Dvidešimtoji Vilniaus knygų mugė kvies stebėti literatūrines dvikovas | kl.lt

DVIDEŠIMTOJI VILNIAUS KNYGŲ MUGĖ KVIES STEBĖTI LITERATŪRINES DVIKOVAS

Jubiliejinė 20-oji Vilniaus knygų mugė kvies į beveik 550 renginių, šiųmetinė naujovė – literatūrinės dvikovos, kuriose susikaus kūrėjai ir kritikai.

Po daugiau nei savaitės vyksiantis didžiausias literatūrai, muzikai, kultūrinėms diskusijoms skirtas renginys šiemet žada  200 susitikimų leidyklų stenduose su autoriais, 18 renginių erdvių penkiose salėse, per 50 svečių iš užsienio.

Lietuvos kultūros instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė teigia, kad geriausiai mugę apibūdina tradicijų ir atradimų kryptis.

„Tai turbūt nusako mugės, kultūrinės programos esmę, kad tarsi formatas ir žinomas, žinai, ką rasi mugėje, ko tikėtis, kartu kasmet laukia naujienos“, – spaudos konferencijoje sakė ji.

Tradiciškai mugėje veiks diskusijų klubas, penkios jų bus skirtos aptarti literatūros žanrams – nuo žemininkų kartos kūrybos iki kaimyninių šalių nacionalinės literatūros. Tarp diskusijų – dvigubos pilietybės klausimas, taip pat dalies visuomenės reakcijų vėl sulaukusi Mariaus Ivaškevičiaus knyga „Žali“.

„Mugė negali nereaguoti į aktualijas ir tai yra proga pakalbėti apie kūrėjo laisvę ir atsakomybę, kur tos ribos yra“, – sakė A. Žilinskienė.

Mugė negali nereaguoti į aktualijas ir tai yra proga pakalbėti apie kūrėjo laisvę ir atsakomybę, kur tos ribos yra.

Šiųmetinė naujovė – trumpų literatūrinių dvikovų turnyras – vadinamieji „Šortai“.

„Literatūrinės dvikovos geros tuo, kad niekas nežūva, o tikimės gero rezultato, kad per 15 minučių autorius ir jo kritikas turės maksimaliai atskleisti tos knygos, apie kurią kalbama, privalumus“, – kalbėjo Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto vadovas Gytis Vaškelis.

Jau penkeri metai mugėje veikia ir muzikos salė, nuo 2011-ųjų – knygos kino salė. Jos programa šiemet paremta Alfonso Nykos Nyliūno, Astridos Lindgren, Danilo Charmso ir kitų rašytojų portretais.

Taip pat tęsiamas pernai startavęs renginys „Susitikimai. Autoriai skaito savo knygas“, kuriame kūrėjai 15 minučių patys skaitys savo knygų ištraukas.

Rašytojų kampas šiemet bus dedikuotas neseniai mirusiam režisieriui Eimuntui Nekrošiui.

Lietuvos leidėjų asociacijos vadovė Rūta Elijošaitytė, pristatydama susitikimus su užsienio svečiais, teigė, kad šiemet dėmesys bus skiriamas Lietuvos kaimynams: Nora Ikstena iš Latvijos pristatys knygą „Motinos pienas“, Europos Sąjungos literatūros premijos laureatas latvis Janis Jonevas atvyks su knyga „Jelgava 94“. Taip pat mugėje lankysis Lenkijos rašytojas Tadeuszas Bujnickis (Tadeušas Buinickis), Reinas Raudas iš Estijos, Felixas Ack svečių – ir Nyderlandų rašytojas Hermanas Kochas, vokietis Hansas Ulrichas-Treichelis (Hansas Ulrichas-Traichelis), norvegas  Roy'us Jacobsenas (Rojus Jakobsenas) ir kiti.

Į mugę taip pat atvyksta ir erdvinių knygų kūrėjai prancūzė Marion Bataille (Marion Batai) bei japonas Katsumi Komagata su sutuoktine Michiko. Jie iš anksto užsiregistravusiems mugės lankytojams ves kūrybines dirbtuves.

„Litexpo“ parodų grupės vadovė Milda Gembickienė kvietė apsilankyti mugėje ilgąjį penktadienį, Muzikos salėje penktadienį nuo 21 iki 23 vyks specialus renginys, skirtas knygų mugės 20-mečiui ir muzikos salės penkmečiui.

Renginyje dalyvaus ir savo tekstus skaitys Agnė Žagrakalytė, Indrė Valantinaitė, Daiva Čepauskaitė, Benediktas Januševičius, Dovydas Grajauskas, Marijus Povilas Elijas Martinenko, Rolandas Rastauskas, Gytis Norvilas, Mindaugas Nastaravičius, koncertuos Saulius Petreikis, Vytautas Labutis, Rūta Loop ir kiti.

Vilniaus knygų mugė vyks vasario 21-24 dienomis.

Renginio organizatoriai skaičiuoja, kad per dvidešimt metų įvyko daugiau nei 5 700 renginių, sulaukta per 5 200 dalyvių, viešėjo apie 400 užsienio svečių, apsilankė per milijonas lankytojų.

GALERIJA

  • Dvidešimtoji Vilniaus knygų mugė kvies stebėti literatūrines dvikovas
  • Dvidešimtoji Vilniaus knygų mugė kvies stebėti literatūrines dvikovas
  • Dvidešimtoji Vilniaus knygų mugė kvies stebėti literatūrines dvikovas
  • Dvidešimtoji Vilniaus knygų mugė kvies stebėti literatūrines dvikovas
  • Dvidešimtoji Vilniaus knygų mugė kvies stebėti literatūrines dvikovas
  • Dvidešimtoji Vilniaus knygų mugė kvies stebėti literatūrines dvikovas
  • Dvidešimtoji Vilniaus knygų mugė kvies stebėti literatūrines dvikovas
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS