„SpaceX“ į kosmosą iškėlė du „NanoAvionics“ Lietuvoje pagamintus palydovus | kl.lt

„SPACEX“ Į KOSMOSĄ IŠKĖLĖ DU „NANOAVIONICS“ LIETUVOJE PAGAMINTUS PALYDOVUS

  • 2

Bendrovė „SpaceX“ misijos „Transporter 7“ metu šeštadienį į kosmosą iškėlė du įmonės „Kongsberg NanoAvionics“ („NanoAvionics“) Lietuvoje pagamintus palydovus.

Anot bendrovės pirmadienį išplatinto pranešimo, palydovai pakilo iš Kalifornijoje esančios Vandenbergo kosminių pajėgų bazės ir buvo paleisti į 500 kilometrų aukštį.

Abu paleisti palydovai „DEWASAT 1“ ir „DEWASAT 2“ yra Dubajaus elektros ir vandens tiekimo tarnybos (DEWA) programos „Space-D“ dalis, jie bus naudojami stebėti Dubajaus elektros energijos tinklus, aptarnaus saulės baterijų parką.

„Programos tikslas – padėti Jungtinių Arabų Emyratų komunalinių paslaugų bendrovėms gerinti elektros ir vandens tinklų eksploatavimą, priežiūrą ir planavimą. Vienas iš palydovų fotografuos DEWA infrastruktūrą, o kitas priims ir siųs trumpąsias žinutes apie sensoriais fiksuojamą tinklų būklę“, – nurodoma pranešime.

„Elektros bei vandens tiekimo optimizavimas pasitelkiant palydovines technologijas padeda ne tik sumažinti išlaidas, bet ir prisidėti prie klimato kaitos sušvelninimo. Didžiuojamės, kad Lietuvoje kuriami mažieji palydovai suteikia galimybę DEWA bendrovei būti novatoriškų palydovinių programų priešakyje“, – cituojamas įmonės „NanoAvionics“ įkūrėjas Vytenis J. Buzas.

Anot jo, nepaisant geopolitinės situacijos yra pastebimas „didelis susidomėjimas“ kosmoso industrijos paslaugomis.

2022-aisiais metais bendrovė „NanoAvionics“ į orbitą paleido 15 palydovų, šiemet į kosmosą pakelti dar šeši. Taip pat praėjusių metų gruodį įmonė atidarė naują palydovų surinkimo ir kosminių misijų centrą Vilniuje.

Įmonėje šiuo metu dirba 275 darbuotojai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ai

ir kokia is to nauda lietuvai?

matomai , nuotraukoj skrendancios

tos varnos ir yra tie lietuviski ,,palydovai,,,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS