Baltijos baleto teatro naujajame sezone – per Lietuvą keliaujantys šiuolaikiniai baleto spektakliai | kl.lt

BALTIJOS BALETO TEATRO NAUJAJAME SEZONE – PER LIETUVĄ KELIAUJANTYS ŠIUOLAIKINIAI BALETO SPEKTAKLIAI

  • 0

Baltijos baleto teatro (BBT) sezono pradžia intensyvi. Pasirodymų gausa išsiskiriančiame repertuare apie penkiolika spektaklių rodymų per keletą mėnesių. Didžioji dalis jų suplanuoti atokiau nuo sostinės nutolusiuose Lietuvos miestuose: Telšiuose, Marijampolėje, Anykščiuose, Rokiškyje, Mažeikiuose, Raseiniai.

Pastebimas suaktyvėjimas

BBT teatro įkūrėja režisierė Marija Simona Šimulynaitė sako, kad šaltuoju metų laikotarpiu kultūrinis gyvenimas dar labiau įkaista. Šiemet tai ypač pastebima. Kiekvieną savaitgalį vyksta krūvos premjerų, teatro pasirodymų.

„Toks suaktyvėjimas nieko neturėtų stebinti. Pernai dėl pandemijos kultūrinis gyvenimas buvo kone sustojęs, todėl šiemet naujajame sezone matome pasipylusias premjeras ir intensyvų renginių tvarkaraštį. Mes taip pat parengėme publikos mylimiausių pasirodymų maratoną. Nekėlėme jokių sezono atidarymo švenčių, puolėme dirbti, gastroliuoti, rodyti savo pastatymus baleto išsiilgusiems žmonėms, kol šiuo metu situacija yra tam palanki“, – sako M. S. Šimulynaitė.

Choreografė priduria, kad visiems norintiems mokytis baleto taip pat turi gerų žinių. BBT studijoje visą rudenį renkamos vaikų ir suaugusių grupės. Pamokos vyksta ir individualiai.

Teatro nuotr.

Šokio, vaizdo ir muzikos sintezė

Pirmieji naujojo BBT sezono baleto spektakliai jau pradėti rodyti rugpjūčio pabaigoje. Startuota Telšiuose vykusiame profesionalaus šokio festivalyje „ŠOK‘as“ su kameriniu baleto spektakliu „Vienatvės armija“. Režisierė M. S. Šimulynaitė pabrėžia, kad tai vienintelis jų repertuare šokio pastatymas, kuriame pirmą kartą panaudotos holograminės videoinstaliacijos. Jų autorius –  videomenininkas iš Minsko Denis Astah.

„Visada turiu siekį nustebinti žiūrovą, net jei jis mato pasirodymą ne pirmą kartą. Todėl daug eksperimentuojame, ieškome įvairių formų ir spalvų savo baleto spektakliams. Bene ryškiausiai žiūrovai tuo įsitikino ir dar ne kartą šį sezoną išvys premjerą „Vienatvės armija“. Pastarajame susipina šokis, elektroninė muzika bei įspūdingos holograminės videoinstaliacijos“, – pasakoja choreografė.

Profesionalaus meno pasirodymai ne tik Vilniuje

Didžiausia renginių koncentracija yra Vilniuje bei dar keliuose Lietuvos miestuose. M. S. Šimulynaitės įsitikinimu, profesionalaus meno sklaida ypač svarbi regionuose.

Teatro nuotr.

„Kultūra yra įgali keisti visuomenę, ją edukuoti, todėl naujajame sezone pirmiausiai nusprendėme vykti į mažesnius Lietuvos miestelius, o vėliau sugrįžti į sostinę. Smagu, kad savo repertuare turime pasirodymų, tinkamų visoms amžių grupėms: nuo vaikų iki garbaus amžiaus ponios ar senjoro. Atsižvelgiame ir į tai, kad regionų auditorija labai retai turi galimybę pamatyti baletą. Mus visur priima su džiaugsmu, nes mažųjų regionų auditorija nėra mačiusi tokio lygio profesionalių baleto spektaklių“, – džiaugiasi choreografė.

BBT naujajame sezone žiūrovai išvys šiuos šiuolaikinio baleto spektaklius: „Kitas pasaulis“ (pagal „Depeche Mode“ muziką), Nacionalinį baletą „Vaivos juosta“ (pagal Vlado Jakubėno muziką), dramos šokio spektaklį „Mindaugas“ (Justinas Marcinkevičius), „Vienatvės armija“ kamerinį baleto spektaklį pagal elektroninę muziką ir nuotaikingą pasirodymą skirtą patiems mažiausiems – „Saldainių fėjos“ (pagal Nino Rota muziką).

Artimiausių spektaklių datos: „Saldainių fėjos“ – rugsėjo 23 d. Mažeikiuose, spalio 6 d. Telšiuose, spalio 19 d. Marijampolėje, lapkričio 3 d. Rokiškyje. Baletas „Kitas pasaulis“ – spalio 5 d. Marijampolėje, spalio 10 d. Telšiuose, spalio 18 d. Mažeikiuose, lapkričio 16 d. Rokiškyje.

GALERIJA

  • Baltijos baleto teatro naujajame sezone – per Lietuvą keliaujantys šiuolaikiniai baleto spektakliai
  • Baltijos baleto teatro naujajame sezone – per Lietuvą keliaujantys šiuolaikiniai baleto spektakliai
  • Baltijos baleto teatro naujajame sezone – per Lietuvą keliaujantys šiuolaikiniai baleto spektakliai
Teatro nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS