Kompozitorius A. Šenderovas išlydėtas anapilin | kl.lt

KOMPOZITORIUS A. ŠENDEROVAS IŠLYDĖTAS ANAPILIN

  • 0

Penktadienį su šią savaitę JAV mirusiu kompozitoriumi Anatolijumi Šenderovu atsisveikino artimieji, kolegos ir jo talento gerbėjai. Kūrėjas išlydėtas amžinojo poilsio.

Atsisveikinti su velioniu į Sudervės kapinių patalpas atėjo kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, dainininkė Judita Leitaitė, Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro direktorius Jonas Sakalauskas ir kiti kultūros pasaulyje žinomi žmonės.

Kompozitoriaus duktė Žaneta Brandt BNS teigė, kad tėvo išėjimas buvo netikėtas, jis turėjo ateities planų, aktyviai planavo 75-mečio koncertą.

„Tai buvo netikėta mirtis. Jis planavo savo 75 metų jubiliejų, koncertą, buvo sudaryta programa“, – ketvirtadienį BNS sakė Ž. Brandt.

73 metų A. Šenderovas mirė pirmadienį JAV, Naujajame Džersyje, viešėdamas pas dukrą.

Nacionalinės premijos laureato A. Šenderovo palaikai ketvirtadienį pargabenti  iš JAV. Penktadienį jis laidojamas Sudervės žydų kapinėse Vilniuje.

1945 metais Rusijoje gimęs A. Šenderovas 1967 metais baigė Lietuvos konservatoriją. Žydų kilmės kompozitoriaus kūriniai atlikti dešimtyse tarptautinių muzikos festivalių, žymiose pasaulio koncertų salėse visuose pasaulio žemynuose.

Fotobanko nuotr.

Kompozitorius 1997 metais buvo apdovanotas Lietuvos nacionaline premija. A. Šenderovo nuopelnai kultūrai ir valstybei buvo įvertinti Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi, taip pat ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi bei daugybe premijų tarptautiniuose konkursuose.

„Muzika buvo užkoduota A. Šenderovo asmenybėje. Talentingas kompozitorius buvo visą gyvenimą ištikimas savo pašaukimui ir siekė savo kūryba priartinti muziką prie kiekvieno žmogaus. To mokė ir jaunuosius muzikos kūrėjus, dosniai dalindamasis su jais meistriškumo paslaptimis“, – teigė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Kolegos pasakojo, kad A. Šenderovas buvo emocionalus kūrėjas, atsigręžęs į savo šaknis.

„Anatoloijaus muzika iš pradžių buvo labai konstruktyvi ir jam net būdavo priekaištaujama, kad muzika labai jau sudėtinga. Vėliau jis pirmą kartą išvyko į Izraelį ir grįžo su labai stipriu šaknų pajutimu“, – BNS antradienį sakė kompozitorė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė.

Pasak jos, savo pavyzdžiu A. Šenderovas įkvėpė ir kitus kūrėjus ieškoti tautinių, etninių šaknų. „Jo kūryba yra geriausias visomis žodžio prasmėmis emocijų, etninės kultūros puoselėjimas: tai nėra citatos, tai yra išjautimas. Šiandien mes nerasime atlikėjo, kuris nenorėtų švęsti savo kūrybinės veiklos sukakties be Šenderovo premjeros“, – sakė Žigaitytė-Nekrošienė.

„Laisvas tikslumas – taip galima pavadinti jo kūrybą“, – pridūrė ji.

A. Šenderovo kūryboje labai svarbios buvo žydų likimo, Vilniaus geto, žydų bendruomenės temos.

A. Šenderovas buvo vienas pirmojo tarptautinio profesionaliosios žydų muzikos festivalio Vilniuje iniciatorių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS