„LiTak-Tak“ laimėjo prieš Vyriausybę, pastaroji nesutiko tartis taikiai | kl.lt

„LITAK-TAK“ LAIMĖJO PRIEŠ VYRIAUSYBĘ, PASTAROJI NESUTIKO TARTIS TAIKIAI

  • 0

Oro gynybos sistemas kuriančiai ir gaminančiai Ukrainos kapitalo įmonei „LiTak-Tak“ pirmos instancijos teisme pavyko panaikinti Vyriausybės nutarimą, pripažinusį bendrovę neatitinkančia nacionalinio saugumo interesų. Tačiau Vyriausybė atmetė įmonės pasiūlymą susitarti taikiai ir bylinėsis toliau.

Vilniaus apygardos administracinis teismas sausio 12 dieną priėmė „LiTak-Tak“ palankų sprendimą.

Bendrovė vasario pradžioje kreipėsi į Vyriausybę, siūlydama pasirašyti taikos sutartį, tačiau pastaroji, atstovaujama Krašto apsaugos ministerijos, pasirinko kitą kelią ir apskundė teismo sprendimą, pranešė „LiTak-Tak“. 

Vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija pernai rugsėjį pripažino „LiTak-Tak“ neatitinkančia nacionalinio saugumo interesų, o Vyriausybė išvadą patvirtino spalio pradžioje. Kodėl komisija svarstė „LiTak-Tak“ atitikimą nacionaliniam saugumui, neskelbiama.

„LiTak-Tak“ teigimu, jos atstovai neturėjo galimybių nei susipažinti su sprendimo motyvais, nei pakomentuoti aplinkybių. Iš vėliau pateiktos informacijos tebuvo aišku, kad komisijai įtarimų sukėlė neįvardinto „LiTak-Tak“ partnerio ryšiai su Rusija bei sutartys, susijusios su įrangos tiekimu užsienio valstybei.

„Pati bendrovė neturi ir niekada neturėjo jokių ryšių su Rusija, o turint galvoje, kad „LiTak-Tak“ akcininkai yra Ukrainos piliečiai, tokie ryšiai apskritai neįmanomi, turint galvoje verslą, kuriuo mes užsiimame, ir geopolitinę situaciją. Tuo tarpu prekes į užsienio valstybę mes tiekėme nuo 2015 metų, kiekvienam sandoriui gavę visas reikalingas licencijas“, – pranešime sakė „LiTak-Tak“ direktorius Andrius Pečkys.

„Tokių licencijų išduota dvidešimt ir nė viena jų nekėlė klausimų specialiai komisijai, kurios sudėtyje yra ir Valstybės saugumo departamentas, inicijavęs patikros procedūrą“, – pridūrė jis.

„LiTak-Tak“ teigimu, teismas taip pat nurodė, kad įmonė veikia griežtai licencijuojamoje, kontroliuojamoje ir prižiūrimoje srityje, todėl saugumo institucijos turėjo galimybių tiek kontroliuoti jos veiklą, tiek uždrausti bet kokius abejonių keliančius veiksmus. 

A. Pečkio teigimu, siekdama išvengti bet kokių įtarimų ir abejonių, „LiTak-Tak“ nutraukė sutartį su įtarimų sukėlusia įmone bei atsisakė tiekimo į užsienio valstybę, nepaisant to, kad tiek vienu, tiek kitu atveju įmonė iki pat Vyriausybės nutarimo priėmimo turėjo galiojančias licencijas.

Ekonomikos ministerija bei strateginių prekių licencijų komisija, remdamasi VSD informacija, 2018 metais neleido „LiTak-Tak“ eksportuoti į Uzbekistaną prekių, skirtų civiliniams ir kariniams tikslams. Toks sprendimas buvo motyvuotas tuo, kad „LiTak-Tak“ prekės gali patekti į Rusiją, su kuria Uzbekistanas palaiko glaudžius ekonominius ir karinius ryšius.

2009 metais įkurta „LiTak-Tak“ gamina ir modernizuoja oro eismo valdymo sistemas, radiolokatorius bei priešlėktuvines raketines sistemas. Nauja bendrovės gamykla veikia Keturiasdešimt Totorių kaime, Vilniaus rajone.

„LiTak-Tak“ pardavimo pajamos 2019 metais, palyginti su 2018-aisiais, smuko 3,8 karto iki 9,652 mln. eurų, bendrovė patyrė 1,709 mln. eurų grynųjų nuostolių (2018 metais – 3,006 mln. eurų grynasis pelnas).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS