Prieššventinės kelionės: važiuoja dovanų, o parveža nuostolių | kl.lt

PRIEŠŠVENTINĖS KELIONĖS: VAŽIUOJA DOVANŲ, O PARVEŽA NUOSTOLIŲ

  • 5

Iki didžiųjų metų švenčių likus vos keletui dienų, gyventojai skuba pirkti dovanas ir ruoštis kalėdinei užstalei. Prekybos centruose šurmuliuoja pirkėjų minios, o automobilių aikštelėse vairuotojus pasitinka grūstys. Drauge didėja ir avarijų tikimybė.

Milijoninės žalos

Įvairiose automobilių stovėjimo aikštelėse, įskaitant ir prekybos centrus, apgadintų automobilių nuostoliai Lietuvoje šiemet jau siekia dešimtis milijonų eurų. Ekspertai dalijasi keletu patarimų, kuriuos vairuotojams vertėtų prisiminti ne tik chaotišku prieššventiniu laikotarpiu.

Pasak „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento vadovo Artūro Juodeikio, įsibėgėjus dovanų pirkimo karštinei prekybos centrų automobilių aikštelės tampa it suerzintas bičių avilys. Nors dažniausiai jose įvyksta smulkių eismo įvykių, tokios situacijos vis tiek pareikalauja papildomų išlaidų ir sugaišina nemažai žmonių laiko.

„Prekybos centrų, visuomeninių įstaigų, daugiabučių namų aikštelėse avarijos paprastai įvyksta parkuojant automobilį. Taip pat susiduriama važiuojant atbulomis, netrūksta ir durelėmis nudaužytų kėbulo šonų“, – vardijo A. Juodeikis.

Jo skaičiavimu, tokių nuostolių vidutinė suma viršija 800 eurų. Pernai per vienuolika mėnesių vien „Lietuvos draudimas“ išmokėjo daugiau nei 7,3 mln. eurų nuostoliams padengti. Šiemet per tą patį laikotarpį nuostolių sumos jau viršijo 8,6 mln. eurų.

Statistika liudija, kad nelaimių automobilių stovėjimo aikštelėse ypač padaugėja gruodį. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Raštelis neapsaugos

Anot eksperto, per tokius susidūrimus dažniausiai pažeidžiamas automobilio dažų sluoksnis, įlenkiamas ar kitaip apgadinamas sparnas, durelės.

„Prisidaryti bėdų įmanoma net tada, jei abi transporto priemonės nejuda. Pavyzdžiui, atidarant dureles įlenkiamas ar subraižomas kito automobilio kėbulas. Tai jau yra eismo įvykis. Tokiu atveju pildoma įprasta eismo įvykio deklaracija, o padaryta žala atlyginama pagal privalomąjį transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimą“, – aiškino specialistas.

Draudimo bendrovės atstovas perspėjo, kad, apgadinus svetimą automobilį, jokiu būdu negalima pasišalinti iš įvykio vietos, kad būtų išvengta rimtų padarinių. Vis dėlto pasitaiko tokių atvejų, kai transporto priemonė randama apgadinta, o kaltininkas dingęs. Tokiu atveju padeda kasko draudimas, atlyginantis kliento patirtą žalą. Pastebėjus automobiliui padarytą žalą, svarbiausia yra užfiksuoti įvykį, nufotografuoti nuostolius ir kreiptis į savo draudimo bendrovę.

Pašnekovas priminė, kad dauguma aikštelių prie prekybos centrų yra filmuojamos, netrūksta ir liudininkų, todėl kaltininkai atsakomybės išvengia retai. Anot jo, nukentėjusiam asmeniui paliktas raštelis taip pat nėra išeitis, nes tai nesušvelnina pažeidimo ir nepadeda išvengti administracinės atsakomybės.

Skubėkite lėtai

Statistika liudija, kad nelaimių automobilių stovėjimo aikštelėse ypač padaugėja gruodį. Mat žmonės prieššventiniu laikotarpiu labiau skuba, yra išsiblaškę, rankose dažnai turi daug pirkinių.

Statistika liudija, kad nelaimių automobilių stovėjimo aikštelėse ypač padaugėja gruodį.

„Atidarant automobilio dureles užtenka stipresnio vėjo gūsio ar per skubėjimą padaryto neatsargaus judesio, kad apgadintumėte kitą transporto priemonę. Todėl, net jei labai skubate, atkreipkite dėmesį į aplink esančias kliūtis. Jei esate su vaikais, jiems taip pat priminkite, kad elgtųsi atsargiai ir atidžiai, – patarė draudimo ekspertas. – Jei matote, kad išlipti iš automobilio bus sudėtinga, pirmiau išlaipinkite keleivius, o tik tada pastatykite transporto priemonę. Tai sumažins nelaimingų nutikimų tikimybę.“

Pasak A. Juodeikio, statant automobilį reikėtų įvertinti, kiek vietos palikta jums ir kiek jos paliksite kitam vairuotojui.

„Po apsipirkimo išvykdami iš stovėjimo vietos ar aikštelės taip pat būkite budresni, nepamirškite elementarių Kelių eismo taisyklių, ypač važiuodami atbuline eiga ar atlikdami posūkio manevrą. Nebandykite gudrauti, užlįsti, geriau praleiskite skubantį kolegą – paslaugumo šiuo metu reikia kiekvienam. Ypač, kai žiemą stabdymo kelias ilgesnis, o matomumas – prastesnis“, – patarimais dalijosi pašnekovas.

GALERIJA

  • Prieššventinės kelionės: važiuoja dovanų, o parveža nuostolių
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kad

Lietuvoje visos verslo imones bujoja "is nuostoliu". Ypac vezeju! Uztai pelno mokescio - nei buvo,nei bus! Yra,kur 30 metu taip! Tik parkai nuo keliu vilkiku iki keliu simtu isaugo is tu "nuostoliu"...

atsargiai

Privažiavo budulių pilnas miestas. Saugokitės, kerta ištisines, nepajuda iš vietos ir tt. Haosas

O kas

gi vaziuoja? Ogi - spekuliantai! Likusieji dirba ir nera kada gastroliuoti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS