Bus pristatyta knyga apie Gedimino kalne rastų sukilėlių istoriją | kl.lt

BUS PRISTATYTA KNYGA APIE GEDIMINO KALNE RASTŲ SUKILĖLIŲ ISTORIJĄ

  • 0

Ketvirtadienį, likus savaitei iki Vilniuje, Gedimino kalne, rastų sukilėlių valstybinių laidotuvių, Lietuvos nacionalinis muziejus pristatys naują muziejaus išleistą knygą „1863–1864 metų sukilėlių kelias į mirtį ir atgimimą“.

Dviejų šimtų puslapių knyga – tai kolektyvinė monografija, kurioje, remiantis archyviniais šaltiniais, pirmą kartą išsamiai papasakotos Gedimino kalne rastų sukilėlių biografijos ir dramatiškų įvykių, nutikusių 1863–1864 m. Lukiškių aikštėje, istorija. Ją pratęsia pasakojimas apie kapaviečių radimo vietą, archeologinius tyrimus ir palaikų identifikaciją.

„Lietuvos nacionalinis muziejus, kurio archeologai surado 20-ties sukilėlių palaikus ant Gedimino kalno, per trejus metus tapo tarpdisciplininių tyrimų centru, sujungusiu skirtingų sričių specialistus. Dabar tyrimai įgauna fizinę formą. Neseniai muziejus pristatė pirmą kartą į lietuvių kalbą išverstus Apolonijos Dalevskytės „Atsiminimus“, iš spaustuvės atkeliauja ši kolektyvinė monografija, o likus porai dienų iki valstybių sukilėlių laidotuvių, visuomenę pakviesime į naują, su šia tema susijusią parodą“, – teigia Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė dr. Rūta Kačkutė.

Knygą sudaro dvi dalys. Pirmojoje – „Kelias į mirtį“ – pateikiamos sukilėlių, nužudytų Lukiškių aikštėje, biografijos, aprašoma jų suėmimo, tardymo ir teismo istorija. Istorikų archyvuose surinkta ir patraukliai išdėstyta medžiaga atskleidžia Rusijos imperijos represinės mašinos užkulisius, sukilimo dalyvių išaiškinimo, išdavysčių, įskundimų ir pasmerkimo mirčiai peripetijas.

Monografijos sudarytoja ir tekstų autorė istorikė Tamara Bairašauskaitė teigia, kad knygoje kuriamas pasakojimas nėra vien sukilėlių gyvenimo aprašymas.

„Drauge su jais į valdžios akiratį pateko daugiau žmonių, dalyvavusių sukilime, taip pat nuteistų ir ištremtų. Šie žmonės yra neatsiejami pasakojimo dalyviai. Autoriams buvo svarbu įvardyti ir sukilėlių persekiotojus, teisėjus bei egzekutorius“, – sakė T. Bairašauskaitė.

Antroji knygos dalis „Kelias į atgimimą“ skirta pristatyti vietai, kurioje buvo užkasti nužudytieji sukilėliai, aptariamos jų radimo aplinkybės ir palaikų identifikacija, atliktas carinės Vilniaus tvirtovės kartografijos ir politinių kalinių kalėjimo tyrimas.

Atrastų palaikų identifikavimo darbas vyko kartu su Lukiškių aikštėje žuvusių asmenų fotografijų paieškomis, domėtasi genealogija ir giminystės ryšiais su iki šiol gyvenančiais sukilėlių šeimų palikuonimis bei giminių kapavietėmis Lietuvoje, Lenkijoje ir Baltarusijoje.

Knygos pristatyme lapkričio 14 d. muziejaus salėje dalyvaus: knygos autoriai istorikės prof., habil. dr. Tamara Bairašauskaitė, dr. Olga Mastianica-Stankevič ir Daiva Milinkevičiūtė, dailės istorikė dr. Birutė Rūta Vitkauskienė, archeologai Gytis Grižas, Arūnas Kalėjus, Vytenis Podėnas ir Valdas Steponaitis, dr. Žydrūnė Miliauskienė, antropologijos specialistai prof. dr. Rimantas Jankauskas, dr. Justina Kozakaitė, Valstybinės teismo medicinos tarnybos specialistai Giedrius Kisielius, Jūratė Jankauskienė.

Sukilėlių laidotuvių išvakarėse, lapkričio 21 d., trejus metus trukusius tyrimus vainikuos nauja Lietuvos nacionalinio muziejaus atidaroma paroda „Pažadinti: Gedimino kalne rastų sukilėlių istorija“, veiksianti iki 2020 m. gegužės 31 d.

GALERIJA

  • Bus pristatyta knyga apie Gedimino kalne rastų sukilėlių istoriją
  • Bus pristatyta knyga apie Gedimino kalne rastų sukilėlių istoriją
  • Bus pristatyta knyga apie Gedimino kalne rastų sukilėlių istoriją
Lietuvos nacionalinio muziejaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS