Pateikusiai į rinką pavojingus produktus įmonei – 800 eurų bauda | kl.lt

PATEIKUSIAI Į RINKĄ PAVOJINGUS PRODUKTUS ĮMONEI – 800 EURŲ BAUDA

  • 0

Pateikusiai į rinką pavojingus produktus įmonei – 800 eurų bauda

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos išnagrinėjo bylą pagal Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos prie Ūkio ministerijos Produktų saugos įstatymo pažeidimo protokolą dėl pavojingų montavimo ir klijavimo putų pateikimo į rinką.

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos specialistai, gavę pranešimą, kad bendrovė "Argivana" platinami poliuretaniniai klijai "Akfix 960 Adhesive PU Foam" ir poliuretano montavimo putos "Akfix 805P Multi Purpose PU Gun Foam" aerozolio balionėliuose galimai pažeidžia produktų saugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus, atliko patikrinimą.

Išnagrinėjus šių Turkijoje pagamintų produktų ženklinimą nustatyta, kad ant pakuočių priklijuotose ženklinimo etiketėse valstybine kalba nenurodyta, kad šių gaminių sudėtyje yra pavojingų cheminių medžiagų, kurios gali sukelti alerginę reakciją, astmos simptomus, dirginti kvėpavimo takus arba apsunkinti kvėpavimą. Ant gaminių neužrašyti įspėjimai dėl šiuos produktus naudojantiems vartotojams keliamo pavojaus sveikatai.

Produktų saugą reglamentuojantys teisės aktai nustato, kad gaminiai, kuriuose pavojingų cheminių medžiagų kiekis neviršija leistinos koncentracijos, į rinką gali būti tiekiami tik įvykdžius atitinkamus reikalavimus. Minėtas montavimo ir klijavimo putas platinusi bendrovė prieš pateikdama gaminius rinkai privalėjo užtikrinti, kad pakuotėje būtų apsauginės pirštinės, pakuotės būtų paženklintos aiškiu ir nenutrinamu užrašu, nurodant, kad asmenims, kurie yra jautrūs diizocianatams, naudojant šį produktą gali kilti alerginė reakcija. Taip pat privalu nurodyti, kad asmenys, kenčiantys nuo astmos, egzemos ar odos problemų, turėtų vengti kontakto su šiuo produktu bei kad šis produktas neturėtų būti naudojamas blogos ventiliacijos sąlygomis, išskyrus atvejus, kai dėvima apsauginė kaukė su dujų filtru.

Kadangi "Argivana" pateiktų produktų ženklinimas neatitiko šių reikalavimų, atlikusi patikrinimą Valstybinė ne maisto produktų inspekcija priėmė sprendimą uždrausti montavimo putas "Akfix 805P", "Akfbc 805" ir klijavimo putas "Akfix 960" teikti į rinką. Importuotojas buvo įpareigotas pavojingus gaminius pašalinti iš rinkos bei susigrąžinti juos iš vartotojų ir įspėti vartotojus apie susijusią su pavojingais gaminiais riziką.

Pranešimas apie rinkoje nustatytus pavojingus gaminius buvo paskelbtas ES Skubaus informavimo apie pavojingus vartotojų sveikatai ir saugai gaminius sistemoje (RAPEX).

Išnagrinėjusi bylą Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba už Produktų saugos įstatymo 8 straipsnio 1 punkto pažeidimą "Argivanai" skyrė 800 eurų baudą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS