„Linava“: Lenkijos ūkininkams blokuojant pasienio kelią Lietuva patirs nuostolių | kl.lt

„LINAVA“: LENKIJOS ŪKININKAMS BLOKUOJANT PASIENIO KELIĄ LIETUVA PATIRS NUOSTOLIŲ

Lenkijos ūkininkams nuo penktadienio planuojant blokuoti kelią Lietuvos–Lenkijos pasienyje, Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos („Linava“) generalinis sekretorius Zenonas Buivydas sako, kad taip bus padaryta didelė žala Lietuvai.

„Blokuoti sieną yra didžiulis nuostolis mums kaip tranzitinei šaliai“, – pirmadienį BNS sakė Z. Buivydas.

„Buvo COVID-19 laikotarpiu toks periodas, kai Lenkijos valdžia nusprendė registruoti mašinų numerius, kurie įvažiuoja į Lenkiją, (...) ir parašo, ką jos veža. Po kelių valandų buvo 40 kilometrų eilė. (...) Dabar yra Europos Sąjungos rinka, nebe uždara rinka. (...) Mums didesnė bus žala negu Lenkijai“, – aiškino „Linavos“ vadovas.

Anot Z. Buivydo, Lenkijos ūkininkai galėtų telktis prie valdžios institucijų, o ne pasienio, nes būtent valdžios atstovai gali daryti pokyčius.

„Čia ne vien tik Lietuvos vežėjai, mes esame tranzitinė šalis, Skandinavijos, Baltijos koridorius. Mes nebesame jokiam vakuume. (...) Aš suprantu juos, kad jie nori kažką pasiekti, bet ar galima tą daryti kitų sąskaita? Va, mūsų ūkininkai, jie neblokavo nei sienų, nieko. Atvažiavo prie mūsų institucijų, sustatė, paprašė, išsakė ir greičiausiai kažką pasieks, bus rezultatai“, – sakė Z. Buivydas.

Aš suprantu juos, kad jie nori kažką pasiekti, bet ar galima tą daryti kitų sąskaita? Va, mūsų ūkininkai, jie neblokavo nei sienų, nieko.

 

Asociacijos vadovas pabrėžė, kad vežėjai yra labai kontroliuojami, todėl valdžios institucijos nesunkiai galėtų sukontroliuoti nesąžiningą prekių tranzitą, jei jis toks yra.

„Išvažiuoja jie (vežėjai – BNS) pro Lenkijos sieną, jie vis tiek yra forminami. Ir jie važiuoja į Klaipėdos jūrų uostą, tai jie mato šitą, kur jie išsikraut turi, kokiame uoste, tai jie tikrai mato ir tuos duomenis turi, kai ta mašina su grūdais važiuoja atgal. Čia nėra kažkokio labai super didelio mokslo“, – aiškino jis.

„Tikrai patarčiau Lenkijos ūkininkams tą visą klausimą perkelti valdžios institucijoms, šiuo atveju Lenkijos, kad jie kontroliuotų. Įsivaizduokit, stovi Lenkijos policininkas arba transporto inspektorius ir jie viską gali kontroliuoti, ir važiuojančius, ir grįžtančius“, – teigė Z. Buivydas.

Nuo kovo 1 dienos Lenkijos ūkininkai ruošiasi blokuoti kelią ties buvusiu Kalvarijos-Budzisko pasienio punktu. Planuojama, kad blokada truks apie savaitę.

Protesto organizatorius Karolis Pieczynskis (Karolis Piečynskis) LRT radijui sakė, kad Lenkijos protestuotojai tikrins, kas vilkikais vežama per Lietuvos-Lenkijos sieną.

Lietuvos grūdų augintojų asociacijos pirmininkas Aušrys Macijauskas BNS teigė, kad Lenkijos ūkininkų įtarimai, jog iš Lenkijos į Lietuvą atgabenti ukrainietiški grūdai grįžta atgal arba jie perdirbami ir vėl išvežami kaip lietuviška produkcija – pagrįsti. Anot jo, Lietuvos ūkininkai fiksuoja ukrainietiškus grūdus, tačiau apie jų įvežimą į šalį oficialioje statistikoje informacijos nėra.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Matai,

Buivydai,zulike! Kaip blogai,kad nemokate algu indusams vairuotojams! Is ko dabar nuostolius nuskaiciuosite!?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS