Teismas atmetė „NEG Recycling“ pretenzijas dėl skolos už atliekų tvarkymą Šiauliuose | kl.lt

TEISMAS ATMETĖ „NEG RECYCLING“ PRETENZIJAS DĖL SKOLOS UŽ ATLIEKŲ TVARKYMĄ ŠIAULIUOSE

  • 0

Komunalinių atliekų priėmimą ir rūšiavimą Šiaulių regione prieš kelis mėnesius sustabdžiusi bendrovė „NEG Recycling“ nepagrįstai reikalavo skolos iš šiukšlių tvarkymo administratoriaus ir pati privalės atlyginti jo patirtą žalą, nusprendė teismas. Bendrovė šį sprendimą ruošiasi skųsti.

Anksčiau mechaninio biologinio apdorojimo įrenginius valdžiusi bendrovė iš Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro reikalavo 400 tūkst. eurų skolos už atliktus darbus, tačiau Šiaulių apygardos teismas ieškinį atmetė.

„Ieškovė nepagrįstai reikalauja užmokesčio už netinkamą komunalinių atliekų sutvarkymą. Blogos būklės įrenginiai negali užtikrinti tinkamos biologinio apdorojimo įrenginių darbo kokybės, taip pat ir šiukšlių maišelių tinkamo praplėšimo“, – pranešė teismas.

„NEG Recycling“ sausio 22-ąją sustabdė atliekų priėmimą argumentuodama tuo, kad centras už paslaugas neatsiskaito, dėl to regione iškilo ekologinės katastrofos grėsmė, o neišrūšiuotos atliekos keliavo tiesiai į sąvartyną, taip pažeidžiant aplinkosaugos reikalavimus, už tai abiem pusėms Aplinkos apsaugos departamentas skyrė baudas.

Sausio 24 dieną teismas įpareigojo „NEG Recycling“ skubiai priimti atliekas bei perduoti įrenginius Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrui. Pastarasis priešieškiniu reikalavo beveik 2 mln. eurų žalai atlyginti, iš jų beveik 1,8 mln. eurų – už netinkamas paslaugas nuo 2018-ųjų gruodžio, tačiau teismas šios dalies netenkino pritrūkus įrodymų.

„Teismo įsitikinimu, byloje nėra jokių įrodymų, kad ieškovė būtent nuo 2018 metų netinkamai vykdė savo sutartines prievoles ir dėl to jai neturėjo būti mokamas atlygis“, – teigiama pranešime.

Konstatuota, kad centras teisę reikalauti atlyginti žalą įgijo tik nuo šių metų sausio, kai „NEG Recycling“ savo pareigos nebevykdė, o administratorius buvo priverstas samdyti kitą tiekėją ir sumokėjo jam daugiau nei 50 tūkst. eurų.

Teismas Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrui iš „NEG Recygling“ priteisė 103 tūkst. eurų žalai atlyginti, tačiau sprendimas dar gali būti skundžiamas.

„NEG Recycling“ direktoriaus pavaduotojas Laimonas Laukys patvirtino, kad sprendimą skųs, nes, jo teigimu, teismas neįsigilino į ieškinį.

„Savaime suprantama, kad skųsime, deja, matyt, teismui pritrūko laiko įsigilinti į mūsų ieškinį, ypač dėl to, kad argumentų labai nedaug yra“, – BNS sakė bendrovės atstovas.

Kitu ieškiniu tame pačiame teisme „NEG Recycling“ iš centro reikalauja dar 46 tūkst. eurų. Ji taip pat siekia panaikinti teismo sprendimą, kuriuo centrui leista vienašališkai nutraukti sutartį su bendrove ir kovo pabaigoje dėl to kreipėsi į Apeliacinį teismą.

Centro ir „NEG Recycling“ sutartis galiojo nuo 2013 metų gruodžio, 2021 metų pavasarį centro akcininkai nutarė ją nutraukti dėl netinkamai vykdomų įsipareigojimų.

Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras aptarnauja apie 260 tūkst. gyventojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS