Laukiniai gyvūnai sėja nuostolius keliuose | kl.lt

LAUKINIAI GYVŪNAI SĖJA NUOSTOLIUS KELIUOSE

  • 13

Susidūrus su laukiniais gyvūnais kelyje, padariniai būna skaudūs – stipriai apgadinamos transporto priemonės, žūsta gyvūnai ar net žmonės. Antroje rugsėjo pusėje prasideda laukinių žvėrių poravimosi metas, todėl gyvūnai turi mažiau baimės, dažniau išbėga į kelią.

Atvejų sparčiai daugėja

Prasidėjus rudeniui vairuotojai raginami būti itin atidūs kelyje, nes temti pradeda vis anksčiau, rudenėjant prastėja matomumas, į kelius dažniau nei vasarą išbėga laukiniai žvėrys. „Lietuvos draudimo“ duomenys kelia nerimą – šiemet jau išmokėta daugiau nei 2,7 mln. eurų šio tipo žaloms padengti ir tai beveik siekia per visus praėjusius metus išmokėtą sumą.

„Šiais metais fiksuojame kur kas daugiau transporto priemonių susidūrimų su žvėrimis. Nuo šių metų pradžios vairuotojams jau išmokėjome daugiau nei 2,7 mln. eurų nuostoliams padengti. Ši suma yra 63 proc. didesnė nei tuo pačiu laikotarpiu pernai, kai išmokėta kiek daugiau nei 1,6 mln. eurų. Daugiausia nelaimių įvyksta būtent rugsėjo antroje pusėje, spalio ir lapkričio mėnesiais“, – sakė Artūras Juodeikis.

„Lietuvos draudimo“ Žalų departamento vadovo duomenimis, šiais metais jau fiksuota beveik 1,2 tūkst. susidūrimų su gyvūnais keliuose, ir tai yra 43 proc. daugiau susidūrimų nei pernai per tą patį laikotarpį.

Neapsaugoti ir miestiečiai

Anot eksperto, yra mitas, kad miesto gyventojams tokios nelaimės negresia, tačiau šiemet vien Vilniaus mieste fiksuotas 41 susidūrimas su gyvūnais, o Kauno mieste – 20 tokių atvejų.

„Laimė, jei gyvūnas stovi šalia gatvės arba kelkraštyje, tokiu atveju dažnai dar galima spėti sustabdyti automobilį. Tačiau jei žvėris tiesiog staiga išbėga į kelią – jį pastebėti ir sustoti galimybių yra labai nedaug“, – perspėjo pašnekovas.

Rugsėjo–lapkričio mėnesiais į kelius išbėga daugiausia stambieji žvėrys, t. y. šernai, briedžiai ir stirnos.

„Didžiausių nuostolių paprastai sukelia susidūrimas su briedžiu – tai prilygsta susidūrimui su sunkiasvore transporto priemone. Šiemet susidūrimo su briedžiu vidutinė išmoka viršija 6,4 tūkst. eurų. Dažniausia susidūrimų įvyksta su stirnomis, jų vidutinė išmoka šiemet siekia 2,5 tūkst. eurų“, – skaičiavo A. Juodeikis.

Prašo atidumo

Brangūs susidūrimai ir su šernais, vidutinė tokių susidūrimų išmoka šiemet viršija 5,5 tūkst. eurų.

„Stirnų dažnai galima sutikti pamiškėse, laukuose, pievose prieš saulėtekį arba apie 20 val. vakaro. Jei pastebite vieną stirną, labai didelė tikimybė, kad jų bus ir daugiau, nes šie žvėrys ganosi grupelėmis, todėl reikėtų sulėtinti greitį toje vietoje ir būti atidiems“, – patarė A. Juodeikis.

Rudenį vairuoti sudėtingiau, nes vis anksčiau temsta, netrūksta lietaus, todėl žvėris pamatyti dar sunkiau nei pavasarį ar vasarą.

„Sudėtingiausia pastebėti briedžius, nes jie yra tamsūs, su jais dažniausiai susiduriama apie 22 val. vakaro, kai jau tamsu. Taip pat jų ilgos kojos, todėl akys apšviečiamos labai vėlai. Briedžiai yra sunkūs žvėrys ilgomis kojomis, kurios po smūgio virsta į priekinį stiklą, todėl žmonės būna itin stipriai sužalojami arba net žūsta“, – aiškino pašnekovas.

Laikytis saugaus atstumo nuo kitų eismo dalyvių, didesnį dėmesį skirti toms teritorijoms, kuriose kelio ženklais perspėjama apie laukinius žvėris, – tokie yra specialistų patarimai.

„Susidūrimų su žvėrimis netrūksta visus metus, tačiau ateinantys pora rudens mėnesių reikalauja išskirtinio vairuotojų dėmesio. Jei vis dėlto nelaimės nepavyko išvengti, pirmiausia pasirūpinkite savo ir keleivių saugumu. Praneškite policijai ir savo draudimo bendrovei apie eismo įvykį, patys nebandykite patraukti sužaloto gyvūno nuo kelio. Svarbu paženklinti važiuojamąją kelio dalį, kad kiti vairuotojai neužvažiuotų ant sužeisto žvėries“, – patarė A. Juodeikis.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

pastatykite tvoras

kaip visame civilizuotame pasaulyje ir problemos neliks. Vakarų Europoje pilna miškų ir autostradų, o ar matėte nors vieną be tvorų nuo miško ir specialių gyvūnų perėjų? Gal užtenka mums būti laukiniais.

Jonas

Baudas neužmirškit išrašyti briedžiams.

Anonimas

Joooo, ..... ne tik seja bet ir sika keliuose.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS