Perspėja: plinta virusu užkrėsti kenkėjiški laiškai | kl.lt

PERSPĖJA: PLINTA VIRUSU UŽKRĖSTI KENKĖJIŠKI LAIŠKAI

  • 0

Šalyje plintant virusu apkrėstiems suklastotiems elektroniniams laiškams, Lietuvos bankų asociacija (LBA) primena, kad visus gaunamus elektroninius pranešimus reikia vertinti itin apdairiai ir neskubėti atsidaryti prisegtų priedų.

Šią savaitę Lietuvoje fiksuojami atvejai, kai interneto vartotojai sulaukia el. laiškų, atsiųstų įtikinamai suklastojus žinomų organizacijų arba privačių asmenų el. pašto adresus. Dažniausiai laiškai parašyti lietuvių kalba, apipavidalinti žinomais logotipais.

Prie šių iš pirmo žvilgsnio įprastų pranešimų būna prisegtas *.doc formato priedas. Atidarius jį, aktyvuojamas kenksmingas programinis kodas. Galimos pasekmės – el. pašto informacijos, kontaktinių duomenų, vartotojo prisijungimo duomenų bei kitų asmeninių duomenų rinkimas iš kompiuterio ir jo programų.

Nors tokių laiškų siuntėjo pavadinimas nurodo į žinomą įmonę, instituciją ir net konkretų joje dirbantį asmenį, tai tėra imitacija. Pabandžius atsakyti į žinutę spaudžiant „reply“, adreso eilutėje atsiranda tikrasis siuntėjo adresas, neturintis nieko bendra su patikima organizacija arba jos atstovais.

LBA ekspertai primena, kad visus gaunamus elektroninius pranešimus ir žinutes socialiniuose tinkluose reikia vertinti itin apdairiai, ypač jei juos gavote ne kaip atsaką į jūsų siųstą užklausą. Taip pat būtina visada pasitikrinti, kokį veiksmą tvirtinate naudodamiesi elektroniniais asmens identifikavimo įrankiais.

Atsidarius el. laišką su kenksmingu kodu ar jo priedą, rekomenduojama pasitikrinti savo kompiuterį atnaujinta antivirusine programa arba internetu prieinamais vadinamaisiais virusų skeneriais. Taip pat reikėtų atnaujinti operacinę sistemą ir naudojamas programas bei pakeisti naudojamų el. pašto, socialinių tinklų, kitų svetainių paskyrų prisijungimo duomenis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS