„Švyturio“ aludariams – pasaulinis meistriškumo patvirtinimas | kl.lt

„ŠVYTURIO“ ALUDARIAMS – PASAULINIS MEISTRIŠKUMO PATVIRTINIMAS

  • 8

Šių metų prestižiniuose „Pasaulio alaus apdovanojimuose“ (angl. „World beer awards“) – „Švyturio“ aludarių pergalė. Geriausio pasaulyje titulas „Dortmunder“ stiliaus kategorijoje atiteko žymiausiam lietuviško alaus prekiniam ženklui – „Švyturio Ekstra“. Daugybę konkurentų nurungęs lietuviškas alus šiuose apdovanojimuose sužiba jau antrą kartą.

„Geriausias pasaulyje savo stiliaus kategorijoje. Tai ne tik skambi frazė, bet ir realus mūsų darbo ir pastangų įrodymas, kurį pripažino aludarių elitas. Ir nors tai nėra pirmasis apdovanojimas – mūsų flagmanas šiame konkurse įvertintas dar 2014-aisiais, šiųmetinė pergalė lyderystę tik įtvirtino. Sakoma, kad vieną kartą gali pasisekti daugeliui. O štai antrą kartą tai jau ne sėkmė – tai meistrystės rezultatas. Šis įvertinimas įrodo, kad mūsų aludariai gali konkuruoti su stipriausiais žaidėjais iš viso pasaulio“, – džiaugiasi „Švyturys-Utenos alus“ vadovas Rolandas Viršilas.

Pergalė alaus olimpiadoje

Jau 15-tą kartą Didžiojoje Britanijoje vykusiuose „Pasaulio alaus apdovanojimuose“ skirtingose kategorijose varžytis panoro tūkstančiai skirtingų gaminių iš dešimčių pasaulio šalių. Nugalėtojus rinko daugiau nei 200 tarptautinių teisėjų komanda.

„Šiuose apdovanojimuose geriausias alus renkamas aklos degustacijos būdu, kuomet vertinami ne konkretūs gamintojai ar prekiniai ženklai, o alaus stiliai. Panašiai kaip olimpiadoje turime skirtingas sporto šakas arba rungtis, taip ir čia turime skirtingas alaus stilius. Tuomet kompetentinga komisija ragauja ir išrenka, kuris tiksliausiai atitinka savo stiliaus reikalavimus pagal spalvą, aromatus, kvapus, skonį. Laimėtojas yra techniškiausias ir geriausias savo kategorijos „žaidėjas“. Tokiu būdu mūsų produktas sužibėjo „Dortmunder“ stiliuje – čia jam lygių nebuvo“, – teigia „Švyturio“ daryklos aludarė Dalia Jočytė.

„Švyturio Ekstra“ – vienas labiausiai pasaulyje pripažintų lietuviškų alaus prekinių ženklų, įvertintų tokiuose prestižiniuose apdovanojimuose kaip „World Beer Awards“, „World Beer Cup“, „Superior Taste Award“. Nuo 1995 m. verdamas alus tik pasirodęs tapo ir iki šiol liko populiariausiu Lietuvos restoranuose ir baruose pilstomu alumi, nes į barus tiekiamas nepasterizuotas.

Šis įvertinimas įrodo, kad mūsų aludariai gali konkuruoti su stipriausiais žaidėjais iš viso pasaulio.

Lageris – sudėtingiausia kategorija

Aludarė teigia, kad pasaulinis laimėjimas lager kategorijoje, kuriai priskiriamas „Dortmunder“ stilius – ypač vertingas, nes šioje kategorijoje varžytis sudėtingiau. Tai yra alaus rūšis, kuri turi atgaivinti, tačiau nepasižymi tokia plačia skonio palete kaip kiti stiliai.

Lageris yra žemutinės fermentacijos alus, neturintis išraiškingų aromatų, kuriuos suteikia aukštutinės fermentacijos mielės. Jie neturi degintų, kavos ar šokolado natų, už kurių galėtum „pasislėpti“ ar kuriais galėtum nustebinti. Geriausiais lageriais pripažįstami tie, kurie yra tobulai „švarūs“, jie negali turėti jokių pašalinių skonių. Visos šio stiliaus alaus ydos yra labai greitai pajuntamos, todėl laimi tik meistriškiausias produktas“, – teigia aludarė.

Tačiau laimėjimui neužtenka tik tobulai atitikti kategoriją – D. Jočytė neslepia, kad pasauliniuose apdovanojimuose sužibėjęs „Švyturio“ flagmanas vis dėlto pasižymi išskirtinėmis skoninėmis savybėmis.

„Dažnai vesdama degustacijas pastebiu, kad iš lagerio nesitikima daug kompleksiškumo, gilumo, daugeliui jie visi atrodo vienodi. Tačiau iš tikrųjų, „Ekstra“ savo kategorijoje yra išskirtinis. Ne veltui daugybę metų jis vertinamas ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Šiame aluje kartumo ir intensyvumo gerokai daugiau negu kituose panašiuose gėrimuose. Tačiau mes jį balansuojame gamyboje naudodami ryžius, taip galutinį skonį suminkštindami ir sušvelnindami. Šis tobulas balansas – didelė sėkmės dalis“, – sako aludarė.

„Švyturys-Utenos alus“ nuotr.

Sėkmės paslaptis – meistriškumas

„Pasaulio alaus apdovanojimuose“ lietuviškas lageris įvertintas jau antrą kartą. Anot D. Jočytės, tik aukšta kokybės kontrolė ir nuoseklumas padėjo ir vėl pasiekti geriausiųjų titulą.

„Alus yra gyvas. Nors turime ilgametę ir ištobulintą šio gaminio receptūrą, virdami kiekvieną partiją turime ją testuoti ir vertinti iš naujo – stebėti, ragauti, tikrinti. Juk fermentacija yra natūralus procesas, kuriam įtaką daro tūkstančiai aplinkos veiksnių. Visų pirma, mes dirbame su žaliavomis, kurios užauga skirtingomis sąlygomis – ar miežių laukuose buvo daug saulės, lietaus. Su kiekvienu derliumi turime reguliuoti receptūras. O ką jau kalbėti apie mieles, kurios yra gyvi organizmai. Turime jas prižiūrėti, kad šios būtų gyvybingos ir geriausiai atliktų savo darbą. Todėl mes, aludariai, kiekvieną kartą gamindami šį alų, jį sukuriame tarsi iš naujo. Tik ilgametė patirtis leidžia kiekvieną kartą sukurti geriausią šio gėrimo versiją“, – priduria D. Jočytė.

Pirmą kartą „Švyturio“ flagmanas „Pasaulio alaus apdovanojimuose“ įvertintas 2014 m., kuomet pelnė aukso medalį lagerio kategorijoje ir buvo pripažintas geriausiu „Dortmunder“ stiliaus alumi Europoje.

GALERIJA

  • „Švyturio“ aludariams – pasaulinis meistriškumo patvirtinimas
  • „Švyturio“ aludariams – pasaulinis meistriškumo patvirtinimas
  • „Švyturio“ aludariams – pasaulinis meistriškumo patvirtinimas
  • „Švyturio“ aludariams – pasaulinis meistriškumo patvirtinimas
  • „Švyturio“ aludariams – pasaulinis meistriškumo patvirtinimas
„Švyturys-Utenos alus“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

4

Man ir prieš visus apdovanojimus Ekstra buvo pats skaniausias, nors skonis tai pripratimas, prie kokio priprasi toks ir pasidarys skaniausias

jis

Mėgstu alų. Švyturys kai atsirado Utenos alaus sudėtyje nebegamina alaus. Lietuviai moka gaminti alų, ypač šiaurės rytuose, o visa kita tik reklamos dėka laikosi- švyturio , uteno, engelmano ir t.t. masinė vandens mišinio su milteliais reklama ir pardavimas. Senai į tokius nebežiūriu. Beje Lietuvos mažieji aludariai labai geri, į juos verta atsigręžti, kas nori tikro alaus. Taip, kad švyturio birzgalas nebent kaip ploviklis, nieko daugiau.

tep vot vot

Alaus seniai niekas nebeverda. Iš koncentrato jis daromas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS