Racionalūs sprendimai išsklaido renovacijos baimes | kl.lt

RACIONALŪS SPRENDIMAI IŠSKLAIDO RENOVACIJOS BAIMES

  • 4

Ne paslaptis, kad daugelyje Kauno daugiabučių šildymo sistemos dar nerenovuotos. Todėl energija pleškinama ne atsižvelgiant į realią lauko temperatūrą, o rankinio reguliavimo būdu. Tai tuština gyventojų pinigines ne tik žiemą, bet ir pavasarį.

Pateko tarp aktyviausių

Pagal šalies Vyriausybės patvirtintą planą, per kelerius artimiausius metus visi daugiabučių šilumos punktai turės būti automatizuoti. Pernai šilumos punktams atnaujinti daugiabučių gyventojai turėjo puikią galimybę gauti net iki 80 proc. finansavimo. Kodėl apie tai žinojo toli gražu ne visi, o pasinaudojo tik nedaugelis?

Bendrovė Kauno butų ūkis (KBŪ), gavusi gyventojų pritarimą, pernai pateikė daugiausia Kaune – vienuolika – paraiškų daugiabučių namų šildymo sistemų modernizavimo išlaidoms kompensuoti. Lietuvoje iš viso buvo patvirtinta apie 100 paraiškų, tad KBŪ įmonės indėlis sudarė žymią dalį.

Tarp didžiausią valstybės finansavimą gavusių namų buvo ir tokių, kurie parama pasinaudojo maksimaliai. Juose buvo keičiamas ne tik šilumos punktas, bet ir visi vamzdynai, radiatoriai, sumontuoti nauji apskaitos prietaisai ir atliktas balansavimas. Taip buvo įdiegta visiškai nauja šildymo sistema, leidžianti kiekvienam butui turėti individualią šilumos suvartojimo apskaitą.

Skatina taupyti

Dideliuose daugiabučiuose namuose priimti daugumos sprendimą visai šildymo sistemai modernizuoti yra gana sudėtinga, nes darbus tektų atlikti ir butų viduje, pavyzdžiui, keičiant radiatorius ir vamzdynus. Didžiojoje dalyje pateiktų paraiškų buvo numatoma modernizuoti šilumos punktą ir atlikti šildymo sistemos balansavimą.

„Daugiabučiuose namuose itin dažnai pasitaikanti problema – nesubalansuota šildymo sistema. Kraštiniuose, kampiniuose butuose gyventojams šilumos būna per mažai. Vidinių butų savininkai skundžiasi per didele šiluma ir piktinasi, kad šilumos energija netaupoma. Taip yra todėl, kad visiems butams paduodamas vienodos temperatūros termofikatas, tačiau kraštiniai butai dėl išorinių sienų praranda daugiau šilumos. Subalansavus sistemą, šiluma paskirstoma taip, kad visi galėtų gyventi jaukiai ir komfortiškai, o tai padeda sutaupyti neeikvojant šilumos energijos“, – pasakojo KBŪ generalinis direktorius Marijus Zaborskas.

Marijus Zaborskas: jaučiame pareigą informuoti gyventojus apie galimybę pasinaudoti valstybės parama ir sutaupyti nemažą dalį išlaidų. KBŪ archyvo nuotr.

Skaičiuojama, kad, automatizavus šilumos punktą ir atlikus sistemos balansavimą, galima sutaupyti apie 15 proc. energijos. Be to, sumontuojama nauja įranga, kurios, skirtingai nei senosios, nebereikės keisti bent dešimtmetį.

„Per keletą artimiausių metų visuose daugiabučiuose turės būti įdiegti automatizuoti šilumos punktai, tad, nepasinaudojus valstybės skiriama parama, ateityje šildymo sistemos atnaujinimą gyventojams tektų atlikti savo pačių lėšomis. Atsakingai vykdydami veiklą jaučiame pareigą informuoti savo prižiūrimų daugiabučių gyventojus apie galimybę pasinaudoti valstybės parama ir sutaupyti nemažą dalį išlaidų“, – vardijo M. Zaborskas.

Rūpi ne tik nauda

Šiemet KBŪ taip pat seka naujienas dėl naujų renovacijos skatinimo programų ir neabejoja, kad savo klientams galės vieniems pirmųjų pasiūlyti galimybę gauti žymią kompensaciją. Kodėl svarbu būti tarp pirmųjų? Todėl, kad paraiškų skaičius visoje šalyje būna didžiulis, o valstybės paramos užtenka tik daliai jų.

Daugiabučių namų bendrijoms dažnai būna sudėtinga operatyviai sužinoti visas naujoves, įsigilinti į paramos gavimo taisyklių subtilybes, vykdyti viešuosius pirkimus, kontroliuoti rangovų vykdomų darbų kokybę ir atsiskaityti už įgyvendintą projektą. KBŪ specialistai, įgyvendindami renovacijos programas, dirba jau daugelį metų, todėl gali operatyviai surinkti ir parengti visus būtinus dokumentus, o svarbiausia – kokybiškai įgyvendinti visą projektą.

15 proc. – tiek galima sumažinti energijos suvartojimą automatizavus šilumos punktą ir atlikus sistemos balansavimą. KBŪ archyvo nuotr.

KBŪ yra Kauno miesto savivaldybei priklausanti įmonė, todėl tiesiogiai suinteresuota, kad miesto ūkis modernėtų, jo priežiūra pigtų, tad renovacijos rūpesčių įmonė nesibaido.

Išsklaido mitus

M. Zaborskas pastebi, kad daugiabučiuose daugėja aktyvių gyventojų, todėl administratoriui tampa lengviau įtikinti žmones pasiryžti atnaujinti namą ar jo inžinerines sistemas. Į KBŪ interesantai kreipiasi žinodami, kad čia sulauks profesionalios konsultacijos ir patarimų dėl jiems rūpimų klausimų.

Žmonės dažnai turi nemažai klausimų ir klaidingų įsitikinimų apie daugiabučių atnaujinimą. Susirinkimų ir diskusijų su gyventojais metu KBŪ specialistai išsamiai atsako į visus aktualius ir rūpimus klausimus. Prieš vykdant gyventojų apklausą, jiems visada pateikiama išsami informacija, numatomų darbų sąmatos ir apskaičiuojama, kokią dalį išlaidų kompensuotų valstybė, kiek tektų prisidėti savo lėšomis ir kokį išsimokėjimo terminą taiko administratorius, suteikdamas gyventojams galimybę už atliktus darbus mokėti dalimis.

Gyventojai, norėdami gauti daugiau informacijos apie valstybės finansuojamas priemones, namo atnaujinimą ir remonto darbus, gali drąsiai kreiptis į KBŪ įmonę. Jos atstovai ragina kreiptis ir į bendrijas, jų pirmininkus, nes yra tikri, kad galės jiems profesionaliai padėti įgyvendinti daugiabučių namų atnaujinimo ir remonto projektus.

GALERIJA

  • Racionalūs sprendimai išsklaido renovacijos baimes
  • Racionalūs sprendimai išsklaido renovacijos baimes
Kauno butų ūkio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

ogi

patys uzsidesit apinasri sau ir savo vaikams iki AA

Jonas

Žinome tą renovaciją, rinkos kainos padauginus iš 3... Gal kaip nors be jos..

Ka ka

Tai kad valdziagyviai regulioja sildyma. Va konservata pazadejo, kad siemet visi gyvens silumuoje. Tai dabar wilno radiatoriai karsti lyg prie minus 20, nors lauke 10 silumos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS