Holokausto aukoms pagerbti – menininko R. Bartkaus memorialas | kl.lt

HOLOKAUSTO AUKOMS PAGERBTI – MENININKO R. BARTKAUS MEMORIALAS

  • 16

Niujorke gyvenantis lietuvių menininkas Ray (Rimvydas) Bartkus siūlo Lietuvoje pastatyti memorialą holokausto aukoms, kuris primintų įvykusią tragediją ir jos įsisąmoninimą pilietiniu ir valstybiniu lygiu. Holokausto memorialas turėtų atsieiti 150–200 tūkst. eurų.

Svarbiausias memorialo elementas būtų šviesa. Statinio tūrį sudarytų trys suremtos metalo plokštės. Tai užuomina į antkapius senosiose žydų kapinėse, o kartu – dekonstruotą Dovydo žvaigždę.

Plokščių svoris ir grubus metalo paviršius turėtų priminti naktį, kai aplink diena. Arba urvą, kuriame sustoja laikas ir smelkiasi nerimas.

Statinio vidus turėtų būti kuo tamsesnis, kad geriau išryškėtų šviesa. Plokštėse menininkas numatęs padaryti 200 tūkst. kiaurymių, lyg pramuštų kulkomis. Tiek žydų buvo sunaikinta Lietuvoje. Sukantis saulei, tūkstančiai švieselių – mirusiųjų sielų – keliautų vidiniais memorialo paviršiais. Kadangi Lietuvoje daug apsiniaukusių dienų, turėtų būti naudojami ir dirbtiniai šviesos šaltiniai. Memorialas turėtų prilygti dviejų, trijų aukštų namui.

Nors idėja dar tik pradinėje stadijoje, ji jau skatina Lietuvos savivaldybių, Vyriausybės, žydų bendruomenės ir pasaulinės diasporos dialogą. Su holokausto memorialo idėja autorius supažindino Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkę Fainą Kukliansky, Amerikos žydų komiteto Užsienio reikalų direktorių Rabbi Andrew Bakerį, to paties komiteto Filadelfijos ir Pietų Naujojo Džersio biuro narius, AJC Pasaulinio forumo atstovus, Amerikos paveldo išsaugojimo užsienyje komisijos pirmininką Paulą Packerį. Menininko sumanymą visi sutiko palankiai.

Jaučiu didžiulę pagarbą memorialo sumanytojui, tačiau paminklas nėra mūsų bendruomenės prioritetas.

Vilniaus savivaldybė yra numačiusi kelias vietas, kuriose galėtų iškilti holokausto memorialas. Tačiau galutinio sprendimo teisė paliekama pačiai žydų bendruomenei. Be to, tai nacionalinės svarbos klausimas, tad savo žodį privalo tarti ir Vyriausybė. Savivaldybė prisidėtų žemės skyrimu, paminklo priežiūra, aplinkos sutvarkymu.

Lietuvos žydų bendruomenės vadovė F.Kukliansky žiniasklaidai teigė, kad R.Bartkaus iniciatyvą vertina teigiamai. Tačiau reikalingų lėšų Lietuvos žydų paveldo fondas tikrai nebus pajėgus išskirti.

"Jaučiu didžiulę pagarbą memorialo sumanytojui, tačiau paminklas nėra mūsų bendruomenės prioritetas. Pasakysiu, kodėl: mes rengiamės Vilniaus Gaono metams, svarstome memorialo žydų gelbėtojams klausimą. Be to, turime daug neturtingų žmonių, kurie vos suduria galą su galu – juos privalome remti", – sako F.Kukliansky.

Pasak pirmininkės, holokausto memorialo projektas su ja aptarinėjamas jau mažiausiai trejus metus. R.Bartkui buvo rekomenduota monumentą statyti prie autostrados ties Kaišiadorimis, tačiau ta vieta menininkui netiko.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Anonimas

Ka nors siuolaikiskesnio galima uz tokius pinigus sukurti ir naudingo. Lietuva ir taip maza ir visa apsatyta visokiais paminklais, rupintojeliais, kapais, atminimu lentomis. Gal uztenka jau? Ar butina vis greziotis I praeiti ir svaistyt pinigus taip lyg jau butu dabartis tokia sviesi ir ateitis taip pat, kad jau butu toks pinigu perteklius ir galima butu toliau svaistyt. Jei sprendimas statyti tokia nesamone bus priimtas, tai kaip pasityciojimas is gyvuju lietuviu, kuriems dabar sunkus laikai darbuose, su pragyvenimu. Dar labiau tures susiverzt visi dirzus, kad galima butu kazkam statyti paminklus. Ziaurus realybes negerbimas ir nesusivokimas situacijoje.

man

pvz, to paminklo nereikia. Bet savo pinigu, kaip mokesciu moketojas, AS NELEIDZIU NAUDOTI PAMINKLUI , TASKAS !!!! Parodyk man zyda, kuris neturi pinigu hahahahahahaaaa....

Jonas

A.V.Ambraziūno paminklas 9-ajame forte yra aukščiausio lygio ir jokių kitų monstrų su skylėm metale nereikia. Atsikvošėkite, kažkoks bartkus su skyle ausyje pasiūlė sau paminklą ir visi pradėjo ploti katučių, apsiraminkit....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS