Svajoji studijas derinti su perspektyviu darbu? Tau tereikia noro ir iniciatyvos! | kl.lt

SVAJOJI STUDIJAS DERINTI SU PERSPEKTYVIU DARBU? TAU TEREIKIA NORO IR INICIATYVOS!

  • 1

Didelė dalis studentų studijas derina su darbu, kuris daugeliui nereiškia nieko daugiau – tik pajamų šaltinį. Toks darbas iš tiesų jaunimui nepatraukliose darbovietėse leidžia užsidirbti pragyvenimui, tačiau neteikia daug džiaugsmo. Kartais net paskaitas tenka aukoti dėl nepatogaus darbo grafiko. Nepastebimai prabėga keli studijų metai, o svajonių darbo vieta šiuolaikinėje, karjeros tikslus atliepiančioje įmonėje lieka tolima svajone. Dažnai girdimas tokios situacijos pateisinimas – dar ne laikas. O kada jis ateis?

Komunikaciją studijuojantis ir karjerą tarptautinėje B2B internetinių žaidimų įmonėje šįmet pradėjęs Dovydas sako – nereikia laukti tinkamo laiko, tereikia noro ir iniciatyvos savo svajonę paversti tikslu. Viešuosius ryšius anglų kalba studijuojantis vaikinas darbą Evolution Lithuania vadina laimingu atsitiktinumu, kuris jam parodė, kad net ir be patirties bagažo galima semtis žinių ir karjeros laiptais kilti tarptautinėje įmonėje. Įkvėpimo, o gal net lengvą postūmį atidėliojantiems suteiksianti istorija – apie sėkmingą startą Švedijos įmonės padalinyje Kaune, šiuolaikiško verslo komunikacijos virtuvę ir darbo kultūrą, kurią vertina jaunieji specialistai ir kurios siekia novatoriški darbdaviai.

Viskas prasidėjo nuo... spontaniško sprendimo ir stilingos kepurės?

Ne visos istorijos prasideda nuo stresą keliančių darbo pokalbių ir begalės gyvenimo aprašymų bei motyvacinių laiškų. Dovydas pasakoja, kad šių metų vasarą, grįžęs iš Erasmus+ studijų Ispanijoje, nusprendė – laikas pamažu ieškoti darbo. Žinoma, suderinamo su paskaitomis. Dar liepą vaikinas su drauge spontaniškai apsilankė Kaune praūžusiame šiuolaikinio miesto festivalyje „AUDRA“. Taip sutapo, kad kelias dienas čia sukosi ir Evolution Lithuania komanda. Ji dairėsi ne tik novatoriškų miesto idėjų, bet ir talentų – galbūt būsimų komandos narių. Trumpalaikėje įmonės būstinėje renginio metu netrūko įtraukiančių žaidimų, konkursų. Viename jų Dovydas užsispyrė laimėti stilingą kepurę, o laimėjo – šansą prisijungti prie B2B internetinių žaidimų įmonės komandos.

„Renginyje sutikta klasės draugė užsiminė, jog Evolution žaidime laimėjo kepurę, o buvo vasara, plieskė saulė. Nusprendžiau nueiti prie stendo ir paklausti, kaip laimėti šį prizą. Mane pasitiko Darja – mergina su kerinčia šypsena. Paklausiau jos, ką reikėtų padaryti norint gauti kepurę, o ji pakvietė sužaisti žaidimą ir sukti laimės ratą. Aš nepasidaviau, tuomet po malonaus pokalbio man pasiūlė mainus – kepurė už el. pašto adresą. Nedvejodamas sutikau, tačiau tuo metu rasti darbą nesitikėjau, atvykau juk pramogauti. Pradžioje nežinojau įmonės dydžio ir veikimo masto. Pasidomėjęs maloniai nustebau – juk čia daug puikių karjeros galimybių“, – pirmą smagų susitikimą su Evolution Lithuania prisiminė Dovydas.

Apie startą tarptautinės įmonės padalinyje ir pažintį su komunikacijos virtuve

Šiandien Dovydas įmonėje dalį laiko padeda kolegoms internetinių žaidimų transliacijose, dalį – yra darbdavio įvaizdžio ir komunikacijos specialistės dešinioji ranka. „Kai sužinojau apie šią papildomą poziciją, nedvejodamas kandidatavau. Kasdien sužinau ir išmokstu daug naujo, labai džiugu pritaikyti studijose išmoktus dalykus realiame gyvenime. Esu dar žalias tiek įmonėje, tiek šioje srityje, tad labai džiugu, jog vadovė Gertrūda duoda puikių patarimų ir pažindina su darbo funkcijomis, suteikia papildomos mokymosi medžiagos tolimesniam savęs realizavimui ir augimui. Labai įdomu sužinoti, kaip vyksta vidinė ir išorinė tarptautinės įmonės komunikacija, mažais žingsneliais judame į priekį“, – sakė Dovydas.

Evolution Lithuania darbuotojams siūlo daug privalumų, pavyzdžiui, lankstų darbo grafiką, modernų biurą su vaizdu į Nemuną, įvairius mokymus, pramogas. Vis dėlto, būsimą komunikacijos specialistą nuo pirmųjų dienų biure itin žavi šiuolaikiška įmonės kultūra bei komandos požiūris į jaunuosius kolegas. „Darbo dieną biure pradedame pokalbiu apie tai, kaip sekasi, kas vyksta gyvenime, kaip jaučiamės šią dieną. Aptariame padarytus bei numatomus darbus bei dėliojame planą, o tik tada kimbame į darbus. Labai malonu, jog kolektyvas yra šiltas – paklausus klausimo, visada atsiranda žmonių, norinčių padėti išspręsti ar paaiškinti, ko nesuprantu“, – dėstė Dovydas.

Nereikia savęs plėšyti į dalis – jei atsiranda nenumatytų paskaitų ar atsiskaitymų, su vadove susitariame ir galiu ramiai mokytis.

Kai darbas ne tik netrukdo paskaitoms, bet ir padeda geriau jas suprasti

Tarptautinėje įmonėje kojas apšylantis studentas darbą derina su viešųjų ryšių studijomis (anglų k. English for Public Relations) Kauno kolegijoje – jų grupė yra pirmoji, pradėjusi šį kursą tarptautine vadinama kalba. Priešingai nei gali pasirodyti, kol kas, derinti mokslus ir darbą nėra sudėtinga: „Nereikia savęs plėšyti į dalis – jei atsiranda nenumatytų paskaitų ar atsiskaitymų, su vadove susitariame ir galiu ramiai mokytis“, – vieną didžiausių darbo Evolution Lithuania biure privalumų įvardijo Dovydas.

Vaikinas priduria, kad lankstus grafikas leidžia visaverčiai dalyvauti paskaitose, o jose įgytas žinias pritaikyti darbe ir atvirkščiai: „Smagu darbe pritaikyti įgytas žinias, jas įtvirtinti. Tai veikia abejomis kryptimis – darbe pritaikau studijose išmoktus dalykus, studijose pritaikau darbe išmoktus dalykus. Pavyzdžiui, neseniai mokėmės apie stambias tarptautines įmones ir CSR. Dirbdamas biure susipažinau su šiomis sąvokomis bei funkcijomis – tai padėjo man baigti šį kurso dalyką aukštesniu balu.“

Paklaustas apie šiandienos siekius ir tai, kas padeda be didelio žinių bagažo prisidėti prie didelės įmonės veiklų, Dovydas vardina: „Šioje įmonėje tikiuosi pažinti pagrindines viešųjų ryšių specialisto funkcijas, pritaikyti studijose išmoktas žinias realiame gyvenime ir, žinoma, išmokti naujų dalykų. Manau, kaip ir daugumoje darbų, norint tobulėti, pirmiausia reikia pačiam norėti ir turėti motyvacijos tą daryti, nebijoti imtis iniciatyvos ir klausti apie dalykus, kurių nežinai ar nesuvoki.“

Mokslai, studijos, darbas, laisvalaikis – kaip jaunam žmogui atrasti balansą?

Būsimasis komunikacijos specialistas svarsto – kiekvienas turime atrasti savąjį balanso receptą. Ieškoti kompromisų, kurie leistų neaukoti, pavyzdžiui, studijų kokybės, nenustumti savo karjeros tikslų ar poilsio į antrą planą. „Mano nuomone, svarbu save realizuoti, išmokti naujų dalykų, užsidirbti oriam pragyvenimui. Reikia nepamiršti ir pasiilsėti, gerai išsimiegoti“, – šiuolaikiniam jaunimui draugiškos darbo vietos viziją apibūdino Dovydas.

„Šiuo metu, manau, esu labai geroje pozicijoje, nes lengvai spėju ne tik dirbti ir studijuoti, bet ir pailsėti, pabūti su šeima bei draugais. Mėgstu aktyvų laisvalaikį, šiltuoju sezonu dažnai važinėju dviračiu, sportuoju, mėgėjiškai žaidžiu tinklinį. Smagu, kad Evolution Lithuania rengia papildomas veiklas darbuotojams, jos sugeba įtraukti ir laisvadienių metu. Paskutinė tokia suorganizuota veikla – stalo teniso turnyras“, – vaikinas tik dar kartą patvirtino, kad moderni darbovietė – ne tik naujas biuras ar konkurencingas atlygis, bet ir galimybė augti, realizuoti savo idėjas, išlaikyti darbo ir laisvalaikio balansą.

Jaunųjų darbuotojų ir šiuolaikinių darbdavių lūkesčiai

Dovydas savo antraisiais namais vadina Jungtinę Karalystę, kur praleido, kaip pats sako, pusę savo gyvenimo. Gyvendamas tarp kelių šalių, vaikinas įgavo daug platesnį požiūrį į pasaulį. Darbo rinką – taip pat. „Atsikandęs dviejų skirtingų darbo bei gyvenimo kultūrų, paprasčiau atsirenku, kas man yra priimtina, o kas ne, lengviau susitelkiu į tai, ko noriu ir kur noriu save matyti ateityje, – svarsto jis ir priduria, ko reikia abipusiam darbuotojo ir darbdavio susikalbėjimui. – Manau, norėdamas būti paklausiu specialistu, turi būti smalsus, nebijoti atsakomybių bei naujų projektų, būti lankstus. Suprantama, darbdavys turi būti lankstus ir tavo atžvilgiu.“

Žinoma, jaunajai kartai patrauklus darbdavys, nesvarbu, tai vietos ar tarptautinėje rinkoje veikiantis verslas, turėtų pagalvoti apie kuriamą aplinką, procesų kokybę. Dovydas pripažįsta, kad jį labai motyvuoja Evolution Lithuania susikurta tvarka, modernumas – čia ir nauja technika, ir integruoti novatoriški darbo metodai. Apskritai, yra visi patogumai tiek sklandžiam darbui, tiek maloniam poilsiui pertraukų metu.

Tarptautinės įmonės privalumai: kalbiniai įgūdžiai, kitų kultūrų pažinimas, kelionės

Šiandien Evolution dirba virš 16 tūkstančių ambicingų jaunuolių iš skirtingų valstybių. B2B internetinių žaidimų įmonė padalinius turi 40 lokacijų, esančių skirtingose šalyse ir žemynuose. Darbas būtent tarptautinėje įmonėje puikiai atspindi Dovydo lūkesčius: „Vienas iš pagrindinių asmeninių motyvų buvo anglų kalba – būnant dvikalbiu žmogumi, išties smagu rasti vietą, kur gali save išreikšti tiek viena, tiek kita kalba. Čia galiu visiškai save realizuoti. Be to, mane visada žavėjo ir traukė galimybė keisti vietą, bendradarbiauti su kitomis tautomis, kalbančiomis įvairiomis kalbomis, pažinti skirtingas kultūras, keliauti ir spręsti iššūkius.“

Motyvacijos nestingantis būsimas specialistas atidėliojantiems savo svajonių karjeros startą primena: „Nesvarbu, kokiame etape dabar esate ar kokios aplinkybės, viskas jūsų gyvenime priklauso nuo jūsų pačių indėlio. Jeigu norite pokyčio arba svajojate kažką pasiekti, tik jūs patys galite tai padaryti savo noru ir pastangomis. Šiuo metu neįsivaizduoju kitos vietos dirbti, norėčiau pasilikti čia.“ Kalbėdamas apie ateitį įmonėje, Dovydas prasitaria norintis dirbti su didesniais projektais Europoje ir pasaulio mastu, dar – kartkartėmis darbo klausimais pakeliauti po užsienio šalis. Panašu, kad tai visiems būsimiems ambicingiems specialistams gali būti ne tik tolimos svajonės, bet realus, darbu ir iniciatyvumu pasiekiamas tikslas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

O dar taip neseniai,

tais "baisiais okupacijos laikais",studentai mokesi,o ne vergaudavo!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS