Trys patarimai, leisiantys sumažinti maisto likučius | kl.lt

TRYS PATARIMAI, LEISIANTYS SUMAŽINTI MAISTO LIKUČIUS

  • 0

Maisto švaistymas šiandien yra itin opi problema visame pasaulyje. Per didelis maisto švaistymas kenkia aplinkai ir eikvoja žemės, vandens, energijos bei darbo jėgos išteklius. Atsižvelgiant į tai, straipsnyje pateikiami 3 naudingi patarimai, leisiantys sumažinti maisto likučius ir sutaupyti pinigų ilgalaikėje perspektyvoje.

1. Tinkamai laikykite maisto produktus

Tinkamai laikomi maisto produktai ilgiau išlieka švieži ir aromatingi. Tad tokiu būdu galima sumažinti išmetamų maisto produktų kiekį. Tad, pavyzdžiui, duoną geriausia laikyti sausoje vietoje maždaug 18 laipsnių temperatūroje. Daržoves geriausia laikyti šaldytuvo apatinėje lentynoje, o vaisius – sausoje, vėsioje vietoje.

Šviežią mėsa laikyti patariama tik šaltai, o maltą mėsą rekomenduojama suvartoti kuo greičiau. Ilgo galiojimo konservuotas daržoves ir sausu prieskonius laikykite tamsioje, vėsioje vietoje. Be to, karštis, šiluma ir drėgmė kenkia prieskonių aromatui, tad geriausia juos perpilti į nepermatomą indelį.

2. Eksperimentuokite iš maisto likučių

Patiekalų gamyba iš maisto likučių yra puikus būdas mažinti maisto švaistymą. Tokie patiekalai kaip tortilija, sriuba ar apkepas gali būti lengvai pagaminti iš likusių nepanaudotų ingredientų. Visi šie patiekalai leidžia lengvai eksperimentuoti su maisto produktais ir prieskoniais.

Jeigu namuose turite konservuotų ir šviežių daržovių, drąsiai galite pasigaminti tortilijas, pupelių ar kitą sriubą. Žinoma, taip pat galite pasigaminti ir apkepą tiek iš daržovių, tiek bulvių, tiek makaronų. Tad atsižvelkite, kokių maisto likučių liko ir atitinkamai pagaminkite vakarienę šeimai.

3. Sudarykite maisto planą

Kitas efektyvus būdas mažinantis maisto švaistymą – maisto plano sudarymas. Susidarykite kelių dienų patiekalų sąrašą ir užsirašykite ingredientus, kurių prireiks patiekalams pagaminti. Tokiu būdu parduotuvėje įsigysite tik tai, ko reikia patiekalams pagaminti. Žinoma, galbūt vieno apsipirkimo metu išleisite daugiau nei įprastai, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje sutaupysite pinigų, nes visi maisto produktai bus panaudoti.

Akivaizdu, būdų leidžiančių sumažinti maisto švaistymą – ne vienas. Svarbiausia, kad maisto produktai būtų laikomi tinkamomis sąlygomis. Tokiu būdu jie ilgiau išlieka švieži ir išlaikomas jų skonis bei aromatas. Taip pat patariama eksperimentuoti su maisto likučiais bei susidaryti maisto planą bent kelioms dienoms į priekį. Visi šie būdai ne tik sumažins taršą, bet ir sutaupys laiko bei pinigų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS