Teismas: „Grigeo“ turi sumokėti 53 tūkst. eurų mokesčio už nesutvarkytas pakuotes | kl.lt

TEISMAS: „GRIGEO“ TURI SUMOKĖTI 53 TŪKST. EURŲ MOKESČIO UŽ NESUTVARKYTAS PAKUOTES

  • 0

Medžio plaušo plokščių, kartono bei higieninio popieriaus gamybos įmonė „Grigeo“ privalo  sumokėti 53 tūkst. eurų už 2014-2015 metais nesutvarkytas pakuočių atliekas, nutarė teismas.

Vilniaus apygardos administracinis teismas antradienį mokesčio sumą sumažino nuo 87,5 tūkst. iki 53 tūkst. eurų konstatavęs, kad jo dalies, priskaičiuotos už 17 tonų atliekų tvarkymą 2014 metais, „Grigeo“ mokėti neprivalo.

„Negali būti laikomas pagrįstu ir už šį laikotarpį priskaičiuotas pareiškėjai mokėtinas mokestis – 34 554 eurai“, – teigiama balandžio 18-osios teismo sprendime.

„Grigeo“ tikino jokio pažeidimo nepadariusi, tačiau teismas teigė, kad mokestis – ne sankcija, jį buvo būtina apskaičiuoti ir sumokėti.

Kadangi pakuotės liko nesutvarkytos, pareiškėjai atsirado pareiga apskaičiuoti ir sumokėti mokestį.

„Tai nėra sankcija. Kadangi pakuotės liko nesutvarkytos, pareiškėjai atsirado pareiga apskaičiuoti ir sumokėti mokestį“, – skelbia teismas.

Pareiga mokėti mokestį bendrovei atsirado Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentui (RAAD) dar 2017-ųjų gruodį konstatavus, kad Pakuočių tvarkymo organizacijos išrašyti patvirtinimai apie „Grigeo“ pakuočių atliekų sutvarkymą negalioja, o patikrinimo metu aplinkosaugininkai apskaičiavo, kad ji už 2014-2015 metus privalo sumokėti 87,5 tūkst. eurų mokesčio.

Ginčo nagrinėjimas užtruko Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) nagrinėjant bankrutavusios atliekų tvarkymo bendrovės „Metrail“ bylą – galutinai nustatyta, kad 2013–2015 metais ji klastojo dokumentus ir didžiąją dalį atliekų tvarkė ne pagal įstatymą.

Pakuotes sutvarkyti įsipareigoja į aplinką jas išleidžiančios įmonės, tarp jų – ir „Grigeo“, kurios yra sukūrusios dvi dideles organizacijas – viešąsias įstaigas Pakuočių tvarkymo organizaciją ir „Žaliasis taškas“, atliekančias tarpininko vaidmenį, tvarkant atliekas. PTO ir „Žaliasis taškas“ samdė atliekų tvarkytojus, viena jų buvo bendrovė „Metrail“.

Mokestis už „Grigeo“ atliekų tvarkymą 2014 metais panaikintas teismui nustačius, kad apie jų tvarkymą patvirtino ne „Metrail“.

Teismas nurodė – jeigu „Grigeo“ mano, kad mokesčio neprivalo mokėti dėl „Metrail“ kaltės, ji turėtų reikalauti šios įmonės atlyginti patirtą žalą.  

„Jeigu pareiškėja mano, kad jai padaryta žala dėl trečiųjų asmenų („Metrail“) neteisėtų veiksmų ar valstybės institucijų netinkamo veikimo (...) turi teisę kreiptis į teismą dėl žalos atlyginimo. Tačiau šios aplinkybės nagrinėjamu atveju nedaro jokios įtakos priskaičiuotam mokesčiui ir jos dydžiui“, – konstatavo Vilniaus apygardos administracinis teismas.

„Grigeo“ Teisės skyriaus vadovė Jūratė Ramanauskaitė sako, kad bendrovei likusi sumokėti mokesčių suma, palyginti su visoms į tokią situaciją patekusioms įmonėms tekusia bendra 15 mln. eurų mokesčių suma, nėra reikšminga.

„Nors nesame atlikę neteisėtų veiksmų, priešingai, griežtai vadovavomės to meto teisės aktuose nustatyta tvarka ir pakuočių tvarkymą buvome perdavę Aplinkos apsaugos departamento kontroliuotai įmonei, gerbiame teismo sprendimą“, – komentare BNS teigė J. Ramanauskaitė.

Anot jos, kartu su dar 1,8 tūkst. juridinių asmenų įmonė tapo ydingos ir netinkamai kontroliuotos atliekų tvarkymo sistemos įkaite, dėl kurios pernai lapkritį pasisakė LVAT, išnagrinėjęs „Metrail“ bylą.

2013-2015 metais jau bankrutavusi „Metrail“ netinkamai sutvarkė 14,5 tūkst. tonų metalo ir 500 tonų plastiko pakuočių. Už šį kiekį neteisėtai išrašytų atliekų sutvarkymą įrodantys dokumentai buvo išduoti daugiau nei 1,8 tūkst. įmonių ir organizacijų, tarp jų ir „Grigeo“.

Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas LVAT.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS