Nuo Veterinarijos tarnybos siūloma atskirti Maisto ir veterinarijos rizikos institutą | kl.lt

NUO VETERINARIJOS TARNYBOS SIŪLOMA ATSKIRTI MAISTO IR VETERINARIJOS RIZIKOS INSTITUTĄ

  • 0

Pertvarkant Maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT) Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) siūlo nuo 2024 metų savo žinion perimti Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto pavaldumą.

Ministerija parengė tai numatantį Vyriausybės nutarimo projektą, pranešė ŽŪM. Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas sako, kad tai neišvengiamas žingsnis siekiant tinkamai pertvarkyti tarnybą.

„Institutas yra tarsi įskiepis VMVT struktūroje, visiškai priklausomas nuo jos tiek administravimo, tiek biudžeto požiūriu. Toks modelis prieštarauja Europos Sąjungoje įsivyraujančiam principui, kai vertinimo ir sprendimų priėmimo funkcijos atskiriamos bei deleguojamos viena kitai nepavaldžioms institucijoms“, – pranešime sakė K. Navickas.

„Instituto atskyrimas ne tik padės suvaldyti korupcijos rizikas, bet ir turėtų padėti įstaigai dalyvaujant tarptautiniuose projektuose bei bendradarbiaujant su ES valstybėmis mokslo ir technologijų srityse“, – teigė jis.

Šiuo metu VMVT tvirtina instituto lėšų sąmatas ir skiria valstybės lėšas instituto išlaikymui. Pakeitus jo pavaldumą būtų sumažintos galimos rizikos dėl tarnybos įtakos jo sprendimams. Be to, būtų geriau atsižvelgiama į veiklos rezultatus, būtų efektyviau paskirstomos, valdomos ir naudojamos biudžeto lėšos.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas atlieka laboratorinius tyrimus maisto, pašarų, gyvūnų ligų ir gerovės srityse, numato galimas rizikas ir siūlo, kaip jas valdyti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS