Teismas neatnaujins „Vilniaus prekybos“ grupės tyrimo | kl.lt

TEISMAS NEATNAUJINS "VILNIAUS PREKYBOS" GRUPĖS TYRIMO

  • 2

Vienos didžiausių Lietuvoje verslo grupių "Vilniaus prekyba" smulkiajam akcininkui Mindaugui Marcinkevičiui teisme nepavyko atnaujinti ikiteisminio tyrimo dėl grupės įmonių reorganizavimo ir jos akcininkų, įskaitant turtingiausią Lietuvoje verslininką Nerijų Numavičių, veiklos.

Vilniaus apygardos teismas penktadienį atmetė M.Marcinkevičiaus prašymą atnaujinti tyrimą. Sausio pradžioje verslininko skundą buvo atmetęs Vilniaus miesto apylinkės teismas, pernai jo prašymo atnaujinti ikiteisminių tyrimą netenkino ir prokurorai.

"Teismui nesutikus atnaujinti tyrimo, visi 44 bylos tomai turėtų grįžti į Generalinę prokuratūrą, kuri ir nagrinės M.Marcinkevičiaus sausio mėnesį teiktą skundą atnaujinti ikiteisminį tyrimą, pasirodžius naujoms aplinkybėms apie VP grupės atstovų, "MG Baltic" atstovų ir buvusio VMI vadovo Dainoro Bradausko galimą kišimąsi būtent į šį tyrimą. Visas šias bei kitas naujas, į tyrimą nepakliuvusias aplinkybes ir vertins Generalinė prokuratūra, sprendžiant klausimą dėl tyrimo atnaujinimo", - BNS sakė M.Marcinkevičiui atstovaujantis advokatas Kęstutis Švirinas.

M.Marcinkevičiaus teismui tvirtino, kad pernai rugpjūtį sprendimą nutraukti tyrimą priėmusi Generalinė prokuratūra rėmėsi tik Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) tyrimų išvadomis ir jos informacija, tačiau pagrindinės sandorių dalyvės, bendrovės "Leksita" (anksčiau - "Vilniaus prekyba") mokestinis tyrimas taip ir nebuvo atliktas.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dėl "Leksitos" akcininkų vykdytų bendrovės turto perleidimo sandorių, kurių teisėtumą ginčijo M.Marcinkevičius. Beveik metus vykęs tyrimas pernai rugpjūtį buvo nutrauktas, anot prokurorų, nenustačius faktinių duomenų apie "Vilniaus prekybos" grupės akcininkų sukčiavimą mokesčių srityje ir nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimą.

"Ikiteisminio tyrimo metu nenustatyta, kad vykdytais įmonių reorganizavimais buvo siekiama išvengti mokėtinų į biudžetą pelno, pridėtinės vertės mokesčių bei gyventojų pajamų mokesčių nuo dividendų, išmokėtų natūra", - pranešdama apie sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą skelbė Generalinė prokuratūra.

VMI atstovas Darius Buta BNS yra patvirtinęs, kad šiuo metu "Leksitos" tyrimas teisiškai ir formaliai yra laikomas baigtu, tačiau jis gali būti atnaujintas, kai bus gauta ir įvertinta užsienio mokesčių administratorių prašoma pateikti informacija.

"Kontrolės procedūros dėl "Leksitos" baigtos tik formaliai, įspėjus įmonę, kad gavus reikalingą informaciją iš užsienio administratorių, jis bus atnaujintas, kaip reikalauja teisės aktai", - pabrėžė D.Buta.

VMI atliekamas "Leksitos" tyrimas domino ir koncerno "MG Baltic" viceprezidentą Raimondą Kurlianskį - apie tai jis kalbėjosi su D.Bradausku, kuris šių metų sausį buvo atleistas iš pareigų už korupcinio pobūdžio veiklą ir šiurkščius tarnybinius pažeidimus. Finansų ministras Vilnius Šapoka tuomet pripažino, kad D.Bradausko nutekinta informacija kenkė VMI atliekamiems "MG Baltic" ir "Vilniaus prekybos" tyrimams.

BNS duomenimis, kai kurią informaciją apie VP grupės įmonių mokestinius patikrinimus ar šios įmonės akcininkus D.Bradauskas ir R.Kurliankis tarėsi perduoti "Vilniaus prekybos" pagrindinio akcininko N.Numavičiaus kontroliuojamų holdingų vadovei Dianai Dominienei.

Šiuo metu VMI iš naujo vertina pastaraisiais metais vykusių VP grupės ir "MG Baltic" įmonių tyrimų rezultatus.

VP grupės atstovai ne kartą yra teigę, kad grupės įmones "ypač agresyvia" mokesčių planavimo sistema ir jų slėpimu kaltinantis M.Marcinkevičius jam naudingomis sąlygomis siekia pasitraukti iš grupės.

Neoficialiai teigiama, kad 7-8 proc. akcijų įvairiose VP grupės įmonėse turintis M.Marcinkevičius už jas siekia gauti apie 320 mln. eurų - kur kas daugiau nei kiti pastaruoju metu akcijas pardavę grupės akcininkai. Pavyzdžiui, Žilvinui Marcinkevičiui už 13-os įmonių, išskyrus Maltos "Relvit" bei Estijos "Klarus Group Holding", apie 15 proc. akcijų paketus pernai buvo sumokėta 141,9 mln. eurų, rodo BNS turimos pasiūlymų pasinaudoti pirmumo teise kopijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Stepas

Man šioje nuotraukoje jo šypsena tokia graži kad net norisi atsispausdinti ir prie lovos pasidėti kad nakti atsikeles rasčiau

Povilas

Lietuvos geda.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS