Ką reikia žinoti apgadinus automobilį? | kl.lt

KĄ REIKIA ŽINOTI APGADINUS AUTOMOBILĮ?

  • 0

Nutinka eismo įvykis, transporto priemonė nemažai apgadinama. Žinoma, tai ateityje gali sumažinti mašinos vertę, bandant ją parduoti. Ko gali tikėtis nukentėjęs žmogus, be to, kad draudimo įmonė suremontuos automobilį, LNK reportaže pasakojo Transporto priemonių draudikų biuro žalų administravimo departamento direktorius Rimantas Kleinauskas.

– Dar priklauso pakaitinis automobilis, prekinės vertės teikimas. Jei nusprendžiama parduoti automobilį, natūralu, kad po eismo įvykio pinigų suma mažėja.

Prekinės vertės netekimas skaičiuojamas ne visoms transporto priemonėms, o tik lengviesiems automobiliams, sunkvežimiams, kurie yra iki 3,5 tonos keliamosios galios.

Registracijos dokumentuose žymima M1 ir N1. Kitoms transporto priemonėms tas neskaičiuojama. Dar pagrindinis dalykas, ši išmoka mokama tik toms transporto priemonėms, kurios yra ne senesnės nei penki metai. Pasibaigus penkių metų laikotarpiui prekinė vertė neskaičiuojama.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Nuo ko priklauso išmokos dydis?

– Išmokos dydis priklauso nuo transporto priemonės vertės ir sugadintų detalių atitinkamo koeficiento. Liaudiškai pasakius, kad visi suprastų, tai kiekviena detalė teisės aktais yra įvertinama kažkokiu procentu. Jeigu detalė remontuojama, priklausomai nuo remonto sudėtingumo. Koeficientas gali būti 0.1 arba 0.2, 0.3. Jeigu detalė yra keičiama, koeficientas gali būti truputį didesnis.

Dar priklauso dažymas. Nudažyti taip, kaip buvo nudažyta gamykliškai, niekas nesugeba. Vadinasi, dažymas skirsis. Kai sudedami visi koeficientai, jie dauginami iš automobilio vertės. Kad būtų suprantamiau – tarkime, jog automobiliui nubraukiamas visas šonas, pagal apskaičiavimus sugadintas sparnas, dvi durelės ir dar priekinis sparnas. Skaičiuojame koeficientą: 0.1, 0.2, 0.2, 0.1, gaunasi 0.6 ir dar, sakykime, uždažymas, sakykime 0.4. Gaunasi vienas procentas. Dabar viskas priklauso nuo to, kokia yra automobilio vertė. Jeigu tai 100 tūkst. eurų, vienas procentas bus vienoks, jeigu 10 tūkst., vienas procentas bus kitoks.

Labai paprastai skaičiuojama, tai greičiausiai yra pats paprasčiausias žalos nustatymo būdas.

– Lubų čia nėra?

– Ne. Viskas nuo kainos priklauso. Nes ir „VW Golf“ gali būti vakar pirktas, o gali būti ir 4 metų bei 11 mėnesių. Kuo suma ar vertė mažesnė, tuo mažiau prekinės vertės gaus savininkas. Už tuos pačius sugadinimus, už tą patį procentą.

– Kas turėtų informuoti nukentėjusį vairuotoją apie tai, kad jam priklauso tokia išmoka?

– Praktiškai tą padaryti turėtų draudikas, papasakoti viską, kas priklauso automobilio savininkui. Kad jam priklauso remontas, pakaitinis automobilis, prekinės vertės netekimas ir taip toliau. Bet, kaip taisyklė, ir teismuose būna, kad jei kažko neprašo, tai ir nepriteisia.

GALERIJA

  • Ką reikia žinoti apgadinus automobilį?
E. Ovčarenkos/BNS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS