Plastiko tarša kaltinama „Ecso“ žada įdiegti trigubą nuotekų apsaugą | kl.lt

PLASTIKO TARŠA KALTINAMA „ECSO“ ŽADA ĮDIEGTI TRIGUBĄ NUOTEKŲ APSAUGĄ

Bendrovei „Vilniaus vandenys“ savaitgalį užfiksavus taršą plastiko detalėmis ir jau antrą kartą sustabdžius nuotekų priėmimą iš sostinės įmonės „Ecso“, pastarosios direktorius Andrius Rakštys žada žada jau pirmadienį sumontuoti papildomą įrangą, o po mėnesio įrengti trečią apsaugos liniją.

Tuo metu „Vilniaus vandenys“ tvirtina laukiantys realių „Ecso“ žingsnių, kad tarša plastiko dalelėmis nepasikartotų, o surinktus taršos įrodymus žada atiduoti prokuratūrai.

„Ecso“: diegsime trigubą apsaugą

Pasak „Ecso“ nuo kovo mėnesio vadovaujančio A. Rakščio, savaitgalį užfiksuota tarša įvyko dėl „žmogiškos klaidos“, dėl susidariusios situacijos bendrovėje bus atliktas vidinis tyrimas.

„Nesureguliavo arba nepamatė mūsų operatoriai neteisingai veikiančio įrenginio ir papuolė tas plastikas į siurblinę, kuris buvo sustabdytas. Negali operatoriai paaiškinti, kodėl savaitgalį taip įvyko, negaliu ir aš suprati, kodėl taip yra. Kaip savaitgalis, taip darbuotojai kažkaip ar labiau atsipalaiduoja, ar mažiau kontrolės. Deja, prie įrenginių dirba ne robotai, o žmonės, kurie kartais ir nesureguliuoja procesų“, – BNS sakė A. Rakštys.

Jo teigimu, pirmieji prevenciniai darbai bus atlikti jau pirmadienį. Ketinama pastatyti papildomus įrenginius, kurie užtikrins, kad plastikas nepatektų į nuotekas.

„Papildomai bus sumontuotas dvipakopis filtravimas, kai esant vienam gedimui, antras filtravimas įsijungtų iš karto. Vienu metu dirbs du filtrai, nors iš esmės reikalingas tik vienas filtras“, – aiškino A. Rakštys.  

Kaip savaitgalis, taip darbuotojai kažkaip ar labiau atsipalaiduoja, ar mažiau kontrolės.

Bendrovė taip pat planuoja per mėnesį įsigyti ir sumontuoti papildomą įrangą vadinamajai trečiai apsaugos linijai, kad „kuo mažiau priklausytų nuo žmogiškųjų resursų“.

Pasak A. Rakščio, nuotekų paėmimo iš  įmonės sustabdymas jos veiklos iš esmės nesutrikdys, jeigu ne vėliau kaip iki trečiadienio ar ketvirtadienio pavyks atnaujinti nuotekų tiekimą „Vilniaus vandenims“.

„Vilniaus vandenys“: laukiame realių veiksmų

„Vilniaus vandenys“ teigia nuotekų priėmimo iš „Ecso“ kol kas neatnaujinantys ir iš pažeidėjų laukiantys ne pasiaiškinimų, o realių sprendimų. Kol kas nei tokio sprendimo, nei realių veiksmų plano, kad „Ecso“ veikloje naudojamas plastikas patektų ne į nuotekas, o į atliekas ir būtų tinkamai utilizuotas, „Vilniaus vandenys“ nesulaukė.

„Antrą kartą stabdydami bendrovės nuotekų priėmimą dėl užfiksuotos taršos plastiko dalelėmis, tikimės ne tik apgailestavimų, bet ir realių bendrovės žingsnių, kad tarša nepasikartotų“, – pranešime žiniasklaidai sakė „Vilniaus vandenų“ vadovas Marius Švaikauskas.

„Vilniaus vandenų“ teigimu, susisiekti su pažeidimą įvykdžiusia „Ecso“ pavyko tik visiškai sustabdžius nuotekų priėmimą, o pastarosios paaiškinimas apie vieno iš plastiko daleles turėjusių sugaudyti filtrų gedimą netenkina.

„Pradėtas tyrimas bus tęsiamas, surinkti taršos įrodymai atiduoti prokuratūrai, o nuotekų priėmimas iš „Ecso“ bus atnaujintas tik tuomet, kai jos išleidžiamose nuotekose tarša plastiku nebebus fiksuojama, o bendrovė pateiks svarius įrodymus, kad turi sprendimą, jog tarša nebepasikartos“, – pabrėžė „VIlniaus vandenys“.

Per maždaug pusmetį – du plastiko nuotekose atvejai

„Vilniaus vandenys“ praėjusį šeštadienį ir sekmadienį „Ecso“ atliko neplaninius priimamų nuotekų patikrinimus ir užfiksavo taršą smulkiomis plastiko detalėmis, kurių įmonių išleidžiamose nuotekose neturėtų būti. Sustabdyta nuotekų siurblinė ir įrengtas kamštis vamzdyje, kuriuo nuotekos iš „Ecso“ atiteka į „Vilniaus vandenų“ valymo įrenginius. 

Sausį „Vilniaus vandenys“, po visuomenininkų signalų, jau buvo užfiksavę taršą iš „Ecso“ įmonių grupei priklausančios įmonės. Tuomet taip pat buvo sustabdytas nuotekų priėmimas ir atnaujintas tik gavus įmonės patikinimą, kad ji imsis būtinų priemonių, bei įsitikinus, jog plastiko dalelių nebėra.

Pasak „Vilniaus vandenų“ tuomet buvo įsteigta Taršos užkardymo grupė, atsakinga už didžiausių įmonių sostinėje kontrolę, imtasi dažnesnių neplaninių patikrinimų.

„Vilniaus vandenys“ tvirtina, kad plastiko leidimas į nuotekas yra „nusikalstama veikla“, nes valymo įrenginiai nėra pritaikyti dalelių surinkimui ir tai galima padaryti tik avariniu būdu, specifine įranga.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS