotr.

AKU pardavimo ir rinkodaros vadovas pasakoja, jog šiandien gana dažnai dėl finansavimo kreipiasi asmenys, norintys senos statybos būstą pakeisti nauju. Gyventojų tikslas – taupyti brangstančius energijos išteklius ir kartu pagerinti savo gyvenimo sąlygas.

„Pastebime, kad būsto keitimas šiandien yra tam tikras taupymo būdas. Mes, savo ruožtu, turime galimybę suteikti finansavimą žmogui, net ir iki galo neatitinkančiam kreditavimo sąlygų, jei jis įsipareigoja senąjį būstą parduoti per metus arba du nuo naujojo įsigijimo. Žinoma, per tuos du metus klientui pakėlus savo mėnesines pajamas, sutarties sąlygos gali būti peržiūrimos, o sprendimas dėl senojo būsto pardavimo – atšaukiamas“, – sako AKU pardavimo ir rinkodaros vadovas.

Subsidijos pirmajam būstui

Skiriant finansavimą būsto pirkimui tiek bankuose, tiek kredito unijose laikomasi taisyklės, jog asmens ar šeimos įsipareigojimai kreditų grąžinimui negali viršyti 40 proc. bendrų pajamų. Papildomai vertinama ir šeimą sudarančių asmenų skaičius, o visų šių taisyklių tikslas – nesukurti pernelyg didelės finansinės naštos asmeniui ar šeimai.

„Nors šiandien palūkanos auga, visgi, specialistų nuomone, paskolos įmoka vis tiek neviršys sumos, kurią gyventojai skirtų nuomai. Kartu, nuomodamasis būstą žmogus niekada nėra tikras, ar nereikės jo neplanuotai palikti. Galiausiai, net ir mokėdamas reikšmingą sumą per mėnesį, jis niekada netaps objekto savininku. Tad esant poreikiui įsigyti nuosavus namus bei turint tam galimybes, rekomenduojame ieškoti tinkamo varianto ir pirkti“, – sako M. Genys.

Kredito unijoje paskolą būstui gali gauti ir tos šeimos, kurios pirmuosius namus planuoja įsigyti su savivaldybės skiriama subsidija. Tam tikrais atvejais, anot AKU atstovo, šeimoms gali nereikėti ir pradinio įnašo, jei subsidijos pakanka padengti 15 proc. būsto vertės.

Nuo 1997 metų sėkmingai veikianti AKU – viena seniausių ir didžiausių kredito unijų Kauno apskrityje. Sužinoti daugiau apie unijos teikiamas finansavimo galimybes bei kitas paslaugas galima apsilankius AKU biure, adresu A. Mickevičiaus g. 15 (Kaunas), telefonu +37068653542 arba internetinėje svetainėje: https://www.aku.lt/.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS