Turto banko naudojamų inovacijų sąrašas pildosi – naudos „ChatGPT“ | kl.lt

TURTO BANKO NAUDOJAMŲ INOVACIJŲ SĄRAŠAS PILDOSI – NAUDOS „CHATGPT“

  • 0

Turto bankas sėkmingai automatizuoja ne tik valstybės pastatų inžinerines sistemas, bet ir įmonės vidaus procesus. Šiuo metu įdiegti sprendimai leidžia įmonei kasmet taupyti tūkstančius žmogiškųjų darbo valandų, o dabar atėjo metas „įdarbinti“ ir dirbtinio intelekto įrankius.

Turto bankas planuoja organizuoti specialius „ChatGPT“ mokymus darbuotojams, kurie galės įgyti reikiamų žinių ir įgūdžių, kaip efektyviai naudotis šiuo įrankiu. Kartu siekiama įvertinti, kokius darbus dar galima automatizuoti, padidinti atliekamų funkcijų efektyvumą ir greitį.

„Dirbtinio intelekto įrankiai, tokie kaip „ChatGPT“, jau dabar neatsiejami nuo mūsų kasdienybės. Jie jau yra integruoti į mūsų įmonėje naudojamą „Microsoft 365“ įrankių paketą. Manome, kad mūsų darbuotojai turi suprasti, kas tai, kaip tai veikia ir kaip juos galima būtų naudoti mūsų veikloje“, – įsitikinęs Ernestas Česokas, laikinasis Turto banko vadovas.  

Šiais metais Turto bankas – pirmasis Lietuvoje – pradės naudoti elektroninius statinių techninės priežiūros žurnalus. Šiuo metu įrankis yra testuojamas ir tobulinamas, o pilna apimtimi bus pradėtas taikyti antrąjį ketvirtį. Elektroniniuose statinių techninės priežiūros žurnaluose bus matoma visa objekto istorija, jame atlikti darbai, kasmetinės apžiūros duomenys ir kita informacija. Šis įrankis palengvins atsiskaitymą, leis išvengti nesusipratimų su rangovais bei tiekėjais.

Toliau bus tęsiamas ir pastatų inžinerinių sistemų automatizavimo procesas. Pernai automatizuotos 41 pastato inžinerinės sistemos, šįmet ketinama padaryti antra tiek. Moderni sistema leidžia nuotoliu stebėti ir reguliuoti inžinerinių sistemų parametrus. Šiuo metu ji „mokoma“ suprasti ir interpretuoti gaunamus duomenis bei priimti reikiamus sprendimus, tarkime užfiksavus reikšmingus nuokrypius inicijuoti problemos sprendimą.

Dar 2021 metais buvo įdiegtas pirmasis robotizuotas procesų automatizavimo sprendimas Turto banke – robotas Antanas, kuris talkina Bendrųjų reikalų ir Teisės skyriaus specialistams.

 

Turto bankas siekia efektyvumo ne tik valdydamas valstybės pastatus, bet ir įmonės veikloje, o tai neatsiejama nuo procesų peržiūrėjimo ir optimizavimo. Procesų išgryninimas ir tobulinimas, „rankinio“ darbo mažinimas ir jam skirto laiko taupymas atliekant rutinines operacijas, naujų įrankių, kurie gali būti panaudoti darbų optimizavimui, paieška yra kasdienė įmonės praktika.

„Įmonės savo veikloje dažnai „apauga“ įvairiomis automatizmo reikalaujančiais užduotimis, darbuotojai jas vykdo net nesusimąstydami, kad tai perteklinis darbas arba jį galėtų atlikti kompiuteris. Todėl ypač džiugina, kuomet patys darbuotojai pastebi neefektyvius procesus ir inicijuoja pokyčius, sukuriami reikalingi įrankiai, procesai automatizuojami ir sutaupoma tūkstančiai žmonių darbo valandų“, – teigė E. Česokas. 

Pavyzdžiu galėtų būti praėjusiais metais įdiegti penki „Microsoft 365“ įrankių paketo ir „Labbis“ sistemos patobulinimai, leidę automatizuoti įvairias smulkias užduotis sąskaitybos ir sutarčių kontrolės srityje ir per metus sutaupyti daugiau nei du mėnesius žmogiškojo darbo pilnu etatu.

Dar 2021 metais buvo įdiegtas pirmasis robotizuotas procesų automatizavimo sprendimas Turto banke – robotas Antanas, kuris talkina Bendrųjų reikalų ir Teisės skyriaus specialistams. Anksčiau Turto banke buvo įdarbintas asmuo, kuris išimtinai dirbo tik su Lietuvos teismų elektroninių paslaugų portalu, t.y. registruodavo naujas bylas, saugodavo ir paskirstydavo bylose gautus dokumentus, dabar visas šias funkcijas atlieka robotas. Dirbdamas pilnu pajėgumu robotas Antanas kasmet leidžia sutaupyti 1,5 tūkst. žmogaus darbo valandų, kas yra 37 darbo savaitės.

Apie Turto banką

Turto bankas – tai valstybės įmonė, kurioje akcininko teises įgyvendina Finansų ministerija. Įmonė siekia efektyvinti valstybės turtą, mažinti jo plotą, paliekant tik valstybės veiklai reikalingus pastatus. Turto bankas centralizuotai valdo apie 700 tūkst. kv. m administracinės paskirties valstybės nekilnojamojo turto, jį atnaujina, investuoja į naujų pastatų statybą. Vieni pagrindinių įmonės strateginių tikslų yra didinti statinių tvarumą, investuoti į atsinaujinančią energiją, mažinti energijos sąnaudas ir CO2 emisiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS