Savininko deklaravimo kodas: procesas gali būti sklandesnis | kl.lt

SAVININKO DEKLARAVIMO KODAS: PROCESAS GALI BŪTI SKLANDESNIS

Nauja transporto priemonių savininkų apskaitos sistema startavo gegužės 1-ąją ir, "Regitros" duomenimis, per mažiau nei du mėnesius Savininko deklaravimo kodų (SDK) išduota jau 133,6 tūkst., o vien elektroninėje erdvėje – 87,7 tūkst., arba arti 66 proc.

Pirmiausia – deklaracija

"Regitra" primena, kad Lietuvoje galima parduoti tik tas transporto priemones, kurios turi SDK.

Sudarius sandorį, dar prieš naujajam savininkui registruojant transporto priemonę savo vardu, būtina deklaruoti nuosavybės pasikeitimą. Tai turi padaryti ir pirkėjas, ir pardavėjas, kuriems bendrai skaičiuojamos penkios darbo dienos šiai procedūrai atlikti.

Pirmas į "Regitrą" turi kreiptis pirkėjas ir pateikti transporto priemonės įgijimo deklaraciją, tuomet, patikrinus duomenis, ją turi patvirtinti pardavėjas.

Tai padarius, naujajam transporto priemonės savininkui suteikiamas naujas SDK, su kuriuo jau galima kreiptis dėl transporto priemonės registracijos.

Internetu ir nemokamai

Pateikti įgijimo deklaraciją ir gauti SDK galima tiesiog internetu nemokamai.

Pirmas į „Regitrą“ turi kreiptis pirkėjas ir pateikti transporto priemonės įgijimo deklaraciją.

Praėjus beveik dviem mėnesiams po naujovių įsigaliojimo, pastebėta, kad šis kodas ne visada gali būti suteikiamas sklandžiai dėl neteisingai nurodytų duomenų.

Viena dažniausiai pasitaikančių situacijų – kai, teikiant įgijimo deklaraciją, pasirenkama, kad transporto priemonė neturi galiojančio SDK, nors iš tikrųjų kodas jau yra suteiktas. Todėl perkantiems transporto priemonę rekomenduojama pardavėjo reikalauti pateikti SDK ir patikrinti, ar jis tikrai yra galiojantis. Tai galima padaryti internetu.

Kodą patariama įrašyti ir į pirkimo–pardavimo sutartį. Taip bus apsaugoti pirkėjo interesai, nes jis bus užtikrintas, kad transporto priemonę įsigijo iš tikrojo savininko ir, jei vėliau paaiškėtų, kad automobilis turi trūkumų, žinos, į ką kreiptis, ir galės reikalauti kompensacijos.

Tikrinkime duomenis

Pasitaiko atvejų, kai nurodomi neteisingi pardavėjo duomenys, todėl itin svarbu įsitikinti, ar transporto priemonė tikrai perkama iš tikrojo savininko ir pasitikrinti, ar pirkimo–pardavimo sutartyje nurodyti teisingi duomenys.

Pavyzdžiui, galima pardavėjo paprašyti parodyti savo asmens dokumentą ir patikrinti jame nurodytus duomenis su esančiais sutartyje.

Išskirtinio dėmesio ir atidumo reikia įvedant ir transporto priemonės identifikavimo numerį (VIN). Svarbu nepraleisti ar nesumaišyti skaičių ir raidžių.

Neretai deklaracijos teikiamos fizinio asmens vardu, nors iš tikrųjų pirkėjas yra juridinis asmuo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS