Norintys renovuoti daugiabutį dar gali teikti paraiškas | kl.lt

NORINTYS RENOVUOTI DAUGIABUTĮ DAR GALI TEIKTI PARAIŠKAS

  • 6

Norintiems gauti valstybės paramą kompleksiškai renovuoti daugiabutį ir perpus sumažinti sąskaitas už šildymą, liko mažiau nei mėnuo – iki sausio 31 d. – pateikti paraiškas Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) regioniniuose padaliniuose. Norintys teikti paraiškas mažajai renovacijai – modernizuoti daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemas, tai gali padaryti iki liepos 1 d.

Daugiau nei perpus sumažėjusios sąskaitos už šildymą yra viena esminių priežasčių, skatinančių gyventojus teikti paraiškas renovuoti daugiabutį. Priklausomai nuo investicijų į namo modernizavimą, renovuotas daugiabutis vidutiniškai sutaupo 50–60 proc. pastatui šildyti naudojamos energijos. Renovuojamiems daugiabučiams keliamas reikalavimas pasiekti ne mažesnę nei C energinio efektyvumo klasę.

Motyvuoja kompleksiškas atnaujinimas

„Kompleksinė renovacija vienu metu išsprendžia visas būstą kankinančias problemas, o po renovacijos daugiabučiai tampa sandarūs, šilti, taupūs ir estetiškai patrauklūs. Šilumos mazgo atnaujinimas, vamzdynų keitimas kartu su sienų, stogo apšiltinimu ir kitomis energinį efektyvumą didinančiomis priemonėmis prikelia daugiabutį naujam gyvenimui“, – akcentuoja Valius Serbenta, BETA direktorius.

Ekspertas priduria, kad daugiabučio atnaujinimas prisideda ir prie geresnės gyvenimo kokybės bei didina būsto vertę, kadangi renovuotas būstas yra patrauklesnis nuomai ar įsigyti būstą planuojantiems žmonėms.

Valstybės teikiama parama – nuo 30 proc.

Pateikus paraišką kompleksiškai modernizuoti daugiabutį galima gauti 30 proc., valstybės paramą daugiabučio energinį efektyvumą didinančioms priemonėms, pavyzdžiui, šildymo ir karšto vandens sistemoms pertvarkyti ar keisti, sienų, stogui ir pamatams šiltinti, balkonams įstiklinti ir pan.

Papildomai 10 proc. valstybė kompensuoja modernizuojant neautomatizuotą šilumos punktą, įrengus balansinius ventilius ant stovų ir kt. Tai reiškia, kad valstybės teikiama parama energinį efektyvumą didinančioms priemonėms gali siekti 40 proc.

100 proc. kompensacija teikiama atnaujinimo projekto rengimui finansuoti. Dar visiškai padengiamos ir projekto administravimo ir statybos techninės priežiūros išlaidos. Taip pat valstybė visiškai padengia visas nepasiturintiems gyventojams tenkančias renovacijos išlaidas. Paskutinio kvietimo metu yra numatyta daugiabučių renovacijai skirti 150 mln. eurų, o energinį efektyvumą didinančioms priemonėms skiriama finansavimo dalis sudarys 50 mln. eurų, kompensuojant 30 proc. investicijų vertės.

Finansuojama ir mažoji renovacija

Terminas teikti paraiškas pirmą kartą vykstančiai mažosios renovacijos programai, kurioje teikiama 30 proc. valstybės parama atnaujinti daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemas, pratęstas iki liepos 1 d.

Mažojoje renovacijoje parama teikiama keičiant elevatorinius šilumos punktus į naujus automatizuotus ar atnaujinant senus susidėvėjusius automatinius šilumos punktus, kurie automatiškai nepalaiko užduotos karšto vandens temperatūros pastato vidaus karšto vandens tiekimo sistemoje. Taip pat finansuojamos ir papildomos būsto energinį efektyvumą didinančios priemonės.

Daugiau informacijos apie kvietimus rasite BETA tinklalapyje. Paraiškos priimamos visuose BETA regioniniuose padaliniuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

Vagiu gauja lietuvoj isiseutejo ir dar jiesko auku

...

Ką tik paskelbta kad per gruodžio mėnesį renovuotame name šildymo sąskaita mažesnė TIK 18€ (60m2), taip kad per metus ta renovacija duoda TIK 100€ 'pliusą' (čia - pradžioje, KOL dar garantija galioja); jūs gi bankui per tus metus sumokėsit BENT po 1000€. Taip kad: kažkam LABAI pelniga durnelius žvejot, čia BAISIAU nei telefoniniai sukčiai (tikėtina kad jiems antrąsyk nebemokėsit, bankams mokėt būsit priversti visus 20 metų... net kai ir paties namo nebeliks).

Tiesa

Prieš renovaciją žadėjo aukso kalnus ,moketi vienišiems , našliams mokės valstybė , bet deja pensiją gaunu vos 355 eur. moku už šiltą vandenį ir už renovaciją ,pensija per didelė melagių melagiai.Bukit budrūs ,grynas melas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS