Įmonė – neviltyje: į šauktinių sąrašą pakliuvo dešimtadalis darbuotojų | kl.lt

ĮMONĖ – NEVILTYJE: Į ŠAUKTINIŲ SĄRAŠĄ PAKLIUVO DEŠIMTADALIS DARBUOTOJŲ

  • 23

Pasipylė skundai dėl šauktinių. Įmonės skundžiasi, kad Lietuvoje trūkstant darbuotojų, į šauktinių sąrašus įtraukiami talentingi įmonių specialistai. Kai kurie verslininkai sako, kad dėl to bus padaryta didžiulė žala verslui. Tačiau krašto apsaugos ministras netiki, kad šaukiamojo amžiaus jaunuoliai jau gali būti specialistai, praneša LNK.

Dominykui – 23-eji. Jis dirba vienoje didžiausių informacinių technologijų bendrovių ir šiemet tapo skyriaus vadovu. Tačiau jis buvo pašauktas tarnauti į kariuomenę. Dominykas sakė, kad šiuo metu tarnauti negali, nes vadovauja beveik šimtui specialistų Lietuvoje ir JAV.

„Žmonėms, kurie jau turi karjerą, turi tam tikrus pasiekimus, finansinius įsipareigojimus, gali tikrai labai stipriai pakenkti“, – įsitikinęs Dominykas.

„Šaukiamųjų sąrašas ir jo paskelbimas nėra šaukimas atlikti tarnybą“, – aiškino Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos vadovas Arūnas Balčiūnas.

Karo prievolės tarnybos vadas sakė, kad tarnyba esant rimtoms priežastims yra atidedama. Pavyzdžiui, pernai toks sprendimas buvo priimtas dėl trečdalio jaunuolių.

„Kiekvieną atvejį mes vertiname individualiai“, – teigė A. Balčiūnas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Tad Dominykas taip ir padarė – kreipėsi prašydamas karo tarnybą atidėti.

„Iš praktikos galiu pasakyti, kad būna ir taip, kad paskambina telefonu: „aš dirbu, man bus didžiulė žala ir mane išbraukite iš sąrašų“, – pasakojo A. Balčiūnas.

Dominykas sakė, kad išsiuntė visus reikalingus dokumentus, ne tik apie atsakingas pareigas įspėjo, bet ir apie tai, kad turi finansinių įsipareigojimų – kas mėnesį bankui moka po 600 eurų. Tačiau karo prievolės tarnybos jis neįtikino.

„Jie tiesiog parašė, kad tai yra nepakankamos priežastys, tai yra nepakankamai didelė žala“, – tvirtino Dominykas.

Suprantu, kad visi dabar rūpinasi savo darbo jėga, tačiau 18–19 metų jaunuoliai – rimti technologai?..

Įmonės vadovas Tadas Vizgirda sakė, kad artimiausiu metu laisvų kėdžių bus ir daugiau, mat Dominykas – ne vienintelis, pakviestas tarnauti kariuomenėje. Į sąrašus pakliuvo dešimtadalis visos įmonės.

„Tai yra 26 darbuotojai iš 240. Čia yra labai didelis skaičius“, – tikino T. Vizgirda.

„Shift4 Payments“ yra amerikiečių investuotojų valdoma bendrovė. Įmonė pagarsėjo ir tuo, kad rudenį išskleidė Lietuvos vėliavą 600 km aukštyje.

T. Vizgirda sakė, kad į tarnybą šaukiami informacinių technologijų specialistai yra sunkiai pritraukiami talentai, kurių įmonei taip trūksta.

„Mūsų investitoriai patys išrinko Lietuvą, už tai, kad buvo pasakyta, kad pas mus yra daug talentų. O jeigu yra daug talentų, bet jie išsiunčiami į karo tarnybą devyniems mėnesiams, tai man tikrai sunku paaiškinti amerikiečiams akcininkams. Šiuo metu mes turime 82 pozicijas, kuriose ieškome darbuotojų“, – kalbėjo T. Vizgirda.

A. Ufarto / BNS nuotr.

Tačiau krašto apsaugos ministrui Arvydui Anušauskui sunku patikėti, kad šauktinių amžiaus jaunuoliai gali būti rimti specialistai.

„Mes kviečiame daugiausia 18–19 metų jaunuolius. Suprantu, kad visi dabar rūpinasi savo darbo jėga, tačiau 18–19 metų jaunuoliai – rimti technologai?.. Manau, kad pabaigę mokslus jie tikrai tokiais taps“, – komentavo A. Anušauskas.

„Esu gyvas pavyzdys, kad tai yra mitas. Vadovu, žinoma, žemesnės grandies, tapau 20 metų. Šioje įmonėje jau dirbu 3,5 metų. Manau, kad tai yra labai geras pavyzdys, kad ir jauni žmonės gali sėkmingai vadovauti didelėms įmonėms“, – tikino Dominykas.

„Šiuo metu apie 13 tūkst. studentų yra atidėta tarnyba“, – tvirtino A. Anušauskas.

Ministras rekomendavo įmonei bendrai kreiptis dėl atidėjimo, nurodant priežastis apie didelę žalą verslui.

„Visi kur nors dirba, tačiau jeigu yra aplinkybės, kurios būtų reikšmingos, ir žmogus mato, kad į jas neatsižvelgė, jis gali apskųsti karo prievolės sprendimą“, – aiškino A. Anušauskas.

Tarnauti kariuomenėje kviečiami asmenys nuo 18 iki 23 metų. Šiemet planuojama pašaukti beveik 4 tūkst. jaunuolių.

GALERIJA

  • Įmonė – neviltyje: į šauktinių sąrašą pakliuvo dešimtadalis darbuotojų
Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Anonimas

specelistas sasieme paskola ir MAT vsio !!? DDDDD tokiem po 24 men reiketu ! TFU

Anonimas

Kiek daug norinčių kariauti ir stipti durnių. Leiskite tat jiems galą gauti laisvai. Likti be rankų, kojų, akių.....leiskite, netrukdykite...

Taip jau yra

Dėkokite KGB agentei-magnolijai. Komūnistė-koloborantė ir psichopatė. Teko girdėti, kad jos įsterija dėl šauktinių, atnešė jai daug pinigų. Jos parankiniai ir pakalikai padėjo jai išvogtus pinigus išplauti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS