Teismas areštavo dalį N. Numavičiaus valdomų VP įmonių akcijų | kl.lt

TEISMAS AREŠTAVO DALĮ N. NUMAVIČIAUS VALDOMŲ VP ĮMONIŲ AKCIJŲ

  • 0

Vienos didžiausių verslo grupių Lietuvoje "Vilniaus prekyba" pagrindinis akcininkas, turtingiausias Lietuos žmogus Nerijus Numavičius, kurio turtas vertinamas apie 1,3 mlrd. eurų, laikinai negalės disponuoti dalimi jo valdomų "Vilniaus prekybos" įmonių akcijų, kurias jis 2010-2011 metais įsigijo iš savo brolių Juliaus ir Vlado Numavičių.

Prašymą patenkino iš dalies

Vilniaus apygardos teismas, nagrinėdamas sandorius siekiančio panaikinti smulkiojo "Vilniaus prekybos" akcininko Mindaugo Marcinkevičiaus ieškinį, trečiadienį iš dalies patenkino jo prašymą ir areštavo N.Numavičiaus įsigytas akcijas, BNS informavo teismo atstovė Vaida Bytautė.

"N.Numavičius be teismo leidimo negali pasinaudodamas areštuotomis akcijomis ir priimti sprendimus, mažinančius turto vertę. Teismo nutartis vykdoma skubiai, per septynias dienas ji gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui", - BNS sakė V.Bytautė.

Ji atsisakė įvardyti, kurių grupės įmonių ir kokie akcijų paketai yra areštuoti. M.Marcinkevičiaus ieškinyje buvo prašoma areštuoti akcijas, kurias įgijo N.Numavičius ir jo kontroliuojama Estijos bendrovė "Setis Capital", taip pat Kipro įmonė "Alodia Trading".

M.Marcinkevičius siekia panaikinti 2010 metų sandorį, kuriuo 7,24 proc. "Vilniaus prekybos" įmonių akcijų paketą J.Numavičius padovanojo savo tėvui Vladislovui Numavičiui, ir 2010-ųjų kovo 18 dienos sandorį, kuriuo tėvas šias akcijas padovanojo kitam sūnui N.Numavičiui.

Taip pat prašoma panaikinti sandorius, 2011 metais sudarytus tarp Vlado Numavičiaus, N.Numavičiaus, "Alodia Traiding" bei "Setis Capital", kuriais buvo perleistos "Vilniaus prekybos" grupės bendrovių "Akso", "M.M.M. Projektai", "Eva grupė", "Leksita", "Veldė" ir "NDX energijos" akcijos.

Anot M.Marcinkevičiaus, šiais sandoriais perleistų akcijų dalis sudarė maždaug po 30 proc. ir tai leido N.Numavičiui įgyti grupės kontrolę.

M.Marcinkevičiaus teigimu, areštuotų akcijų vertė siekia 338 mln. eurų, tuo tarpu ieškinyje teismui nurodoma, kad jo vertė siekia 92,012 mln. eurų - tokia buvo perleistų bendrovių akcijų nominali vertė sandorių sudarymo metu.

Smulkiojo "Vilniaus prekybos" akcininko teigimu, ginčijamais sandoriais akcijos N.Numavičiui buvo perleistos, pažeidžiant kitų akcininkų pirmumo teisę jas įsigyti, todėl teismo sandorius prašoma pripažinti niekiniais ir taikyti restituciją.

"Džiaugiuosi, kad teismas patenkino mūsų prašymą ir patvirtino jog mano ir kitų akcininkų teisės buvo šiurkščiai pažeistos. Neabejoju, kad įrodę šią primityvią apsimestinių sandorių schemą atstatysime ne tik akcininkams, bet ir valstybei padarytą žalą",- išplatiname pranešime teigė M.Marcinkevičius.

Ieškinyje pripažįstama, kad M.Marcinkevičius turi tik fragmentiškus įrodymus, kurie netiesiogiai patvirtina jo informaciją apie ginčijamus sandorius, todėl prašo teismo išreikalauti sutartis ir kitą su jais susijusią informaciją. Taip pat į bylą prašoma įtraukti Valstybinę mokesčių inspekciją, kuri turėtų pateikti išvadą dėl sutarčių realių tikslų ir nuomonę dėl išvengtų mokestinių prievolių.

Vasaros pradžioje M.Marcinkevičius pareiškė, kad jam pasitraukus iš "Akropolius" valdančios įmonės vadovo pareigų, prasidėjo pokyčiai - pradėjo kurtis dešimtys holdingų, skirtų atriboti veikiančias bendroves nuo grupės akcininkų. M.Marcinkevičius tikino, kad "Vilniaus prekybos" grupėje buvo taikoma "ypač agresyvi" mokesčių planavimo sistema.

"Vilniaus prekyba" kaltinimus mokesčių slėpimu neigia ir tvirtina, kad taip M.Marcinkevičius jam naudingomis sąlygomis siekia agresyviai pasitraukti iš grupės.

Neturės įtakos veiklai?

Teismo sprendimas laikinai areštuoti turtingiausio Lietuvos žmogaus Nerijaus Numavičiaus, kurio turtas vertinamas apie 1,3 mlrd. eurų, dalį vienos didžiausių šalyje verslo grupių "Vilniaus prekyba" įmonių akcijų neturės įtakos jos veiklai, teigia verslininko advokatė.

"Laikinosios apsaugos priemonės pritaikytos nedidelei ne pagrindinių - tokių, kaip "Vilniaus prekyba", įmonių akcijų daliai. Todėl N.Numavičiaus valdomų akcijų areštas niekaip nepaveiks įprastinės įmonių veiklos. Visos grupės įmonės veikia kaip įprasta", - teigiama BNS atsiųstame Olgos Petroševičienės komentare.

Ji BNS patvirtino, kad Vilniaus apygardos teismo nutartis dėl akcijų arešto bus skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui.

N.Numavičiaus advokatė taip pat pabrėžė, kad laikinųjų apsaugos priemonių paskirtis yra ne konstatuoti, kad padarytas koks nors pažeidimas, bet užtikrinti būsimo teismo sprendimo įvykdymą, jeigu teisių pažeidimas būtų pripažintas.

"Tai yra įprasta teisminio proceso dalis, toli gražu neįrodanti nė vienos pusės kaltės. N.Numavičiaus valdomoms akcijoms pritaikytas areštas, be jokios abejonės, bus skundžiamas įprasta tvarka", - tvirtino O.Petroševičienė.

Be to, anot jos, teismas iki šiol nepriėmė M.Marcinkevičiaus ieškinio ir nurodė ištaisyti jame nustatytus trūkumus. BNS žiniomis, trūkumai yra susiję su atsakovų įvardijimu, taip pat nurodyta bylos medžiagą išversti į estų, graikų bei anglų kalbas, kadangi ieškinyje reikalavimai pateikti ir užsienyje registruotoms bendrovėms.

Anot M.Marcinkevičiaus, šiais sandoriais perleistų akcijų dalis sudarė maždaug po 30 proc. ir tai leido N.Numavičiui įgyti grupės kontrolę. Smulkiojo "Vilniaus prekybos" akcininko teigimu, ginčijamais sandoriais akcijos N.Numavičiui buvo perleistos, pažeidžiant kitų akcininkų pirmumo teisę jas įsigyti, todėl teismo sandorius prašoma pripažinti niekiniais ir taikyti restituciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS