Naujas kvietimas daugiabučiams atnaujinti: kaip pasikeitė jo sąlygos? | kl.lt

NAUJAS KVIETIMAS DAUGIABUČIAMS ATNAUJINTI: KAIP PASIKEITĖ JO SĄLYGOS?

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA), administruojanti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą Lietuvoje, nuo vasario 24 d. priima naujas gyventojų paraiškas. Svarbiausias kvietimo reikalavimas – pasiekti A energinio efektyvumo klasę. Kvietimo biudžetas siekia 410 mln. eurų, jo metu nebus taikomas paraiškų atrankos būdas.

Dar pernai Aplinkos ministerijos užsakymu buvo atliktas tyrimas dėl daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) skirtingoms energinio naudingumo klasėms pasiekti. Jo pagrindinis tikslas – įvertinti daugiabučiams modernizuoti reikalingus sprendimus ir energinio efektyvumo priemonių rinkinius, jų įgyvendinimą, atsižvelgiant į dabartines rinkos kainas, siekiant skirtingų pastatų energinio naudingumo klasių.

Aplinkos ministerijos užsakymu atliktas tyrimas dėl daugiabučio atnaujinimo (modernizavimo) skirtingoms energinio naudingumo klasėms pasiekti atskleidė nedidelių skirtumų. Būtent todėl į naujausio kvietimo renovacijos paraiškoms teikti sąlygas yra įtrauktas reikalavimas pasiekti A energinio efektyvumo klasę.

„Ši žiema parodė, kad tie, kurių namai buvo renovuoti, nebijo nei šildymo sąskaitų, nei šaltų žiemos naktų, nes A klasė padeda sumažinti šilumos sąskaitas kartais. Laukia ateitis, kai visi nauji pastatai bus gaminantys energiją, o seniems pastatams kils standartas. Todėl gyventojai, galvodami apie renovaciją, turėtų apsispręsti dėl A klasės, nes valstybė savo finansus skirs būtent jai“, – pabrėžia aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Paraiškos pagal šį kvietimą laukiamos per agentūros APVIS sistemą. Tai gali padaryti daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojai, daugiabučio namo atnaujinimo projekto įgyvendinimo administratoriai, savivaldybės ir savivaldybės paskirti energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratoriai.

Renovacija leidžia ne tik sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį, bet ir efektyviau išnaudoti energijos išteklius ir pakelti nekilnojamojo turto vertę.

„Prieš skelbiant šį kvietimą, Aplinkos ministerijos užsakymu atlikta analizė parodė, kad atnaujinti daugiabutį namą iki A energinio naudingumo klasės finansiškai apsimoka – nors projekto išlaidos padidėja, tačiau mėnesio įmokos išauga nežymiai, o per 20 metų laikotarpį namo gyventojai už šildymą gali sutaupyti daugiau nei 200 tūkst. eurų“, – tvirtina ministras.

Šiems projektams numatomas lengvatinis kreditas, 100 proc. subsidija faktinėms išlaidoms apmokėti, neviršijant Vyriausybės nustatytų dydžių (statybų techninei priežiūrai, projekto parengimo dalims, administravimo išlaidoms), 30 proc. kompensacija ir papildoma 20 proc. kompensacija įgyvendinus projektą. Visą paramą gaus tik tie daugiabučiai, kurie po renovacijos pasieks A klasę.

Paraiškas galima teikti ir kitam kvietimui

Iki 2023 m. gegužės 31 d. buvo pratęstas 2022 m. gruodžio 20 d. paskelbtas kvietimas, kurio pagrindinis reikalavimas – pasiekti B ar aukštesnę pastato energinio naudingumo klasę. Šiam kvietimui skirta 100 mln. eurų suma statybos rangos darbų pastato energinį efektyvumą didinančioms ir kitoms pastato atnaujinimo priemonėms.

Daugiau informacijos apie daugiabučių modernizavimo programą ir sąlygas rasite APVA tinklalapyje: https://modernizuok.apva.lt/.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Senukas

Vata neatsirenovave tevynej degina pinigus

Kosmonautai

Ateis ruskių zekai ir į orą išlėks taupymai

:)))))))

O jūs matė ,kaip atrodo prieš 10metu renovuoti namai,pelesys jau lenda
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS