Apie naują tvarką ir gresiančias baudas keleiviams: automobilis – ne pokylių salė | kl.lt

APIE NAUJĄ TVARKĄ IR GRESIANČIAS BAUDAS KELEIVIAMS: AUTOMOBILIS – NE POKYLIŲ SALĖ

  • 88

Nuo šiandien, laikydami ar gabendami atsuktą alkoholio butelį automobilyje, rizikuosite būti nubausti. Piniginės baudos neišvengs ir keleivis. Baudos gresia iki 100 eurų. Iki šiol už alkoholio vartojimą automobilio salone grėsė gauti nuo 10 iki 12 eurų baudą. Kodėl taisyklės griežtėja, kas kontroliuos, kaip jų laikomasi, aiškinasi LNK.

„Ar automobilyje galima vežti alkoholinius gėrimus?“ – teiravosi žurnalistė Asta Dudurytė.

„Kiek žinau, vis dar galima, atsuktus taip pat“, – atsakė kalbintas praeivis.

„Nuo birželio įsigalioja tvarka, pagal kurią negalima salone vežti atidarytos pakuotės“, – patikslino žurnalistė.

„Turėtų būti galima, jeigu alkoholis neatsuktas, tai kodėl gi ne“, – savo nuomonę išsakė kalbintas praeivis.

„Kalbama apie atsuktą alkoholio pakuotę“, – sakė žurnalistė.

„Manyčiau, kad atsuktą būtų gerai uždrausti, kad nekiltų pagunda tiek vairuotojui, tiek keleiviams,“ – teigė dar vienas kalbintas vyras.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Ar alkoholis salone yra galimas?“ – teiravosi žurnalistė kito praeivio.

„Negalimas nuo birželio 1 d. Atidarytas negali būti nei keleiviui, nei vairuotojui. Bus ramiau važiuoti“, – savo mintį dėstė kalbintas vyresnio amžiaus praeivis.

„Lyg tai draudžiama, kiek žinau. Teko vežtis ir lauktuvių, o ką daryti, jeigu nėra kur paskui nusipirkti“, – atviravo garbaus amžiaus pašnekovė.

„Bagažinėje“, – pridūrė žurnalistė.

„Nežinau, man atrodo, kad galima, jeigu jis yra uždarytas“, – sakė garbaus amžiaus pašnekovė.

Apie nuo birželio 1 d. įsigaliosiančią tvarką žurnalistė kalbėjosi su Lietuvos kelių policijos tarnybos atstovu Jonu Dovydoniu.

– Alkoholio pakuočių gabenimas salone. Kas keičiasi?

– Nuo šių metų birželio 1 d. yra Administracinio nusižengimo kodekso straipsnio papildymas, kuris numato: alkoholio produktų vartojimas, gabenimas ar laikymas automobilio salonuose, išskyrus transporto priemones, kurių salonas yra stacionariai atskirtas nuo vairuotojo, užtraukia atsakomybę nuo 40 iki 100 eurų, arba pakartotinai nuo 100 iki 140 eurų. Atsakomybė griežtėja. Anksčiau tas nebuvo įtvirtinta, dabar yra aiškiau ir atsakomybės gali susilaukti ne tik vairuotojas, bet ir keleiviai, kurie vartoja alkoholį automobilyje.

– Keleiviai sakys, kad jie nevairuoja, o vairuotojas – blaivus. Mes šalia tik linksminamės.

– Už vairavimą išgėrus daug griežtesnė atsakomybė. Dabar net viešoje vietoje negalima vartoti alkoholio, todėl ir keleiviai negalės atsidaryti butelio. Jiems dabar yra numatyta konkreti atsakomybė.

– Kiek teko kalbėtis su vairuotojais, jie tvirtino, kad neveža alkoholio salone ir negeria. Gal yra kitaip? Su kokiomis situacijomis susiduriate?

– Tikiu, kad tai nėra masiškas reiškinys. Tikriname gatvėje ar reido metu vairuotojų blaivumą, tai būna, kad keleiviai sėdinti su atidarytų alkoholio buteliu ir juokauja, kad ir jie gali papūsti į alkotesterį. Arba renginių metu, kada keleiviai yra išvežami pilnais automobiliais, ar mikroautobusais, yra matoma, kad keleiviai vartoja alkoholį. Linksmai, su dainomis, tačiau jų veiksmai yra neadekvatūs. Faktas, kad jie blaško vairuotojo dėmesį. Mes tikrai palaikytume bet kokias – tiek prevencines, tiek kitas priemones, – kurios padėtų užkirsti kelią atsirasti neblaiviems vairuotojams Lietuvos keliuose.

– Uždarytas – galima. Neuždarytas, atidarytas butelis ar pakuotė – draudžiama.

– Taip. Uždarytas bet koks alkoholis gali būti vežamas, o jeigu jau pradaryta, ar tai būtų skardinė ar butelis, tai jau draudžiama.

Automobilis nėra ta vieta, kur galima linksmintis.

– O kaip bus tikrinama? Ar bus reidai? Ar policijos pareigūnai tikrins ir darys tam tikrus reidus? 

– Tokių masinių reidų, patikrinimo priemonių nesiimsim. Kartais praeiviai ar vairuotojai praneša mums. Arba tiesiog dirbdami tiesioginį darbą sustabdysime ir matysime, kad keleiviai vartoja alkoholį, atitinkamai turėsime jiems taikyti poveikio priemones. Ar pastebėsime stovintį automobilį, o ten bus geriama, visi pareigūnai turės taikyti tokias priemones.

– Net ir stovinčiam automobiliui?

– Taip, automobilis nėra ta vieta, kur galima linksmintis. Tai ne pirtis ar pokylių salė.


Dešimt kartų didesnės baudos

Nuo birželio 1-osios pradeda galioti beveik 10 kartų didesnės baudos už atkimštų alkoholio butelių gabenimą automobiliuose – už tai grės baudos iki 140 eurų.

Šiomis baudomis siekiama užkirsti kelią situacijoms, kuomet automobilio salone alkoholį vartoja keleiviai. Policija sako, kad toks keleivių elgesys turi įtakos vairuotojo budrumui ir yra išbandymas jo ryžtui atsispirti prie vairo išgerti.

Už alkoholio produktų atidarytoje pakuotėje vartojimą, laikymą ir gabenimą automobilių salonuose bauda sieks nuo 40 iki 100 eurų, o už pakartotinai padarytą pažeidimą – 140 eurų.

Išimtis bus taikoma automobiliams, kurių salonas yra atskirtas nuo vairuotojo vietos. 

Policijos duomenimis, pernai dėl neblaivių vairuotojų kaltės įvyko 175 avarijos, jose sužeista 216 ir žuvo 15 žmonių, užpernai 182 eismo įvykiuose sužalotas 221 ir žuvo 26 asmenys.

Lietuvoje draudimas automobiliuose gabenti atkimštą alkoholio butelį įsigaliojo dar 2009 metais, tačiau už pažeidimus buvo numatytos 10-12 eurų baudos.

Taip pat didėja baudos už šiukšlinimą traukiniuose –  nuo 60 dabar iki 140 eurų, o už važiavimą per geležinkelį tam neskirtose vietose – 360-560 eurų (dabar – 180-280 eurų).   

Rašyti komentarą
Komentarai (88)

tai tik įrodymai

kad litvinai laikomi visiškais degradais. Vos pamatę atsuktą alkoholio butelį puolantys prisigerti ir tada vairuoti. Ką gi, valdžiagyviai sprendžia pagal save. Jiems net seime alkoholis būtinas.

L+

Pala o mentai ir seimunai visagliai,pasiziurim gal i pacius juos ir dar net teisejus kurie gatavi vazinejasi,ir nera baudziami nes sedi kazkieno kiseneje.kai juos pazabos,tada gali pradet judet link zmoniu

Kur \\\\\.../////

vaikų "mylėtojas" Bartusevičius???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS