Dar 12 mln. parama – norintiems įsigyti netaršų transportą | kl.lt

DAR 12 MLN. PARAMA – NORINTIEMS ĮSIGYTI NETARŠŲ TRANSPORTĄ

  • 3

Gyventojai, atsisakę taršaus automobilio ir įsigiję mažiau taršią transporto priemonę ar visuomeninio transporto metinius bilietus, dviračius ar paspirtukus, gali pasinaudoti finansine parama.

Tam iš viso numatyta skirti 12 mln. eurų. Reikėtų kreiptis į Aplinkos projektų valdymo agentūrą (APVA).

APVA kviečia teikti paraiškas kompensacijoms įsigytiems elektriniams paspirtukams, įprastiems ir elektriniams dviračiams, viešojo transporto metiniams ar kitiems bilietams. Taip pat e.piniginės papildymui viešojo transporto ir dalijimosi paslaugų išlaidoms kompensuoti.

Šioms darnaus judumo priemonėms kompensuoti iš Klimato programos lėšų skirta 8 mln. eurų.

„Lietuva įsipareigojusi tapti klimatui neutralia šalimi. Įgyvendinant šį tikslą, būtina ir transporto sektoriaus transformacija, į kurią turi būti įtraukti visi gyventojai. Finansinė parama – svarbus žingsnis šių tikslų link“, – tvirtino APVA nacionalinių programų departamento direktorius Jonas Balkevičius.

Tikimasi, kad pasinaudojus APVA kvietimu šalyje per metus bus sunaikinta apie 12 000 taršių automobilių.

Tikimasi, kad, pasinaudojus APVA kvietimu, Lietuvoje per metus bus sunaikinta apie 12 000 senų, taršių automobilių ir gyventojai pasirinks draugiškesnes aplinkai judumo priemones.

Prašymus galima teikti iki 2023 m. birželio 1 d. per APVA informacinę sistemą APVIS. Anksčiau pasibaigus priemonei skirtoms lėšoms kvietimas bus stabdomas.

Norintys gauti kompensacinių išmokų gyventojai turi būti sunaikinę savo M1 klasės taršų automobilį ir išregistravę jį iš Lietuvos Respublikos kelių transporto priemonių registro ir įsigiję mažiau taršias judumo priemones ir / arba paslaugas.

Numatyta maksimali 1 000 eurų išmoka vienam pareiškėjui už viešojo transporto (autobusų, troleibusų, geležinkelio) metinius ar kitus bilietus, išskyrus vienkartinius, taip pat už e.piniginės papildymą viešojo transporto paslaugų išlaidoms kompensuoti, už dviračių, elektrinių paspirtukų, lengvųjų automobilių pasidalijimo paslaugų (nuoma, neteikiant vairavimo paslaugos) išlaidas.

Startavo ir kvietimas „Mažiau taršių judumo priemonių fiziniams asmenims skatinimas“, kuriam iš Klimato programos lėšų skirta 4 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

G

Įdomus reikalas ta politika. Kažkas nusprendė, kad tarša yra tik CO2, kita tarša neįdomi. Nu tokiu atveju elektromobilis puiki išeitis. Tačiau įdėjus į ciklą bent keletą dedamųjų, tokių kaip ličio kasimas užteršiantis sunkiai suvokiamus plotus ir anglimis kūrenamos elektrinės, kurios šiuo metu užkurtos pilnu pajėgumu, nes trūksta elektros, tai šis "ekologijos" skatinimas yra labiau iškreipta fantazija ir europietiškas abejingumas supančiai aplinkai. Svarbu ne pas mane, o kad kažkur labai blogai, tai nieko.

Pil.

Tokios kompensacijos skirtos ne visiem,nes žmonės nežino kur kreiptis ir visų reikalavimų kurie taikomi norint gauti ją.Pasiims tas lėšas ir tuos pinigus išsidalins kaip visada, žinote kas.

Anonimas

Klausimas butu. Kaip numatoma riboti oro pateikimas iš Latvijos Lenkijos ar Baltijos jūros? Tikėtina kad klimatas maisysis jei nebus ribojimų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS