Festivalis „In Latino“ akcentuos menininkės F. Kahlo drąsą ir talentą | kl.lt

FESTIVALIS „IN LATINO“ AKCENTUOS MENININKĖS F. KAHLO DRĄSĄ IR TALENTĄ

  • 0

Spalio 13–16 d. Vilniuje 11-tą kartą vyks Lotynų Amerikos kultūros festivalis „In Latino“. Šiemet kino seansus, diskusijas, kūrybines dirbtuves, degustacijas ir vakarėlius jungs žymios Meksikos menininkės Fridos Kahlo įvaizdis, asmenybė ir kūryba.

Frida – stiliaus ikona

Vienos žymiausių pasaulio dailininkių F. Kahlo biografija kupina meilės, meno, skausmo. Jos talento tapyti nesugebėjo užgožti nei nuo vaikystės po avarijos prasidėjusios sveikatos problemos, nei mylimųjų išdavystės, nei negimusių kūdikių netektys. Itin stipri ir drąsi moteris, praėjus 62-iems metams po jos mirties, iki šiol stebina ir įkvepia ne tik savo dailės darbais, bet ir išskirtiniu stiliumi.

Pasak mados industrijos ekspertės Victorios Dias, skaitysiančios IN LATINO metu paskaitą „Fridos kostiumas ir išvaizda“, F.  Kahlo tapo garsi ne tik dėl savo išskirtinių autoportretų, bet ir dėl masyvių aksesuarų, ryškių drabužių. „Mados ikonas dažnai identifikuojame pagal kelis išraiškingus jų stiliaus elementus, kurie siejasi su drąsa, kitokiu požiūriu į aplinką. Frida nevienintelis pavyzdys: amžiaus ribas peržengusi Iris Apfel, vintažinį stilių įtvirtinusi Jane Birking, moters-vampyrės, paslaptingu įvaizdžiu stebinanti Michele Lamy. Įdomiausia tai, kad mados ikonomis tampa ne tik šioje srityje dirbančios moterys, bet ir muzikantės, aktorės, menininkės. Tačiau tam neužtenka išskirtinio stiliaus, jis turi atspindėti, perteikti išskirtines pažiūras, idėjas, kurios įkvėptų kitus“, – sako V. Dias.

Iš Argentinos kilusi, tačiau jau daugelį metų Vilniuje gyvenanti V. Dias teigia, kad Frida, kaip stipri stiliaus ikona, jau daugelį metų daro įtaką mados ir grožio pasaulio produkcijai. Kaip pavyzdį ji išskiria, Fridos paveikslų įkvėptą „Valentino“ mados namų 2015 m. suknelių kolekciją. Tačiau, pasak V. Dias, svarbiausia, kad Fridos asmenybė inspiruoja labai daug moterų visame pasaulyje: „Šios menininkės laisvės pojūtis įkvepia labai daug įvairiausio amžiaus moterų nebijoti būti save, atrasti savo unikalų stilių nepaisant primestų kanonų.“

Frida – moters menininkės sinonimas

Aira Leonidovna – kita šių metų IN LATINO pranešėja. Ši mergina dirba kalbos redaktore ir leidybos projektų koordinatore leidykloje „Kitos knygos“, kuri kol kas vienintelė į lietuvių kalbą išvertė bei išleido Fridos Kahlo biografiją. Jos pranešimas vadinsis „Frida Kahlo kaip šiuolaikinės moters įkvėpėja“.

„Meksikietė F. Kahlo – moters menininkės sinonimas populiarioje sąmonėje. Ši menininkė jau yra tapusi popkultūros ikona. Tai gerai, ir jai pačiai patiktų, nes menininkų snobizmo ji negalėjo pakęsti. Lygiai taip pat gerai, kad populiarėja feminizmas, kuris anksčiau buvo tik gatvės politikos arba akademinio diskurso dalis. Dabar moterys socialinėje erdvėje išgyvena pakilaus aktyvumo, laisvėjimo ir sąmoningos emancipacijos laikotarpį. Reikėtų to dar daugiau. O įkvėpimo – karšto kraujo gyvenimo kūne – galima semtis iš įdomių, ryškių, drąsių, stiprių ir talentingų moterų, tokių kaip F. Kahlo“, – teigia A. Leonidovna, save dar vadinanti hedoniste ir nuotykių ieškotoja.

Programoje – nuo įkvepiančių biografinių filmų iki diskusijų meno ir politikos temomis

Šių metų Lotynų Amerikos kultūros festivalyje vėlgi bus galima apsilankyti specialiose vakarienėse, tradicija tapusioje tekilos degustacijoje, susitikimuose, filmų seansuose, gatvės meno ir muzikos renginiuose.

Atidarymo dieną, spalio 13-ąją, neabejingi skaniam, gurmaniškam ir kitų virtuvių maistui bus kviečiami net į 12 restoranų. Pirmą kartą festivalio istorijoje tiek daug virtuvės šefų ryžosi iššūkiui – sukurti patiekalą ar net pasiūlyti vakarienę, inspiruotą būtent Lotynų Amerikos.

Kino gerbėjai turės galimybę sudalyvauti itin „Kino pavasario“ žiūrovų pamėgto filmo „Frida“ (rež. Julie Taymor, 2002) seanse, kuris vyks spalio 14 d. 16.45 val. kino teatre „Pasaka“. Taip pat IN LATINO metu (spalio 16 d., 13 val. kino teatre „Pasaka) bus galima išvysti kiek senesnę šios menininkės biografinės juostos versiją „Fridos gyvenimas“ („Frida Still Life“, rež. Paul Leduc, 1983) bei sudalyvauti po jos vyksiančioje diskusijoje „Ar politikos ir meno santuoka gali būti sėkminga?“. Dalyvauja: Humanitarinių mokslų daktarė, Lygių galimybių plėtros centro ekspertė Margarita Jankauskaitė ir menotyrininkė, meno parodų kuratorė Laima Kreivytė. Scena iš filmo „Fridos gyvenimas“:

 

 

Pagrindinę festivalio dieną, spalio 15 d., IN LATINO lankytojų klube „Paviljonas“ lauks – nuo kūrybinių apyrankių vėrimo dirbtuvių iš tropinių sėklų ir kauliukų, kakavos degustacijos, tatuiruočių darymo, iki pranešimų jau minėtomis temomis bei „Kito kampo“ aktorių improvizacijų. Dieną tradiciškai vainikuos lotyniški ritmai, kuriais šiemet rūpinsis Grupių „Verslo rizikos rezervas“ ir „Darbo džiaugsmai“ lyderis, kompozitorius ir radijo stoties „Neringa FM“, anot jo paties, ekstravagantiškos laidos „World Muzik“ rengėjas ir vedėjas Marius Stavaris. 

Visa festivalio IN LATINO 2016 programa

SPALIO 13 D. (KETVIRTADIENIS)

SPICED UP

Lotynų Amerikos virtuvės diena Vilniuje

Spalio 13 d. vakarą festivalio IN LATINO pradžią švęsti kvies Vilniaus restoranai ir kavinės. Restoranai, kuriems įprastai nebūdingi Lotynų Amerikos virtuvės skoniai, priėmė iššūkį – kūrybiškai ir specialiai Jums pasiūlys tolimojo regiono inspiruotą patiekalą ar net visą vakarienę. Rezervuok staliuką kelionei į Lotynų Ameriką!

Vietos:

* „MEAT Steak House“ (Juozapavičiaus g. 13)

* „PANK'olis Brolis“ (Gynėjų g. 16)

* „The Owls“ (Gedimino pr. 39)

* „Salvete City“ (Gedimino pr. 37)

* „Dine“ (Gedimino pr. 35)

* „NOVO2“ (Gedimino pr. 16, viešbutis „Novotel“)

* „Kitchen“ (Didžioji g. 11)

* „No Forks“ (Vokiečių g. 9)

* „Valgomasis“ (J. Basanavičiaus g. 44)

* „Jurgis ir Drakonas“ (Pylimo g. 22D)

* „Time“ (Mindaugo g. 27)

* „Yucatan“ (Pylimo g. 2 / Islandijos g. 6)

NES SU TIKRA TEKILA LINKSMIAU

Prisijungdamas prie Lotynų Amerikos kultūros festivalio baras „Spritus“ organizuoja tekilos ir mezkalio degustaciją. Jos metu ragausime skirtingų gamintojų, skirtingų išlaikymų ir stilių gėrimus. Linas Starkus papasakos apie jų kilmę, legendas ir mitus. Pažinsime šį Meksikos kulinarijos ir kultūros paveldo produktą iš labai arti. Po degustacijos, užkursime vakarėlį su dar daugiau tekilos ir DJ Spicin, latino, cumbia, salsa šlageriais. Pasipuošk ir visi girs tave!

Vieta – baras „Spiritus“ (Aušros Vartų g. 4)

Laikas – 20 val.

Renginys nemokamas

Degustacijos kaina – 7 Eur / registracija telefonu 8 699 60 999

Apie L. Starkų

Muzikantas ir tekilų kolekcionierius yra vienas iš baro „Spiritus“ bei meksikietiško maisto restorano „Sofa de Pancho“ bendraturčių. Su tekilomis dirbantis daugiau kaip 10 metų.

SPALIO 14 D. (PENKTADIENIS)

Filmo seansas

„Frida“

2002 / JAV, Kanada, Meksika / 123 min.

Režisierė – Julie Taymor

Aktoriai: Salma Hayek, Alfred Molina, Mía Maestro, Antonio Banderas.

Dialogai: anglų, prancūzų, rusų

Subtitrai – lietuvių

Būdama dvidešimties, Frida ištekėjo už garsiausio Meksikos menininko Diego Riveros, nebejauno, turtingo ir pasileidusio. Praeis keletas metų ir ji užkariaus Paryžių, o apie jo skandalą su Rokfeleriu rašys visi Amerikos laikraščiai! Jų dažni meilės romanai nesutrukdys užvaldyti pasaulio, bet ar jie gali sutramdyti vienas kitą?

Filmas buvo nominuotas 28 skirtingiems apdovanojimams ir pelnė net 12 prizų, tarp kurių „Oskaras“ ir „Auksinis gaublys“ už geriausią garso takelį bei „Oskaras“ už geriausią aktorių makiažą. Beje, už pagrindinį

Fridos vaidmenį „Oskarui“, „Auksiniam gaubliui“ bei „BAFTA“ apdovanojimui nominuota buvo ir pati Salma Hayek.

Filmo anonsas: 

 

 

Vieta – kino teatras „Pasaka“ (Didžioji salė)

Laikas – 16:45 val.

Kaina – 5,50 Eur

SPALIO 15 D. (ŠEŠTADIENIS)

ONE DAY TRIP @PAVILJONAS

2016 m. IN LATINO akcentas – spalvinga, egzotiška ir drąsi Fridos Kahlo asmenybė, jos įvaizdis ir kūryba. Paveikti šios žymios ryškios Meksikos dailininkės rudens savaitgalį leisime diskutuodami, improvizuodami, ragaudami, piešdami ant kūno, verdami papuošalus, gerdami kakavą ir žinoma, šokdami.

Vieta – klubas „Paviljonas“ (Pylimo g. 21 B)

Laikas: 17–03 val.

Renginys nemokamas

Programa

POJŪČIŲ STOTELĖ

* 17–19 val.

Kūrybinės apyrankių vėrimo dirbtuvės ir tropinės istorijos su Vilija Karalevičiūte

Tagua.lt idėjos autorė ir puoselėtoja, ekologiškų papuošalų iš tropinių sėklų ir kauliukų kūrėja V. Karalevičiūtė pasakos apie savęs, kaip moters–kūrėjos, atradimą svetimoje tolimojo Ekvadoro kultūroje, apie priartėjimą prie laukinės gamtos bei iš jos gautas dovanas. Bus galima ne tik paklausyti Vilijos pasakojimų, bet ir sudalyvauti jos vedamose kūrybinėse dirbtuvėse – suverti sau arba kitam žmogui moterišką/vyrišką STARS apyrankę iš tropinės Acai palmės vaisių kauliukų. Dalyvio mokestis bus skirtas fondui, kuris padeda po žemės drebėjimo nukentėjusioms Ekvadoro miestelio Canoa šeimoms. Dalyvio mokestis į kūrybines dirbtuves – 15 EUR. Registruotis el. paštu: inlatino@kinopavasaris.lt

Pasiklausyti pasakojimo gali atvykti visi norintys.

* 18–19 val.

Autentiškos kakavos degustacija

Kodėl Majai ir Actekai kakavą vadino „dievų maistu“? Dorota papasakos kakavos istoriją bei kaip ji pati atrado šį gėrimą. Aptardama, kokį poveikį daro šis gėrimas, suteiks galimybę jo paragauti. „Autentiška kakava labai pagerina kraujotaką ir širdies veiklą, tuo pačiu atpalaiduoja ir sukelia gerų emocijų“, – sako Dorota. Tai, ko reikia, pradedant IN LATINO vakarėlį!

Dalyvių skaičius neribojamas, kakavos kiekis ribotas.

* 21–24 val.

Ink Latino

Specialiai IN LATINO proga klube „Paviljonas“ vienam vakarui įsikurs tatuiruočių salonas, kuriame meistrės Violetta, Simona ir Inga norintiems tatuiruos Lotynų Amerikos tematikos rožes, paukštelius, kaukoles ir kt. Tatuiravimas bus mokamas.

SUSITIKIMŲ STOTELĖ

* 19:30–21 val.

Frida Kahlo – inspiracija šiuolaikinei moteriai

Turbūt lig šiol ryškiausia Meksikos menininkė Frida Kahlo dažnai laikoma feminizmo legenda bei pabrėžto moteriškumo ir stiprybės simboliu. Ar ji iš tikro išlieka tokia aktuali ir šiandieniame pasaulyje? Mados industrijos žinovė Victoria Dias, kalbos redaktorė ir menininkė Aira Leonidovna bei tatuiruočių meistrė Violetta Melnikova kviečia pažvelgti į Fridą kaip į stiliaus ikoną ir inspiraciją šiuolaikinei moteriai. Fridos įsimintina kūryba, jos spalvinga gyvenimo istorija bei įspūdinga išvaizda ne tik skatina kalbėti apie moterų vaidmenį mene, kultūroje, politikoje, bet ir provokuoja naujai pažvelgti į save.

Temos:

„Fridos kostiumas ir išvaizda“ (mados industrijos žinovė V. Dias).

„Frida Kahlo kaip šiuolaikinės moters įkvėpėja“ (kalbos redaktorė ir menininkė A. Leonidovna).

„Lotynų Amerikos tatuiruočių kultūros istorija“ (tatuiruočių meistrė V. Melnikova).

Apie V. Dias

Save ji pristato kaip tekstilės inžinierę, mados branding’o ir tendencijų ekspertę bei analitikę. Ji jau 13 metų teikia konsultacijas ir padeda vystyti mados industrijos vardus bei kurti jų inovatyvius identitetus. www.victoriadias.com

Apie A. Leonidovną

Leidybos projektų koordinatorė leidykloje „Kitos knygos“ ir lietuvių kalbos redaktorė, save vadinanti hedoniste ir nuotykių ieškotoja. Ji taip pat yra pilietinė aktyvistė, dalyvaujanti viešose akcijose ir performansuose. Leonidovna – tai pankiškas slapyvardis, kuris patinka Airai dėl to, kad taip pat kaip ir nuobodulio ji nemėgsta pernelyg siauros lietuvio / -ės sampratos.

Apie V. Melnikovą

Tatuiruočių meistrė, taip pat užsiimanti skulptūra bei rūbų dizainu, papasakos apie Lietuvoje turbūt iki šiol mažai girdėtą Lotynų Amerikos tatuiruočių kultūros istoriją. Ji atskleis, iš kur kyla šiuolaikinės vakarietiškos mados dalimi tapusios tatuiruotės, t. y. gėlėmis puoštos kaukolės, Mergelė Marija su kaukolės veidu ir kiti „religiniai“ personažai. Violetta taip pat kalbės apie savo kūrybines paieškas Lotynų Amerikos regione bei apie bendravimą su ten gyvenančiais indėnų tautų dvasiniais lyderiais ir šamanais. Po pasakojimo visi norintys bus pakviesti pačiame „Paviljone“ pasidaryti tatuiruotes pagal Violettos iš Pietų Amerikos parsivežtus eskizus!

RITMO STOTELĖ

* 21 val.

„Kitas kampas“ Lotynų Amerikoje

Improvizacijų teatro „Kitas kampas“ aktoriai niekada nesiruošia iš anksto, pasirodymas gimsta čia ir dabar, bendroje simpatijoje tarp aktorių ir žiūrovų. Kiekvienas pasirodymas – vienintelis, unikalus, niekada ir niekur nerodytas. Šįvakar „Kito kampo“ aktoriai improvizuos IN LATINO nuotaikoje – nei jie, nei mes nežinome detalių ir kaip viskas pasisuks, gal atsidursime Kuboje, gal su mumis kalbėsis Che Guevara, o gal stebėsime kokį nors juokingą nutikimą faveloje Rio de Žaneire!

* 22–03 val.

Eklektiškos latino muzikos kolekcija su DJ Stavaris

„Paviljono“ šokių aikštele ir didžėjaus pultu rūpinsis žinomas kompozitorius ir radijo stoties NERINGA FM, anot jo paties, ekstravagantiškos laidos WORLD MUZIK rengėjas ir vedėjas Marius Stavaris. Jis žada daug kokybiškų ir kojas kilnojančių Lotynų Amerikos inspiruotų ritmų ir melodijų.

Apie M. Stavarį

Grupių VERSLO RIZIKOS REZERVAS ir DARBO DŽIAUGSMAI lyderis, originalaus žanro kūrinių autorius ir atlikėjas, žodinio meno meistras, pasižymintis savita atlikimo maniera. Radijo stoties NERINGA FM klausytojams jis žinomas kaip ekstravagantiškos dvisavaitinės laidos WORLD MUZIK rengėjas ir vedėjas. 2015 metais Stavaris sukūrė muziką Vido Bareikio spektakliui HAMLETAS Kauno nacionaliniame dramos teatre. Už šį darbą jis buvo nominuotas Auksiniam scenos kryžiui. Muzika: www.goo.gl/98YOqT

LOTYNŲ AMERIKOS GATVĖ

* 17–24 val.

Parke, šalia „Paviljono“, pakviesime persikelti į Lotynų Amerikos gatvę, kur jūsų lauks spalvinga šiluma ir gatvės maistas. Restoranai ant ratų, paragauti Karibų jūros regiono virtuvės patiekalus siūlantis „El Caribo“ bei meksikietiškus spalvingus patiekalus ruošiantis „Peligroso“, šildys aštriais skoniais.

SPALIO 16 D. (SEKMADIENIS)

Filmo seansas IR DISKUSIJA

„Fridos gyvenimas“

Frida, Still Life / Frida, naturaleza viva

1983 / Meksika / 108 min.

Režisierius – Paul Leduc

Aktoriai: Ofelia Medina, Juan José Gurrola, Max Kerlow

Dialogai: ispanų, rusų, prancūzų, vokiečių

Subtitrai – lietuvių

Viena žymiausių Meksikos menininkių Frida Kahlo jaunystėje patenka į avariją, dėl ko visą gyvenimą ją persekioja sveikatos negalavimai. Nuolat varginantis skausmas padeda susikoncentruoti į kūrybą ir padovanoti pasauliui ant drobės perteiktą beribį talentą. Lotynų Amerikos ritmai ir spalvos – terpė, kurioje skleidžiasi Fridos asmenybė, gimsta meilė garsiam tapytojui ir būsimam sutuoktiniui Diego Riverai bei kitiems vyrams, reiškiasi aštrios ir drąsios politinės pažiūros bei sukuriami iki šiol meno istorijai didžiulę įtaką darantys paveikslai. Be galo stiprios moters nepalaužia ir jos talento nepražudo nei mylimųjų išdavystės, nei kūdikio, kurio taip ilgai laukta, netektis, nei iki kelio amputuota koja…

Vieta – kino teatras „Pasaka“ (Didžioji salė)

Laikas – 13 val.

Kaina – 5,50 Eur

Diskusija „Ar politikos ir meno santuoka gali būti sėkminga?“

Šalia intensyvaus kūrybinio gyvenimo politinė ideologija ir jos angažuotas atstovavimas užėmė svarbią vietą Meksikos dailininkės Fridos Kahlo kasdienybėje. Margarita Jankauskaitė ir Laima Kreivytė, remdamosi žymiosios dailininkės pavyzdžiu, kalbės apie politikos ir meno/menininko santykį, kvies diskutuoti, ar politikos ir meno sąjunga gali būti sėkminga. Aktyvios visuomenės veikėjos apžvelgs ne tik Fridos atvejį, bet gilinsis ir į išskirtinius tiek užsienio, tiek Lietuvos atvejus.

Dalyvauja: lygių galimybių ekspertė Margarita Jankauskaitė, menotyrininkė Laima Kreivytė

Vieta – kino teatras „Pasaka“ (Šv. Ignoto 4/3, Didžioji salė)

Laikas – 15 val.

Renginys nemokamas

Apie Margaritą Jankauskaitę

Humanitarinių mokslų daktarė, Lygių galimybių plėtros centro ekspertė, daugiau nei 10 metų dirba diskriminacijos prevencijos ir žmogaus teisių srityje. 2012 m. Europos lyčių lygybės institutas išrinko ją kaip viena iš dvylikos Europą įkvepiančių moterų, o 2011 m. Amerikos ambasada Lietuvoje suteikė „Drąsios moters“ apdovanojimą už pasiekimus ginant moterų ir LGBT asmenų teises.

Apie Laimą Kreivytę

Menotyrininkė, baigusi Vilniaus dailės akademiją stažavosi Vidurio Europos universitete Budapešte. Dėsto Vilniaus dailės akademijoje bei yra Kultūros ministerijos ekspertė bei meno parodų kuratorė. Tarptautinės dailės kritikų asociacijos (AICA) narė. Buvusi kultūros savaitraščio „7 meno dienos“ publicistikos skyriaus redaktorė

GALERIJA

  • Aira Leonidovna
  • Victoria Dias
  • Festivalis „In Latino“ akcentuos menininkės F. Kahlo drąsą ir talentą
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS