Prognozuojant augsiančias šildymo kainas, specialistai akcentuoja renovacijos svarbą | kl.lt

PROGNOZUOJANT AUGSIANČIAS ŠILDYMO KAINAS, SPECIALISTAI AKCENTUOJA RENOVACIJOS SVARBĄ

  • 9

Artėjant žiemai, specialistai įspėja apie mokesčių už šildymą augimą. To priežastis – didėjančios biokuro ir dujų kainos. Pasak ekspertų, didžiausią įtaką kainų šuolis turės žmonėms, kurie gyvena energiškai neefektyviuose daugiabučiuose. Kas gali padėti šių būstų gyventojams sutaupyti?

Anot Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LTŠA) prezidento Valdo Lukoševičiaus, pastaruosius dvejus metus rinka pasižymėjo itin žemomis biokuro ir dujų kainomis. Todėl, nors jos augs ne itin drastiškai, prognozuojamas grįžimas į 2019 m. šildymo sezoną.

„Panašu, kad tokio pigaus biokuro, kokį turėjome, nebebus. Pastaruosius metus šioje rinkoje buvo susiklosčiusios mums taupyti padėjusios aplinkybės, tačiau šiandien auganti medienos atliekų paklausa lemia, kad greičiausiai didės ir kainos“, – sako V.Lukoševičius.

Unikalią rinkos situaciją nulėmė vabzdžiai

Pašnekovas pratęsia, kad to priežastis – prieš kelerius metus Vidurio ir Pietų Europos miškus stipriai puolę žievėgraužiai vabzdžiai. Dėl jų išdžiūvo dideli plotai miškų – ypač Baltarusijoje ir Ukrainoje.

„Baltarusijoje yra daug miškų, kuriuos dėl šių kenkėjų antplūdžio teko iškirsti, taip susidarė dideli kiekiai atliekų ir biokuro, kurį jie eksportavo. Šis biokuras sudarė apie 30 proc. mūsų rinkos ir buvo pigesnis, nes dėl gausos ir poreikio greitai reikėjo jį realizuoti. Tokia situacija visoje biokuro rinkoje sumažino kainas, tad pastaruosius dvejus metus gyventojai galėjo džiaugtis pigesne šiluma“, – sako pašnekovas.

Visgi, jo teigimu, tai buvo išskirtinis atvejis ir, panašu, kad Baltarusijoje jau atlikti sanitariniai kirtimai, kurių reikėjo, siekiant kontroliuoti žievėgraužių vabzdžių plitimą: „Baltarusijoje taip pat atsiranda didesnis poreikis smulkintos medienos, nes pamažu statomos biokuro elektrinės, katilinės ir celiuliozės bei plokščių fabrikai, kurie naudoja medienos atliekas.“

Kokio šildymo kainų augimo tikimasi?

Kadangi net 75 proc. šildyti naudojamo kuro sudaro biokuras, 17 proc. – dujos, nuo praėjusių metų 30–40 proc. išaugusios biokuro kainos ir bene dukart pabrangusios dujos lemia, kad augti turėtų ir kainos už šildymą.

Pasak LTŠA prezidento, šildymo mokesčiai šį sezoną gali būti 10–27 proc. didesni nei pernai. Ir nors galutinės kainos neaiškios, šildymas tikrai brangs.

Anot jo, nepaisant to, kad kontroliuoti šildyti naudojamo kuro kainų negalime, visada egzistuoja galimybė pasirūpinti būstų energiniu efektyvumu. Didžiausias potencialas, norint sumažinti šias išlaidas, – renovacija.

„Analizuodami šilumos apskaitos statistiką, kuri matuoja realų šilumos suvartojimą, matome, kiek konkrečiuose daugiabučiuose šilumos suvartojama prieš renovaciją ir po jos. Skirtumai yra tikrai dideli – vartotojai po modernizavimo moka net 2–3 kartus mažiau nei iki tol“, – pastebi V.Lukoševičius.

Apie renovaciją galvoti reikėtų jau šiandien

Neseniai atliktas visuomenės nuomonės tyrimas atskleidė, kas labiausiai kelia nerimą renovuotinų daugiabučių gyventojams. Net 46 proc. respondentų labiausiai nuogąstauja dėl ateityje augsiančių šildymo kainų ir brangsiančios renovacijos.

Atsižvelgiant į dabartines tendencijas, realu, kad šios nerenovuotų daugiabučių butų savininkų baimės išsipildys, todėl apie būsto modernizavimą reikėtų susimąstyti jau dabar.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Tai kad

Jau laikas susimastyt apie renovuoto namo renovacija o paskola uz pirma renovacija dar neismoketa :(

Karlas

Uz sildyma mokesiu kelis eurus brangiau tik per sildymo sezona. O uz renovacijos grozi keliolika metu kiekviena menesi... Kam man ta renovacija? Langai geri, vamzdziai sveiki, o sienos gali buti ir nedzytos.

man

man kazkaip jokio skirtumo ar dabar moku ~40 ar po renovacijos mokesiu 15 + uz renovacija. Kurioje vietoje cia taupymas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS