Vaistinėlių atnaujinimas: nemažai vairuotojų piktinasi, kad tai – pinigų plovimas | kl.lt

VAISTINĖLIŲ ATNAUJINIMAS: NEMAŽAI VAIRUOTOJŲ PIKTINASI, KAD TAI – PINIGŲ PLOVIMAS

  • 72

Vaistininkė rodo, kas kartosis ir kas naujo vaistinėlėje, kurią privalės turėti kiekvienas vairuotojas be išimties. Ji sako, kad naujoji dešimtkart geresnė už senąją. Tačiau nemažai vairuotojų piktinasi, kad tai – pinigų plovimas. Apie tai ir kitas laukiančias naujoves – LNK reportaže.

„Jeigu mes važiuojame automobiliu, kartu yra svetimų žmonių, klausimas, ar mes ryžtumėmės daryti dirbtinį kvėpavimą, kai burnoje yra gleivių ar kažkokių putų, – kalbėjo „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Zita Janušauskienė. – Dabar tai yra visiška naujovė – gaivinimo kaukė. Man ji labai patinka. Taip pat naujojoje vaistinėlėje – daugybė tvarsčių, šildomosios ir šaldomosios antklodės“.

Speciali antklodė skirta specialiai nukentėjusiajam paguldyti ar apkloti. Ją išvydusieji kai kurie nustemba, klausia, gal čia koks kostiumas. Daugelis nežino, kas tai yra ir turniketas, kuris bus privalomas naujoje vaistinėlėje.

„Žinoma, nežinau, kas tas skubios medicinos pagalbos turniketas“, – atsakė vaistinėje kalbinta moteris.

Taip pat apie turniketą nebuvo girdėjęs ir kitas jaunas pašnekovas. Turniketas skirtas stipriam kraujavimui galūnėse stabdyti. Be jo ir gaivinimo kaukės, į naują komplektaciją įtraukti spaudžiamasis tvarstis ir ledo maišeliai.

„Nesąmonė, tos vaistinėlės yra visiška nesąmonė, – piktinosi pašnekovė. – Pinigų plovimas ir tiek.“

Ne išeitis, kad nusipirkai ir turi. Reikia mokėti dar ir naudotis tomis priemonėmis.

Neteisingai uždėtas turniketas gali ir pabloginti situaciją. Per silpai užveržtas – ne tik nesustabdyti kraujavimo, bet, priešingai, jį suaktyvinti. Vieniems tai – nauji dalykai, kiti sunkiai tvardo pyktį.

„Na, ir ką – aš dabar suteiksiu pirmą pagalbą?! Aš prie nukentėjusiojo tikrai neisiu, aš iškart iškviesiu greitąją pagalbą. Nes jeigu pati suteikdama pagalbą aš pakenksiu kitam, tai, kaip yra Amerikoje, už tai tu sėsi į kalėjimą“.

Nors moteris vairuoja jau keliasdešimt metų, naujos vaistinėlės pirkti net nežada. Klausimas, kaip tuomet pereis patikrą?

„Skolinsiuosi iš kitų, iš kaimynų, – sakė pasipiktinusi moteris. – Tai labai brangus daiktas ir visiškai tuščias reikalas.“

„Ne išeitis, kad nusipirkai ir turi. Reikia mokėti dar ir naudotis tomis priemonėmis“, – kalbėjo kitas vaistinėje užkalbintas pašnekovas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Laiko išmokti ir įsigyti atnaujintą vaistinėlę dar yra. Ministerija nusprendė terminus pratęsti ne iki sausio 1-osios, o iki kitų metų liepos.

„Ukrainoje karo metu buvo susprogdinta turniketų gamykla, – aiškino Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Viktorija Buzytė. – Todėl jaučiamas jų trūkumas.“

„Mes skaičiuojame, kad nuo pavasario, kai jau turėjome vaistinėlių, jų buvo įsigyta apie penkis tūkstančius, – sakė „Eurovaistinės“ atstovė Rolanda Lipnevičiūtė. – Šiuo metu vaistinėlių neturime, bet jos vaistines turėtų pasiekti kitos savaitės pradžioje.“

Nors jų terminas pratęstas, panašu, vairuotojai lauks paskutinių mėnesių arba iš tiesų dalinsis su kaimynais ir keliasdešimt eurų nemokės.

„Didelio susidomėjimo kol kas nėra. Turniketas kainuoja apie 10 eurų, visa vaistinėlė nuo 30 iki 40 eurų“, – sakė „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas.

„Poreikis atnaujinti pirmosios pagalbos rinkinį kilo dėl to, kad jo sudėtis buvo neperžiūrėta aštuoniolika metų“, – reporterei sakė V. Buzytė.

Ministerija primena, kad vaistinėlę reikia atnaujinti kas penkerius metus. O vaistininkai ir atnaujintame komplekte turėtų daug ką pridėti nuo savęs.

„Manau, kad adrenalino visai gerai būtų turėti, amoniako, kuris yra sena patikrinta priemonė žmogui gaivinti“, – kalbėjo vaistininkė Zita Janušauskienė.

Be atnaujintos vaistinėlės vairuotojų laukia ir dar viena naujiena.

„Sveikatos apsaugos ministerija svarsto klausimą, ar nereikėtų rengti kartotinių pirmos pagalbos mokymų vairuotojams kartą per penkerius metus“, – sakė V. Buzytė.

Ministerijos pozicija tokia – vairuotojams išklausyti pirmos pagalbos kursą tik vieną kartą gyvenime neužtenka.

Rašyti komentarą
Komentarai (72)

Gal

Manau, kad cia tyliai ruosia zmones karui...

Tauras

Niekur nera tikio dalyko

Kazas

O kokia situacija su vaistinelem,pirma pagalba,gesintuvais voketijoi,anglijoi,prancūzijoi.gal kas zinot,pakomentuokit.ar cia tik mus ,lietuvius,visus gydytojais nori padaryt.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS