LVAT pakeitė sprendimą dėl asmeninės atsakomybės dviejų įmonių vadovams | kl.lt

LVAT PAKEITĖ SPRENDIMĄ DĖL ASMENINĖS ATSAKOMYBĖS DVIEJŲ ĮMONIŲ VADOVAMS

  • 0

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) panaikino Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) sprendimo dalį, kuria bendrovės „Ledevila“ vadovui ir buvusiai „Elmis“ vadovei buvo skirtos asmeninės sankcijos už tai, kad jie tiesiogiai prisidėjo prie konkurencijos teisės pažeidimų.

Kaip nurodo Konkurencijos taryba, teismas išaiškino, kad pirmosios instancijos teismas turėjo nutraukti administracinės bylos dalį dėl prašymo skirti sankcijas šiems asmenims, kadangi Konkurencijos taryba dėl sankcijų skyrimo įmonių vadovams kreipėsi praėjus Konkurencijos įstatyme nustatytam terminui.

„LVAT pasirėmė savo anksčiau suformuota praktika, kad terminas Konkurencijos tarybai kreiptis į teismą dėl sankcijų vadovams prasideda tą dieną, kai institucijos nutarimas dėl sankcijų ūkio subjektams įsiteisėja konkrečios įmonės atžvilgiu, nepaisant to, kad kiti pažeidimo dalyviai apskundė Konkurencijos tarybos nutarimą“, – nurodo taryba.

„LVAT paliko nepakeistą VAAT sprendimą dėl sankcijų skyrimo buvusiai įmonės „Vortex Capital“ vadovei, – teisėjų kolegija, įvertinusi Laurai Kiaulevičiūtei skirtą sankciją, t. y. apribotą teisę trejus metus užimti vadovaujamas pareigas ir skirti 1000 eurų baudą, neturėjo pagrindo pripažinti, kad VAAT nesilaikė teisingumo, protingumo ar sąžiningumo principų, netinkamai vertino reikšmingas aplinkybes ar pažeidė procedūrinius reikalavimus“, – nurodo Konkurencijos taryba.

Taryba 2017 metais nustatė, kad minėtos bendrovės, dalyvaudamos viešuosiuose pirkimuose statybos ir įrengimo darbams pirkti, tarpusavyje derino komercinius pasiūlymus ir sudarė sąlygas pirkimus laimėti bendrovei „Vortex Capital“.

Kai tokias išvadas patvirtino LVAT, Konkurencijos taryba kreipėsi į VAAT dėl sankcijų skyrimo vadovams, kurie tiesiogiai prisidėjo prie kartelio sudarymo, ir prašė jiems keturis metus apriboti teisę eiti viešojo ar privataus juridinio asmens vadovo pareigas, būti valdymo organo nariu bei skirti po 6 tūkst. eurų baudą.

„Nors VAAT iš dalies patenkino Konkurencijos tarybos prašymą ir skyrė asmenines sankcijas visų trijų įmonių vadovams, LVAT paliko galioti tik buvusiai „Vortex Capital“ vadovei skirtą asmeninę atsakomybę, nes „Elmis“ ir „Ledevila“ neskundė Konkurencijos tarybos nutarimo dėl kartelio sudarymo, kas reiškia, kad institucija turėjo kreiptis į VAAT anksčiau, nelaukdama LVAT sprendimo dėl „Vortex Capital“, – teigia taryba.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS